Foto: Valdis Semjonovs/Latvijas Avīzes arhīvs

Vīķe-Freiberga: Lai prezidentu nevarētu “padzīt kā suni”, jānoformulē atstādināšanas procedūra 1

Lai mainītu līdz šim pastāvošo iespēju, kad Saeima var bez pamatojuma Valsts prezidentu “padzīt kā suni”, paša prezidenta personas aizstāvībai būtu jānoformulē impīčmenta process jeb procedūra valsts augstākās amatpersonas atstādināšanai no amata, šodien Valsts prezidenta institūcijai veltītajā Saeimas Juridiskās komisijas darba grupā sacīja eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 191
Lasīt citas ziņas

Pašreizējo regulējumu, “kad Saeima var bez pamatojuma nolemt atlaist Valsts prezidentu”, Vīķe-Freiberga vērtē kā skandalozu situāciju, kas, visticamāk, izveidojusies juristu aizmāršības dēļ. To, ka Satversmē paredzētās tiesības deputāti nav izmantojuši patvaļīgi, jāvērtē kā “brīnumu”, kas noticis, respektējot tautu un ievēlēto personu, diskusijā pauda eksprezidente.

Satversmes 51.pantā noteikts: “Uz ne mazāk kā puses visu Saeimas locekļu priekšlikumu, Saeima slēgtā sēdē ar ne mazāk kā divu trešdaļu visu Saeimas locekļu balsu vairākumu, var nolemt atlaist Valsts Prezidentu. Pēc šāda lēmuma Saeima nekavējoši ievēlē jaunu Valsts Prezidentu.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Komentējot Valsts prezidenta tiesības, Vīķe-Freiberga norādīja uz atšķirīgiem šī jautājuma vērtējumiem. No viena puses ir Latvijas neatkarības pirmā perioda Valsts prezidenta Gustava Zemgala nosacīti minimālāka pieeja attiecībā uz valsts augstākās amatpersonas lomu. Savukārt attiecībā uz pašas eksprezidentes darbību, var lasīt “pasāžas no preses”, ka Vīķe-Freiberga esot darījusi par daudz, – lai gan konkrēti, ka eksprezidente būtu pārkāpusi Satversmi, neesot pateikts, norādīja bijusī valsts augstākā amatpersona.

Kā ziņots, šodien uz kārtējo sēdi sanāca Saeimas Juridiskās komisijas izveidotā darba grupa Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai, lai apspriestu nepieciešamību veikt izmaiņas Latvijas Satversmē.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.