Publicitātes foto

Gaisma ausīs festivālā “Staro Rīga” 0

No 17. līdz 20. novembrim, laikā, kad tiek atzīmēta Latvijas Republikas proklamēšanas gadadiena, jau devīto reizi Rīgā norisināsies gaismas festivāls “Staro Rīga”, izgaismojot  Rīgas ielas, skvērus, ēkas, parkus un laukumus. Šā gada festivāla tēma ir “Gaisma ausa…”, un tās iedvesmas avots ir Jāzepa Vītola kora dziesma “Gaismas pils” ar Ausekļa vārdiem. Festivālā šogad piedalīsies 42 gaismas objekti, lielākoties izvietoti Vecrīgā un pilsētas centrālajā daļā. Pirmoreiz gaismas objektus būs iespējams apskatīt par stundu ilgāk nekā iepriekšējos gados. Piedāvājam “Latvijas Avīzes” apkopoto interesantāko gaismas objektu izlasi.

Reklāma
Reklāma

Vecrīga

Kokteilis
Numeroloģijas tests: aprēķini savu laimīgo skaitli un uzzini, ko tas par tevi atklāj
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem
Krimināls
Krituši visi antirekordi – savākts 600 000 narkomānu izlietoto šļirču. Atrasta arī traģiskā “narkozombiju” viela 8
Lasīt citas ziņas

Doma laukumā – “11 garauši”, objekts bērniem un pieaugušajiem, kuri joprojām tic brīnumiem. Gaismas festivālos dažādās pasaules vietās pēdējā laikā parādās milzu truši, kas katrā jaunā vietā jūtas kā mājās. Trušiem ir pretrunīga slava. Tie mums atgādina bērnības pasaku tēlus – pūkaina nevainība, kas draiskojas pa pļavām brīnumainā lauku idillē. Vienlaikus milžu truši aicina mākslas darbā atklāt nopietnas idejas par vides un ekoloģijas problēmām. Milzu trušu dzimtene ir Austrālija. Instalācijas autore māksliniece Amanda Parera atklāj, ka Austrālijā trušu populācija ir ļoti liela un tie rada ekoloģisku postu. Autores mērķis ir ar šo publisko instalāciju ne tikai izklaidēt, bet arī izglītot, norādot uz dabas skaistumu, bet vienlaikus – arī trauslumu.

Jēkaba laukumā – “Gaismas vēlējumi”. Interaktīva instalācija, ko veido trīs milzu piepūšamās sfēras, kas pilda urbāno ekrānu funkcijas. Kanādas projekta autori “Lucion”, veidojot šo projektu, autoru mērķis ir bijis radīt neformālu tikšanās vietu, kur cilvēkiem ir iespēja sevi radoši izpaust, izmantojot savas mobilās ierīces un īpašas lietotnes: “Ziņu koks” un “Billijs”. Ar pirmās lietotnes palīdzību apmeklētājiem būs iespēja nosūtīt savu vēlējumu attēlošanai uz vienas no sfērām. Ar otras lietotnes palīdzību apmeklētāji varēs savus vēlējumus uzzīmēt uz blakus esošās sfēras.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pulvertornis – interaktīva mākslas instalācija “Saullēkts”. Gada vistumšākajā laikā Rīgas pašā sirdī uzplauks gaismas gaidīšanas punkts. Lai instalācija notiktu, būs nepieciešama cilvēku iesaiste un sadarbošanās – gluži kā saulgriežos, gaidot saules lēktu. Uz Pulvertorņa fasādes iemirdzēsies gaismas zvaigznītes, kas iezīmēs ģeometriskus laukumus. Savukārt torņa pakājē būs izvietotas “pogas”. Staigājot pa “pogām”, ļaudis varēs ieslēgt uz torņa redzamos starojošos laukumus. Sadarbības atslēga slēpsies kopdarbā – jo vairāk lietotāju uz ielas esošajos laukumos, jo dzirkstošāks izgaismosies tornis.

Līvu laukumā un Rātslaukumā Franču mākslinieku studijas TILT veidotās gaismas instalācijas: “Abažūru buķetes” – stāvlampas – Līvu laukumā, ko ierasts redzēt mūsu dzīvojamās istabās, pārveidotas gigantiskā āra versijā. Līdz ar tumsas iestāšanos Līvu laukumā izvietotie baltie abažūri izgaismojas dažādos krāsu toņos, veidojot krāsainu fragmentu kaleidoskopu un radot modernu, mājīgu atpūtas vietu. Savukārt Rātslaukumā ierīkots franču gaismas dārzs, kura ziedi pārvērtīs Rātslaukumu par vietu, kur satiekas pilsēta un daba un kas aicina ļauties dzejiskai poēzijai un iztēles lidojumam.

