Andreja Vasjukeviča foto.

Lieldienu laikā koncertzālē “Gors” skanēs “Šyupuļdzīsme Jēzum” 0

Šī gada Lieldienu koncertā Latgales vēstniecībā GORS 24. martā Latvijas Radio koris un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris atskaņos Volfganga Amadeja Mocarta “Rekviēmu”, kā arī Andreja Selicka skaņdarbu “Šyupuļdzīsme Jēzum”, kas nupat saņēmis divas nozīmīgas balvas, LA.lv pavēstīja koncertzāles pārstāve Edīte Husare.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 191
Lasīt citas ziņas

Volfganga Amadeja Mocarta (1756–1791) “Rekviēms” ir ģēnija muzikālais testaments – viņa pēdējais darbs, kas kļuvis par vienu no visu laiku populārākajām partitūrām. Komponista nāves brīdī pabeigta bija tikai “Rekviēma” pirmā daļa Requiem aeternam, citām izstrādātas bija melodiskās līnijas vai pavadošā basso continuo partija, dažviet izrakstot arī detalizētākas instrumentālās balsis. “Rekviēma” partitūru sakārtoja un pabeidza Mocarta laikabiedrs, austriešu komponists Francis Zīsmeijers.

Meistardarbs, kas cauri gadsimtiem aizkustinājis cilvēku sirdis un rosinājis uz klusinātām pārdomām par dzīvi, nāvi un mūžību Latgales vēstniecībā GORS izskanēs Zaļajā ceturtdienā, bet Sv. Jāņa baznīcā Rīgā – kristīgajai pasaulei nozīmīgajā Lielajā Piektdienā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Koncertā piedalīsies: Latvijas Radio koris, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Jolanta Strikaite-Lapiņa (soprāns), Ieva Parša (mecosoprāns), Jānis Kurševs (tenors), Rihards Millers (bass), diriģents Sigvards Kļava.

Aizkustinošs koncerta brīdis būs iespēja vēlreiz Rēzeknē dzirdēt Latvijas Radio kora jubilejas koncertā tieši Latgales vēstniecībā GORS pirmatskaņoto Andreja Selicka skaņdarbu “Šyupuļdzīsme Jēzum”, kurš tikko saņēmis Lielo mūzikas balvu 2015 kā “Gada jaundarbs” un sirsnīgo pašu latgaliešu atzinību Latgaliešu kultūras gada balvu “Boņuks 2015”.

A. Selickis ierosmi skaņdarbam “Šyupuļdzīsme Jēzum” radis ukraiņu komponista Valentīna Silvestrova kora cikla, kuru reiz atskaņojis Latvijas Radio koris, ukraiņu Ziemassvētku tautasdziesmā, kurā Jaunava Marija, midzinot Jēzus bērniņu, saka: “Ļaudis gatavo Tev krustu!”, kas komponistu dziļi aizkustinājusi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.