Viena diena Aspazijas dzīvē 0

Vakar Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvoja Ingas Ābeles “Aspazija. Personīgi” lugas iestudējums. Režisores Māras Ķimeles veidotajā iestudējumā, kas balstīts dzejnieces biogrāfijā un tekstos, Aspaziju spēlēs aktrise Baiba Broka, bet dzejnieces dzīvesbiedru Raini – aktieri Ivars Krasts un Ģirts Krūmiņš. Izrādē skanēs Jāņa Šipkēvica (Shipsi) mūzika.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 156
Kokteilis
Magnētiskās vētras 2024. gada aprīļa beigām – visbīstamākās dienas
Lasīt citas ziņas

Lugu “Aspazija. Personīgi” rakstniece Inga Ābele sarakstījusi īpaši Jaunajam Rīgas teātrim (JRT). “Aspazija. Personīgi” ir izrāde–pētījums, kuras pamatā pazīstamās latviešu literātes un politiķes Aspazijas (1865 – 1943) biogrāfijas meti. Izrādē tiks aplūkota viena diena Aspazijas dzīvē – 1943. gada 16. maijs Jūrmalā, Dubultos, 14 gadus pēc Raiņa nāves.

“Johanna Emīlija Lizete Rozenberga, vēlāk Elza Pliekšāne, kā pseidonīmu sev bija izvēlējusies Perikla mīļotās Aspazijas vārdu. Viņa bija izcilā dzejnieka Raiņa dzīvesbiedre. Rainis un Aspazija visbiežāk tiek minēti kopā kā mīlestības un radoša tandēma simbols. Aspazija radījusi Raini, un Aspazija ziedojusies Rainim – šāds viedoklis nereti dominē Aspazijas un Raiņa biogrāfiju pētnieku vidū. Bet kas Aspazija bija pati?” jautā izrādes veidotāji. Kā JRT sezonas pieteikumā sacīja režisore M. Ķimele, jaunā izrāde centīsies kliedēt mītu, ka “nabaga Aspazija upurējusies Rainim”.

CITI ŠOBRĪD LASA

“”Aspazija. Personīgi” ir iespaidi par dižo latviešu dzejnieci, sekojot pa viņas pēdām – mantojumā atstātajiem tekstiem,” atklāj rakstniece I. Ābele. Viņa norāda, ka luga tapusi M. Ķimeles iespaidā – “savaldzināja režisores doma par to, ka atmiņās Laikam ir cits blīvums. Izrādes galvenais izaicinājums, manuprāt, būs aizturētu elpu kopā ar skatītājiem tajā ienirt. Man pašai Aspazijas tekstu studēšana bija kā pārvietošanās pa noslēpumainas zemes karti, gūstot apstiprinājumu tam, ko sen biju nojautusi – paldies, ka Aspazija bija tieši tāda, kāda bija, un paldies par visu, ko viņa izdarīja – neviens cits viņas vietā to nebūtu veicis. Viņa bija skaista, precīza un dziļi cilvēciska visās savās izpausmēs.”

Aspaziju jaunajā izrādē spēlēs aktrise Baiba Broka, kura kopā ar izrādes radošo grupu padziļināti pētījusi Aspazijas dzīvi un daiļradi. Aktrise uzsver dzejnieces lielo nozīmību un prieku par to, ka latviešiem ir tik izcila sieviete, kas ir arī izcili talantīga dzejniece un domātāja. “Tādi domas un koprades sprādzieni divu cilvēku, arī Raiņa un Aspazijas, starpā visā pasaules literatūrā ir īpaši brīnumi, īpaši notikumi. Mēs, latvieši, varam būt lepni, ka mums ir šāds pāris, kas izceļ viens otru un viens caur otru spēj radīt ģeniālus, paliekošus un tautai būtiskus darbus.”

Raini izrādē spēlēs aktieri Ivars Krasts un Ģirts Krūmiņš. “Prieks, ka šogad Raiņa un Aspazijas jubilejas gadā tiek aktualizēti viņi abi kā cilvēki un viņu daiļrade. Rainis un Aspazija spēja dzīvi, kas pret abiem bija arī nesaudzīga, reizēm pat nežēlīga, pārradīt ģeniālā dzejā, kas šā iemesla dēļ ir tik ļoti pārlaicīga,” tā Ģ. Krūmiņš.

Izrādes scenogrāfiju veidojis Gints Gabrāns, kostīmus un skatuves telpu Kristīne Jurjāne, video – Ineta Sipunova un G. Gabrāns. Mūziku izrādei radījis grupas “Instrumenti” mūziķis Jānis Šipkēvics jeb Shipsi.

Izrāde iekļauta Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejas kultūras programmā “Pastāvēs, kas pārvērtīsies”.

Varbūt noder

Lomās: Baiba Broka, Jana Čivžele, Ivars Krasts, Ģirts Krūmiņš, Iveta Pole, Edgars Samītis, Andis Strods un Inga Tropa.

Tuvākās izrādes: 18. III 19.00 pirmizrāde; 20., 21., 25., 26. III 19.00.

Biļetes JRT kasē Lāčplēša ielā 25, Rīgā, www.biletes.jrt.lv.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.