Tuvējais centrs

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā 17. – 20. XI 17.00 – 23.00 “Staro Rīga 2016” atklāšana: iespaidīga multimediju projekcija uz LNMM galvenās ēkas fasādes, iedzīvinot Jaņa Rozentāla darbus. Interaktīvā multimediju projekcija “pieskaries gleznai” ir veltījums izcilā latviešu vecmeistara Jaņa Rozentāla (1866 – 1916) 150 gadu jubilejai – ikviens varēs iesaistīties klasiķa darbu atainošanā. Videoinstalācija ir kā tulks, kas uzbur gleznas atmosfēru, ievibrē fiksētos tēlus un piešķir visam papildu dimensiju. Lai atdzīvotos un pilnībā atklātos kāda no piecām mākslinieka gleznām, būs vajadzīgi sešu roku pieskārieni sensitīviem ekrāniem. Attēls reaģēs uz rokas tuvumu un kustību. Tikai vienlaikus pieliekot rokas visiem ekrāniem, projekcija iemirdzēs pilnā gaismā. Meistardarbu varēs arī sadzirdēt – līdz ar roku kustībām atdzīvosies arī skaņa.

Vērts piedzīvot

Latvijas Republikas Ministru kabineta fasāde – “Atmini vēsturi – kļūsti par vēsturi”. Uz Ministru kabineta ēkas būs redzami īsi video stāsti par ievērojamām personībām Latvijas valsts 100 gados. Video papildina grafikas, kas aicina ikvienu piedalīties spēlē. Atbildot uz vienkāršiem jautājumiem par Latvijas valsts 100 gadu vēsturē nozīmīgām personām, ikvienam ir iespējams tikt projicētam uz Ministru kabineta sienas. Interneta vietnē būs iespējams izpildīt digitālu testu par Latvijas vēsturē nozīmīgām personībām. Reģistrējoties ar savu sociālo tīklu “Facebook” vai “Twitter” kontu, lietotājam ir iespēja projicēt savu fotogrāfiju un testa rezultātu uz Ministru kabineta ēkas.

Reklāma
Reklāma

Kino “Splendid Palace” ieeja – “Neiznīcināma, nesalaužama, neaizmirstama”. Lai arī mēs neaizmirstu šo izdzīvošanas stāstu, pie kino “Splendid Palace” ir iespējams vērot izsūtījuma ceļu vilcienā no Rīgas uz Tjuhtetu Sibīrijā, klausoties aktrišu Lilitas Ozoliņas, Baibas Brokas, Gunas Zariņas un Maijas Doveikas ierunātajos fragmentos no Melānijas Vanagas grāmatas “Veļupes krastā”.

Vērmanes dārza Brīvdabas skatuvē “Cauri gadsimtiem” – tēlos izdzīvots Rīgas braucošo, peldošo un lidojošo spēkratu stāsts. Rīdzenes upes krastā stāv pietauvota zvejnieku laiva, bet paies gadsimti, un šajā vietā brauks ormaņu rati, smalki limuzīni, tramvaji un mazi puikas, galvas atgāzuši, brīnīsies par gaisa kuģiem – gadsimtu gaitā Rīgas braucamrīki būs mainījušies līdz nepazīšanai. Stāstā galvenie laikmeta liecinieki būs visdažādākie transportlīdzekļi. Līdztekus Vērmanes dārzā var aplūkot gaismas objektu instalācijām “Malduguns”. Apmeklētāju uzmanība tiek pievērsta te vienam, te citam objektam. Malduguns parādību pēc tās būtības varētu dēvēt arī par saucējgaismu, instalāciju papildina arī skaņas.

Centrs

Latvijas Mākslas akadēmija – “Kristalizēts”. Audiovizuāla gaismas instalācija, kuras izveidei par iedvesmu kalpojis bismuta kristāls. Atspulgi spēlējas instalācijas iekšienē uz desmitiem gaismu caurlaidīgiem ekrāniem, kā arī met spožus atspulgus uz instalācijai apkārt esošajām sienām un objektiem. Tās autori, Francijas radošā studija “Theroiz”, instalāciju ir pielīdzinājuši kristāliem, kuru šķautnes zaigo krāsainā gaismā.

Vērts piedzīvot

Publicitātes foto

Sapņu fabrikā Lāčplēša iela 101 – “Pieskaries gaismai”. Saules gaismai veltīts mākslinieces Katrīnas Kalniņas projekts, kurā galveno lomu izpilda pati gaisma. Katrs apmeklētājs ir aicināts kļūt par daļu no gaismas performances. Par instalācijas īpašākajiem mirkļiem reizi vakarā rūpēsies laikmetīgās dejas pārstāvji no “ZI temp.dance”, piedzīvojot nesaraujamo gaismas, cilvēka un mākslas vienību.

