Publicitātes foto

Rīgā risināsies dzejas slams un uzstāsies ASV performances mākslinieks Kacs 0

Kinoteātrī “Splendid Palace” šodien plkst.19.30 notiks līdz šim lielākās un sīvākās dzejas slama sacensības “Latvijas slameris 2010-15”, bet pēc tām paredzēts Ņujorkas “Spoken Word” mākslinieka Hovarda Kaca priekšnesums, aģentūru LETA informēja biedrības “Totaldobže” pārstāvis Kaspars Lielgalvis.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Lasīt citas ziņas

Visi dzejas slama jeb sacensību dalībnieki būs pieredzējuši Latvijas slameri, kuri kopš 2010.gada, kad slami aktīvi sāka notikt dažādās Rīgas vietās, tajos ir piedalījušies un vairākkārt ieguvuši gan dažādu žūriju, gan auditoriju atzinību. Tādēļ var teikt, ka šajā slamā piedalīsies labākie no pēdējās piecgades labākajiem slameriem.

Dzejas slami Rīgā notiek regulāri – vidēji reizi mēnesī, tie norisinās arī Daugavpilī un Liepājā, taču retāk. Dzejas slamiem Latvijā ir neilga vēsture, kamēr pirmais slams pasaulē notika Čikāgā 1984.gadā, bet pēc tam strauji izplatījās visā pasaulē. Atšķirīgās valstīs un kontinentos tiem ir atšķirīgi noteikumi, taču visur slama pamatā ir enerģiska sacensība dzejnieku starpā, kur veiksmīgāko nosaka publikas balsojums un īpaši uzaicinātas žūrijas vērtējums.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Ne vienmēr dzejnieku mēs uzskatām par tādu, kurš būtu gatavs iesaistīties sacensībā, turklāt par tik delikātu lietu kā paša sarakstīto un piedzīvoto, tomēr slamos to var izmēģināt jebkurš – gan iesācējs, gan tas, kura dzeja jau sen tiek publicēta,” stāsta Lielgalvis.

Slams atšķiras no citiem dzejas lasījumiem ar to, ka katram tiek dotas tikai trīs minūtes viena dzejoļa nolasīšanai un vērtēts tiek gan pats teksts, gan tā pasniegšanas veids – dzejolim ir jābūt kā bultai, kas, dzejnieka izšauta, rokai nenotrīcot, trāpa desmitniekā. Pat simboliska balva rada spriedzi un azartu. Šoreiz uzvarētājam tiks 500 eiro no Kultūrkapitāla fonda. It kā tikai spēle, bet tomēr viss pa īstam – īsti dzejnieki, īsti teksti, īsta žūrija, īsta sacensība, īsts uzvarētājs un īsta balva.

Slamā piedalīsies iepriekšējās piecgades slameri – Aleksandrs Barons, Kristīne Daukšte, Freds no Daugavpils, Guntis Kursišs, Meļķe, “Mix”, Linda Skranda no Liepājas, Toms Treibergs un citi. Žūrijā būs pieredzējuši slameru vērtētāji – Rihards Bargais, Inga Gaile, Artis Ostups un publika.

Pēc sacensībām visi varēs atslābināties un noskatīties “spoken word” mākslinieka Kaca priekšnesumu. “Spoken Word” ir tekstā balstīta performance, kurā notiek nepārtraukta vārdu, stāstu, skaņas, kustības un citu izteiksmes līdzekļu saspēle.

Kacs ir dzimis un audzis Ņujorkā, kur studējis laikmetīgo deju, aktiermākslu, dziedāšanu un Austrumu cīņas. Pēc studijām regulāri uzstājies ar performancēm un lekcijām ASV, Vācijā, Francijā, Itālijā, Šveicē, Izraēlā un Korejā. Kopš 1996.gada Kacam ir divas dzīves un darba vietas – Ņujorka un Berlīne. Viņš strādā gan kā solo mākslinieks, gan sadarbībā ar dažādu disciplīnu māksliniekiem regulāri piedalās starpdisciplināros projektos.

Savā priekšnesumā Rīgā Kacs būs apvienojis visas savas kaislības – mūziku, dzeju, kustību un aktiermākslu.