“Medības” 06.2015. 0

“MEDĪBAS” – TROFEJA, KO PELNĪJIS KATRS MEDNIEKS!

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Atradusies pirms 13 gadiem pazudusi meitene, kura savulaik neatgriezās mājās no skolas 15
Lasīt citas ziņas

Žurnāls, kas domāts ikvienam, kam patīk skaistais un azartiskais vaļasprieks – medības. Žurnāls “Medības” iznāks reizi mēnesī un rakstīs tikai un vienīgi par medībām. Ik mēnesi žurnālā būs sezonas ziņas un aktualitātes, raksti par medībām ārpus Latvijas, ieročiem un aprīkojumu, likumiem un noteikumiem, kā arī medniekstāsti, receptes, joki un anekdotes.

APSKATĪT ŽURNĀLA JAUNĀKO NUMURU

ŽURNĀLA “MEDĪBAS” JAUNĀKAJĀ NUMURĀ

PERSONĪBA. „Medībām jābūt pakārtotām mežsaimniecībai,“ uzskata mežzinātņu doktors Latvijas valsts mežzinātnes institūta Silava direktors Jurģis Jansons. Viņš prognozē, ka prieks par lielu medījamo dzīvnieku bagātību, kāda sakuplojusi daudzviet Latvijā, varētu ātri vien beigties, tiklīdz nāksies maksāt par mežam nodarītajiem zaudējumiem. Par medniekiem Jansons, kurš vada arī mednieku klubu Studenti, spriež paskarbi – daudzi iedomājoties sevi par pasaules centru, pavāji komunikācijā, taču, ja gribētu, medību saimniecībā spētu tikt galā ar visām grūtībām, nu labi – gandrīz visām.

CITI ŠOBRĪD LASA

JAUNAIS MEDNIEKS. Iegūt mednieka apliecību vēl nenozīmē, ka atvērtas visas durvis uz medībām. Pirmkārt, jāmeklē ierocis un ekipējums, otrkārt, kur tad īsti medīt, kur meklēt medību platības un pats galvenais, kā iekļūt mednieku kluba diezgan noslēgtajā vidē. Par ieroča izvēli šoreiz runājam par gludstobra ieroča izvēli un to, kā to pielāgot savam augumam, lai ierocis nesit pa vaigu, plecu, lai šaušana būtu viegla un patīkama.

VIESOS. Šautuves Latvijā galvenokārt asociējas ar vienu skrejošās mežacūkas stendu, sportinga un apaļā stenda laukumu. Labākajā gadījumā vēl pieejams būs traps un skrejošais alnis. Protams, runa nav par lielākajām Latvijas šautuvēm, bet gan par reģionālajām šautuvītēm, kas noteikti pilda savas funkcijas un uzdevumus, bet neizceļas ar nekādu uh un ah. Vācijas pilsētā Ulmā atrodas tāds milzīgs un iespaidīgs uh un ah, jeb Müller Schiesszentrum Ulm (MSZU). Latviskotā versijā tas skanētu kā Millera šaušanas centrs. Žurnāla maija numurā, rakstot par viesošanos šaujamieroču ražotnē Krieghoff, jau ierunājāmies par viesošanos MSZU. Šoreiz gan mazliet plašāk par šo ārkārtīgi interesanto vietu, kas būvēta mednieku un šāvēju baudai.

KABATAS NAŽI. Kādēļ džentlmeņa nazis (Angliski: Gentleman’s folder vai dress up knife)? Tādēļ, ka katrs mednieks pēc savas būtības ir izglītots un inteliģents cilvēks, īsts džentlmenis. Mednieks, ejot mežā vienmēr, piedomā, ko vilkt mugurā, ko liks kabatās. Medības ir svētki ikvienam medniekam. Termins džentlmeņa nazis ir cēlies no angļu valodas un nozīmē to, ka līdzās pulkstenim un kabatas lakatiņam kabatā kā aksesuārs vienmēr ir kāds elegants un skaists saliekamais, kas nazis domāts ikdienas lietošanai, vai tā būtu vēstule, kas jāatver, desiņa, kas jāuzgriež vai koka mietiņš, kas jāuzasina. Pat uzvelkot uzvalku vai fraku, kabatā atradīsies vieta kādam elegantam griežamrīkam.

STIRNU PIEBAROŠANA. Ar zelta medaļām, ar Grand Prix novērtēti stirnāžu ragi nenoliedzami būtu katra mednieka lepnums. Taču, kā tikt pie labas trofejas? Izrādās, var arī kaut ko darīt, ne tikai nosūkstīties, ka stirnas izmirušas. Arī pagaidām tās nemedījam, lai atkopjas un tamlīdzīgi mednieku stāsti dzirdēti vai katrā novadā. Varbūt tādēļ tāda kā neliela revolūcija Latvijas medniecības sistēmā, ir atrastais paņēmiens esošās situācijas labošanai, pārstājot būt atkarīgiem no dabas kaprīžu radītajiem zaudējumiem. Vai ir pat pamats apgalvot, ka viens nopietnas izmēģināšanas vērts risinājums šobrīd ir atrasts? Vai ir iespējama mērķtiecīga stirnu piebarošana ar mūsdienīgām, uz zinātniskiem pētījumiem balstītām metodēm? Kā notiek šīs lietas, kad tik ierasto sienu, slotiņas vai graudus aizstāj specifiska, sabalansēta, vitamīniem, minerālvielām, olbaltumvielām un citām stirnām nepieciešamām uzturvielām, bagāta barība.

Reklāma
Reklāma

TESTS. Ja iedomājas par jebkuru klasisku krievu ražojumu, prātā nāk vairākas asociācijas – kā pozitīvas, tā arī negatīvas. Piemēram, žigulis. Iz priekšu brauca, mehānims absolūti vienkārša, salīdzinot ar inomarkām, komforta nekāda. Par krievu ieročiem un to kvalitāti viedokļi šāvēju un arī mednieku vīdū atšķiras. Vieni saka, ka nekāda vaina neesot, mežā izšaut var vienmēr, lodes lido turp, kur tās raidītas, abi stobri arī šauj vienā virzienā. Citi, savukārt, uzsver – nē, nē, tikai ne krievus! Un taisnība ir abām pusēm. Sadarbībā ar SIA Ieroči bija iespēja Rīgas Šaušanas centrā reāli izšaut un notestēt trīs dažādus Baikal Izhevsky Mekhanichensky zavod (IŽ) gludstobru bises. Divas IŽ MP-27-EM ar vienu un divām sprūda mēlītēm, kā arī vienstobru bisi MP-18EM-M.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.