Brāļi Limjēri.
Brāļi Limjēri.
Foto: Wikimedia Commons

Rīgā izveidos piemiņas zīmi pirmajam kinoseansam 0

Rīgas domes komiteja ceturtdien lems par līdzfinansējuma piešķiršanu 3480 eiro apmērā pirmajam kinoseansam Rīgā 1896.gadā veltītas piemiņas zīmes izveidei, aģentūra BNS uzzināja Rīgas domē (RD).

Reklāma
Reklāma
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Lasīt citas ziņas

Piemiņas zīmi plānots izveidot Līvu laukumā un projekta kopējās izmaksas ir 7055 eiro, tai skaitā 1,4 tūkstoši eiro informatīvo stendu izveidei, 2175 eiro atklāšanas pasākuma nodrošināšanai un 3480 eiro piemiņas zīmes izveidei un izvietošanai.

Piemiņas zīmi veidos tēlnieks Ģirts Burvis, un tā tiks izvietota Līvu laukuma bruģētā gājēju celiņa vidū, apbūves laukuma teritorijā, kur vēsturiski atradās Kaļķu ielas 11.numura nams un kur pirms 120 gadiem notika pirmais kinoseanss Rīgā. Piemiņas zīmē tiks atveidoti “Brāļu Limjēru kinematogrāfa” Rīgas un Parīzes kinoseansu datumi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirmais publiskais kinoseanss Rīgā notika 1896.gada 28.maijā un tajā tika demonstrētas brāļu Augusta un Luisa Limjēru filmas.

Piemiņas zīmes skices izstrādes posmā konsultācijas sniedza Nacionālā Kino centra un Rīgas Kino muzeja speciālisti, un piemiņas zīmes izveide un izvietošana ir saskaņota Rīgas pilsētas būvvalde, bet Projekta dokumentācija ir iesniegta saskaņošanai RD Pieminekļu padomei.

Projekta ietvaros Līvu laukumā ir plānots izvietot informatīvu stendu par kino pirmsākumiem Rīgā un piemiņas zīmes vēsturiskā fakta aprakstu, kas tiks veidota sadarbībā ar Rīgas Kino muzeju.

Piemiņas zīmi plānots atklāt 12.augustā Rīgas svētku laikā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.