Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto – LETA/Edijs Pālēns

6000 “digitālie aģenti” palīdzēs izprast e-pakalpojumus 1

Atklājot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) integrēto komunikācijas un mācību aktivitāšu programmu “Mana Latvija.lv. Dari digitāli!”, aprīlī uzsāktas mācības “digitālajiem aģentiem”, kas turpmāk sabiedrību konsultēs par e-pakalpojumu izmantošanu dažādās dzīves situācijās un drošu darbošanos internetā. Pirmie mācības uzsākuši bibliotekāri, bet kopumā vairāk nekā divu gadu laikā visā Latvijā mācīsies 6000 “digitālo aģentu”. tā portālu “La.lv” informēja VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Laura Jansone.

Reklāma
Reklāma
Veselam
7 produkti, kas visiem šķiet veselīgi, taču patiesībā tādi nav 16
“Pasažieriem bez sejas maskas var tikt atteikta iekāpšana transportlīdzeklī!” Paziņojums autobusa salonā samulsina braucēju 53
Veselam
Cik bieži drīkst veikt rentgenu? Noskaidrojam! 17
Lasīt citas ziņas

“Digitālie aģenti” ir cilvēki, kuri iedrošina un palīdz iedzīvotājiem uzsākt valsts e-pakalpojumu lietošanu, kā arī sniedz atgriezenisko saikni e-pārvaldei, kā uzlabot valsts saziņu ar iedzīvotājiem. Viņu loma ir vieglā un saprotamā veidā nodot sabiedrībai informāciju, kā arī sniegt konsultācijas par e-risinājumiem, palielinot to iedzīvotāju un uzņēmēju īpatsvaru, kuri izmanto e-risinājumus sadarbībai un saziņai ar valsts un pašvaldību iestādēm.

Lai ikvienam Latvijas iedzīvotājam sniegtu atbalstu un praktisku palīdzību, kā sev nozīmīgas dzīves situācijas atrisināt elektroniski, Latvijā tiek veidots unikāls digitālo aģentu tīkls, kuru vidū būs bibli-otekāri, skolotāji, valsts un pašvaldību darbinieki. Kā pirmā digitālo aģentu grupa mācības sāk bibliotekāri, tam sekos mācības valsts un pašvaldību iestāžu, tajā skaitā valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru (VPVKAC) darbiniekiem, skolotājiem un žurnālistiem. Lai izveidotu iespējami kvalitatīvāku mācību saturu un materiālus digitālajiem aģentiem, to izstrādē iesaistītas arī to valsts un pašvaldību iestādes, kuru nodrošinātie e-risinājumi iekļauti dzīves situāciju aprakstos.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Līdz ar informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) attīstību paplašinās arī digitāli pieejamo valsts un pašvaldību pakalpojumu klāsts, tādēļ īpaši būtiskas kļūst sabiedrības prasmes e-risinājumu izmantošanā. Mācībās īpaša loma tiks pievērsta praktiskai rīcībai – lai digitālie aģenti var palīdzēt cilvēkiem izmantot savai tā brīža dzīves situācijai nepieciešamos e-risinājumus,” saka VARAM valsts sekretāra vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Edmunds Beļskis.

Mācību procesā digitālie aģenti gūs zināšanas par noteiktās dzīves situācijās nepieciešamajiem valsts un pašvaldību e-pakalpojumiem, to lietošanas soļiem un priekšrocībām, kā arī tiks informēti par per-sonas datu aizsardzības principiem un drošību internetā. Tāpat digitālajiem aģentiem tiks sniegtas zināšanas, kā konsultēt, iedrošināt un sniegt atbalstu ikvienam sabiedrības pārstāvim, kuram trūkst digitālās prasmes e-pakalpojumu, tajā skaitā arī valsts platformu, lietošanā.

Mācības notiks Rīgā un reģionālās nozīmes centros – Daugavpilī, Rēzeknē, Liepājā, Kuldīgā, Vents-pilī, Jelgavā, Valmierā un Cēsīs. Digitālos aģentus vizuāli varēs atpazīt pēc īpašām galda norādēm un uzlīmēm, kā arīnozīmītēm, kas sagatavotas komunikācijas un mācību aktivitāšu programmas “Mana Latvija.lv. Dari digitāli!” ietvaros.

Plašāka informācija par mācībām un to norisi pieejama portāla Latvija.lv atbalsta vietnē – https://mana.latvija.lv/. Drīzumā tajā būs pieejams arī vietu un iestāžu saraksts, lai interesenti varētu noskaidrot tuvāko vietu, kur iespējams sastapt kādu no digitālajiem aģentiem nepieciešamā atbalsta valsts e-risinājumu lietošanā saņemšanai.

Pasākums ir finansēts no Eiropas Reģionālā attīstības fonda projekta Nr. Nr.2.2.1.1/16/I/001 “Publiskās pārvaldes informācijas un komunikācijas tehnoloģiju arhitektūras pārvaldības sistēma” .