Publicitātes foto

“Lielais dzintars” pārtaps milzu instrumentā 0

Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” šodien tiks atklāts Liepājas Mākslas forums, un plkst. 18 ar neparastas skaņu instalācijas palīdzību visa koncertzāle pārtaps milzīgā mūzikas instrumentā, informē SIA “Lielais dzintars” sabiedrisko attiecību vadītāja Elizabete Hartmane.

Reklāma
Reklāma
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
Lasīt citas ziņas

Spāņu izcelsmes skaņu mākslinieks un komponists Hosuē Moreno Liepājas koncertzālē izveidojis unikālu skaņu instalāciju “Dzintara diptihs”, kas pārvērtīs koncertzāli milzīga mēroga mūzikas instrumentā. Plānots, ka koncertzāles apmeklētāji to varēs baudīt gada garumā – līdz nākamā gada augustam.

“Pirmoreiz apmeklējot “Lielo dzintaru”, mani spēcīgi aizkustināja ēkas telpiskā gaisotne un pastāvīgā rosība. Šī ēka mani iedvesmoja tik ļoti, ka sapratu – vēlos tai radīt skaņas veltījumu, pievienojot jauna līmeņa baudījumu un varbūt pat izveidojot jaunu saziņas un dialoga līdzekli šāda veida arhitektūrai,” pastāstīja Moreno.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Dzintara diptihs” koncertzāles apmeklētājus gada garumā iepazīstinās ar jēdzienu “urbānā skaņas akupunktūra”. Tie ir telpā izvietoti interaktīvi skaņu punkti. Kādu no tiem aktivizējot, mainās instalācijas kopējā skaņu vide.

Moreno veidotā skaņas instalācija iekļaujas ēkas stikla struktūrā kā dzintara gabaliņos nonākuši posmkāji, bet vārds “diptihs” norāda uz to, ka skaņa saklausāma divās vietās – ēkas austrumu spārnā un ziemeļu spārna atpūtas telpā. Katrai no šīm abām vietām ir sava iedaba, tādēļ arī skaņas apstākļi pielāgoti katrai diptiha daļai – pirmā telpa ir vertikāla un grandioza savā būtībā, kamēr otrā – privāta un ieslīpa. Skaņas stāstu iedaba katrā no šīm telpām būs atšķirīga, tomēr tās papildinās viena otru. Abas diptiha daļas radīs skaņas apstākļus, kas ir individuāli pielāgoti telpai, reizē radot simbolisku rezonansi arī visai ēkai. Moreno vārdiem sakot, skaņas apstākļi katram apmeklētājam sniegs unikālu pieredzi un uzturēs ķermenisku dialogu starp apmeklētāju un telpu.

“Tā ir pirmā permanentā publiskās telpas skaņas akupunktūra, turklāt, cik man zināms, Latvijā pirmoreiz tiks izmantoti adapteri, ar kuru palīdzību ēka pārtaps makro mēroga mūzikas instrumentā,” piebilda Moreno.