Publicitātes foto

Četru Saldus namu fasādes apgleznos ar Rozentāla motīviem 0

Sagaidot gleznotāja Jaņa Rozentāla (18.03.1866.-08.01.1917.) 150. jubileju, Saldus novada pašvaldība īsteno projektu “Saldus – Rozentāla pilsēta”, kas paredz ar Rozentāla gleznu motīviem izrotāt četru pilsētas namu fasādes, LA.lv uzzināja pilsētas domē.

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 63
Lasīt citas ziņas

Projekta mērķis ir veicināt gleznotāja un Saldus novadnieka Rozentāla unikālā mākslinieciskā mantojuma saglabāšanu un pieejamību, vienlaikus radot kvalitatīvi jaunus mākslas darbus. Jūlijā norisinājās skiču konkurss, lai iegūtu labākos vizuālos risinājumus pieciem lielformāta fasādes gleznojumiem Saldus pilsētā. Konkursa komisija realizēšanai izvirzīja četras skices.

Ēku Lielā iela 5 pēc mākslinieces Sandra Strēles ieceres apgleznos ar gleznu “Pavasaris Siguldā” un “Ganu zēna sapnis” motīviem. Māksliniece par skiču tapšanu saka: “No Jaņa Rozentāla gleznām skiču izveidei izmantoti galvenokārt koku un augu motīvi, kas, manuprāt, spilgti iezīmē tā laika mākslas būtību – tvert mirkli, piešķirt “gleznai gaisu” un priecāties par krāsu kā vērtību… Tā kā konkrētā fasāde atrodas blakus izteiksmīgam koku un krūmu pudurim, tad gleznojumā izmantoti stilizēti motīvi no apkārtējās ainavas”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ēku Lielā iela 2b rotās Svena Neilanda iecere: “Par ierosmes avotu sienas gleznojuma skicei tika izvēlēta Jaņa Rozentāla veidotā krāsu litogrāfija “Gulbju jaunavas”. Katra grafikas darba pamatā ir zīmējums. Rozentāls šo tehniku pārvaldījis brīvi, kas redzams arī darbā “Gulbju jaunavas”. Tam piemīt izteikta jūgendstila stilistika, kas izpaužas šim virzienam raksturīgajā biomorfajā, viļņveidīgajā, atektoniskajā formu stilizācijā un tieksmē pēc dekorativitātes”.

Ēkai Jelgavas iela 25 izvēlēti gleznas “Princese ar pērtiķi” motīvi. Idejas autore Elīna Mekša par savu darbu stāsta: “Izvēles iemesls ir gan subjektīvs un emocionāls, tas sakņojas bērnības un pusaudzības iespaidos, gan dekoratīvs un tradicionāli estētisks, lai būtu piemērots kā noformējums ēkas fasādei un Saldus pilsētvidei”.

Ēkas Tūristu ielā 1 fasādes apgleznošanā plānots izmantot gleznas “Pavasaris” motīvus. Ieceres autore Sandra Strēle.

Gleznojumi tiks realizēti pakāpeniski divu gadu laikā, pastāstīja Saldus novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Marita Melvere: “Pirmais taps gleznojums uz Tūristu ielas 1 gala fasādes gleznojumu. Sastatnes pie nama jau uzstādītas 8. septembra, strādā celtnieki. Sadarbībā ar ēkas īpašnieku, Saldus Sv. Jāņa evaņģēliski luterisko draudzi, notiek fasādes sagatavošanas būvdarbi. Ar citu ēku īpašniekiem vēl turpinās sarunas par konkrētajiem gleznojumiem un citiem praktiskiem jautājumiem.”

Projekta finansēšanā piedalās gan pašvaldība ar projektu un budžeta līdzekļiem, gan iesaistās ēku īpašnieki, ja fasādes nepieciešams remontēt un siltināt, piebilda Melvere. Projekta realizēšanu atbalsta Rietumu Bankas labdarības fonds, kas finansēs gleznojumu uz Lielās ielas 2b fasādes.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.