Latvijas Kultūras koledžas pagalmā Bruņinieku ielā 5 gaismas un video projekcija, skaņu un deju performance “Homofobija. Cilvēks un dzīvnieks pilsētā”. LKA Latvijas Kultūras koledžas pasniedzēju un studentu, mākslinieka Laura Kalniņa projektā var saskatīt labi zināmās sabiedrības problēmas: homofobija, rasisms, stereotipi un cilvēktiesību neievērošana. To mērķis ir rosināt pārdomas un apzinātību par vardarbību, kas norisinās mūsu pašu pilsētas ielās. Mākslas performance katru vakaru 18.00, 19.00, 20.00, 21.00.

Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā – “Es piedzimu agrāk”. 17. novembrī visā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena un tai par godu Latvijas Neonatologu biedrība veido īpašu gaismas notikumu Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā. Katru gadu Latvijā aptuveni 1000 bērnu piedzimst pirms noteiktā laika un 1000 ģimenēm ir nepieciešama apkārtējo sapratne, atbalsts un laiks, lai pierastu pie jaunās dzīves situācijas. Viņiem ir nepieciešama Gaisma.

Pārdaugava

Latvijas Nacionālā bibliotēka – “Zināšanu uzlāde”. Te visi aicināti pievērsties jaunu zināšanu, iespaidu, pieredžu un gaismas līdzāspastāvēšanai. Piedāvājam ikvienam iespēju vērot Gaismas pils un tās nepārtrauktās satura “uzlādes” vizuālo projekciju. Gaismas pils vēl nebijušā spožumā pacelsies pār tumsu un izgaismos gan apkārtni, gan prātus.

Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā – “Dīsteles. Atsperes. Sakabes”. Izgaismotas vagonu un lokomotīvju īpašās detaļas – atsperes, sakabes, buferus, dīsteles, riteņus, svilpes, tvaika katla caurules, bukses. Gaismas, skaņas un dūmu saspēle ļaus izjust dzelzceļam raksturīgo ritmu un ieraudzīt ikdienā apslēpto tvaika katla valstību.

Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas RISEBA pagalmā (postindustriālā bijušās A. Hoflingera celulozes un papes fabrikas, plašāk zināma arī kā kādreizējais Grīvas mēbeļu salons, ēkā, teritorijā pie Zunda kanāla, Durbes ielā 4) no 17. XI 19.00 – “Mīts. Mūsdienuala”. Vides objekta-instalācijas pamatā ir alegorija un interpretācija par Platona alu. Apmeklētāji iepazīs šo alu, kļūstot par modernajiem paleoarheologiem, un atklās mūsdienu mītus, piedaloties spilgtā gaismas, ēnu spēlē un video projekciju piedzīvojumā.

Rīgas rajoni

Kultūras pils “Ziemeļblāzma” parkā – “Gaismas dārzs”. Augusta Dombrovska lolotais kultūras pils “Ziemeļblāzma” parks rudens drūmumā augšāmcelsies, atdzims un pārvērtīsies gaismas pielietā dārzā. To caurstrāvos krāsainu gaismu, lāzeru instalāciju un skaņu radītā noskaņa, ļaujot rudens tumšajā laikā piedzīvot vasarīgas izjūtas – krāsu burvību, noslēpumainību, putnu vīterošanu un mīklainu skaņu pasauli, kas parasti sastopama tikai brīvā dabā, mežā un dārzos. Simbolizējot Latvijas laiku lokos piedzīvoto – gan pagrimumu, gan spēju augšāmcelties, lai radītu bagātu un mūsdienīgu kultūras, mākslas un arhitektūras sinerģiju..

Rīgas Centrāltirgus sakņu paviljonā “Mazais šefpavārs”. Te ierīkots “pop-up” restorāns, kurā darbojas pasaulē mazākais šefpavārs. Jūsu vakariņu šķīvis tiek pārvērsts šefpavāra darba vietā un ar video projekcijas starpniecību viesu acu priekšā tiek uzburts ēdiena tapšanas stāsts. Vakariņu viesiem solītas trīs kārtu virtuālās vakariņas ar mērķi tos labi pabarot ar gaismu un gaumīgu humoru. Labu apetīti!

“Joker kluba” fasāde Katrīnas iela 12 “Peldošaias rifs”. Pazīstamā video mākslinieka Arta Dzērves radīts, noslēpumiem apvīts, mītisks video mapinga objekts, kas aicina nebeidzamā ceļojumā ūdenī, gaisā un prātos. Projekcijas laikā uz ēkas fasādes varēs vērot “low poly” tehnikā veidotu animāciju, kurā notiks vides fonu un objektu deformācija un transformēšanās saskaņā ar ēkas fasādes daļas ģeometriju. Šajā animācijā tiks apvienoti dažādi jūras un sauszemes dzīvnieki, augi, objekti un radības.

Varbūt noder!

Plašāka informācija – www.staroriga.lv

Festivāls “Staro Rīga” 17. – 20. XI 19.00 – 23.00

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.