Foto – Jānis Deinats

Mārtiņa Brauna lieliskākie darbi un nedarbi 65. jubilejas koncertos 1

12. novembrī koncertā Saldus novada Kalnu kultūras namā sāksies šā gada jubilāra – izcilā latviešu komponista Mārtiņa Brauna – 65 gadu jubilejas koncertturneja “Darbi un nedarbi…”, kas līdz 9. decembrim aicina uz koncertiem Madonā, Cēsīs, Rīgā, Rēzeknē, Alūksnē un Ādažos. Koncertos jubilārs sola pa skaņdarbam no viņa daiļrades visām desmitgadēm mūsdienīgā stilistikā līdz ar vizuālajiem tēliem, kas atgādinās par komponista daudzveidīgo mūziku.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Jau rīt Krievijas raķetes var lidot uz jebkuru valsti. Zelenskis par iespējamiem draudiem Eiropai 188
Kokteilis
FOTO. Ieva Brante demonstrē lielisku veidu, kā parādīt krāpniekiem viņu īsto vietu
Lasīt citas ziņas

“Profesionālis no amatnieka atšķiras tāpēc, ka viņu interesē viss jaunais mūzikā, nevis tikai tas, ar ko viņš zaudējis nevainību. Nereti mani vienaudži klausās tikai rokenrolu vai roku, jo, viņu vārdiem runājot, mūzikā attīstība nenotiek. Bet attīstība notiek visu laiku,” saka vienmēr mainīgais un dažādais komponists, taustiņinstrumentālists un “mazliet arī dzejnieks” Mārtiņš Brauns. Romantisks un dramatisks, ironisks un pat huligānisks. Viss vienā. Nu jau 65 gadus dzīvē un gandrīz pusgadsimtu viņa mūzikā.

Šajā gandrīz pusgadsimtā, kurā komponists Mārtiņš Brauns radījis visdažādāko stilu un žanru mūziku, viņa darbos nekad nav trūcis ne dramatisma, ne romantikas, un “nedarbos” – ne humora, ne ironijas, tāpēc jubilejas koncertu tūrei izvēlēts nosaukums “Darbi un nedarbi”. “Neviens nevar palikt vienaldzīgs, klausoties vai dziedot “Saule, Pērkons, Daugava”, un nevar nepasmaidīt, dzirdot “Mammu, es gribu”. Huligāniski, bet ar eleganci!” par gaidāmajiem koncertiem saka to producents Jānis Kļaviņš.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mārtiņa Brauna veikums viņa talanta cienītāju atmiņā ienācis un paliks neskaitāmu radošu panākumu un neaizmirstamu notikumu dēļ. “Mikrofona” aptaujas noslēguma koncerts, TV “Varavīksnes” raidījums, aktiera Edgara Liepiņa koncertprogramma “Tas, ko Zenta neatļāva”, viņa dibinātās grupas “Sīpoli” koncerti Mākslas darbinieku namā. Līdzās tiem – mūzika Jaunatnes teātra izrādei “Mauglis”, kuras dziesmas teju folklorizējušās, luga “Alberts” uz Drāmas teātra skatuves, un leģendārā dziesma “Pērkons, Saule, Daugava” ik Dziesmu svētkos, laiku pa laikam saskatot tajā pat Latvijas himnas potenciālu.

Komponists uzskata, ka laiks ir attīstība – arī mūzikā. Tāpēc šīsdienas klausītājam un skatītājam, kuram nav emocionālu atmiņu, saistītu ar viņa daiļradi, jāpiedāvā no jauna izdzirdēt šo mūziku mūsdienīgā un vēl neizjustā emocionālā interpretācijā. Tāpēc komponista jubilejas reizē līdztekus dzirdētiem un populāriem skaņdarbiem un dziesmām Brauna kompozīcijas skanēs pavisam svaigā, virtuozā ģitārista Mārča Auziņa aranžējumā. Skanēs arī jaunas vai maz dzirdētas Mārtiņa Brauna dziesmas ar Broņislavas Mārtuževas un Plūdoņa vārdiem.

Uz skatuves režisora Valda Pavlovska veidotā koncertuzvedumā kopā ar pašu notikuma vaininieku kāps arī solisti Aija Vītoliņa, Ieva Sutugova, Daumants Kalniņš, Atis Ieviņš, Laima Miltiņa un Elīna Čempere, kā arī Latvijas pilsētu labākie kori. Par muzikālo pavadījumu rūpēsies jauni un talantīgi mūziķi: Kristaps Vanadziņš, Toms Poišs, Rūdolfs Dankfelds un Mārcis Auziņš.

Varbūt noder!!

12. XI 18.00 Saldus novada Nīgrandes pagasta Kalnu kultūras namā

20. XI 16.00 Madonas kultūras namā

26. XI 19.00 Vidzemes koncertzālē “Cēsis”

29. XI 19.00 Rīgā mūzikas namā “Daile”