Foto: LETA

Nacionālā būvnieku apvienība lems par vēršanos tiesā; LNB uzskaita neizdarītos darbus 0

“Nacionālā būvkompāniju apvienība” par vēršanos tiesā lems pēc Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Uzraudzības padomes lēmuma pieņemšanas, preses konferencē informēja “Nacionālās būvkompāniju apvienības” padomes priekšsēdētājs Māris Saukāns.

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
SVF: Krievijas ekonomika augs straujāk par visām pasaules attīstītajām ekonomikām
Lasīt citas ziņas

Ar lūgumu sasaukt Uzraudzības padomes sēdi “Nacionālā būvkompāniju apvienība” vērsās pirmdien, 31. augustā, taču līdz šim brīdim Uzraudzības padome, ko vada finanšu ministrs Jānis Reirs (V), nav devusi atbildi par laiku, kad sēde varētu tikt sasaukta.

Kā ziņots, vairāki desmiti LNB būvniecībā iesaistīto uzņēmēju pauduši sašutumu par valsts institūciju un amatpersonu bezatbildīgo rīcību, nepildot saistības par LNB projekta īstenošanas pabeigšanu. Pusotru gadu pēc darbu pabeigšanas un apstiprinājuma par to pieņemšanu valsts “Nacionālajai būvkompāniju apvienībai” arvien nav samaksājusi 4,8 miljonus eiro, kas ir pirmā daļa no būvdarbu laikā atbilstoši līgumam ieturētās naudas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Savukārt Kultūras ministrija (KM) apgalvo, ka, mainot LNB būvniecības līguma nosacījumus, “Nacionālā būvkompāniju apvienība” cer no valsts iegūt papildus vairāk nekā deviņus miljonus eiro. Ministrijas pārstāvji norādījuši, ka maksājumi un aprēķini “Nacionālajai būvkompāniju apvienībai” par LNB būvniecības darbiem tiek veikti atbilstoši 2008.gadā noslēgtajam līgumam. Krīzes laikā deflācijas rezultātā samazinājās summa, kura valstij jāmaksā būvniekiem par LNB būvniecību, un kopš 2011.gada būvnieki esot mainījuši viedokli par darbu gala aprēķinu.

LNB sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts savukārt norādīja, ka šis temats noteikti jāaplūko kontekstā ar nepabeigtajiem būvdarbiem un būtiskiem fiksētajiem defektiem LNB ēkas infrastruktūrā – kopumā 78 pozīcijām –, ko NBA vēl joprojām nav novērsusi.

“Saskaņā ar “Hill International” sniegto informāciju, LNB ēkas ārējās un iekšējās infrastruktūras defektu, nepabeigto darbu un garantijas laika perioda defektu novēršana praktiski nenotiek. Tādējādi netiek pildīta vienošanās, ko paredz 2008. gada 15. maijā starp Latvijas Republikas Kultūras ministriju un NBA noslēgtais līgums par LNB būvdarbiem, norādīja Zilberts.

Līgums nosaka, ka galvenajam būvuzņēmējam NBA garantijas laika periodā jāpabeidz visi būvuzrauga “Hill International” akceptētie un ar pieņemšanas-nodošanas aktu apstiprinātie neizpildītie būvdarbi, kā arī uz nodošanas brīdi fiksētie un ēkas lietošanas laikā atklātie defekti.

Zilberts nosauca atsevišķus NBA nepadarītos darbus: nav pabeigta grīdu apdare; nav novērsta sāļu izdalīšanās no ārsienām, granīta plātņu šuvēm; nav rasts ilglaicīgs tekošā jumta problēmas risinājums; nav novērsta ūdens sūce Rīgas IT Demo centra telpā, un tamlīdzīgi. Tāpat NBA nav iesniedzis “Hill International” augstākminēto darbu izpildes grafiku un nav sniedzis nekādus pamatotus paskaidrojumus par līguma nepildīšanas iemesliem, piebilda Zilberts.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.