Mobilā versija
+5.2°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
20. augusts, 2015
Drukāt

9 labi padomi, kā labāk skābēt un marinēt gurķus (1)

Foto - Sandra RuskaFoto - Sandra Ruska

• Gatavojot ar trīsreizēju pārliešanu, gurķi nav jāpasterizē. Praksē pārbaudīts: tie tiešām labi glabājas un ir kraukšķīgi vēl pavasarī, tikai noteikti jāpārlej trīs reizes – divreiz ar karstu ūdeni, trešoreiz ar verdošu marinādi.

• Lai ziemas krājumi izdotos, gurķiem jābūt svaigiem (ideāli, ja tikko no dārza), nesavītušiem, nepāraugušiem, ar blīvu mīkstumu, plānu miziņu, neattīstītām sēkliņām, bez redzamiem bojājumiem.

• Gurķu skābēšanai piemērotākā ir +15..+20 °C temperatūra. Kad ieskābuši, vislabāk glabāt 0…+5 °C, tad gurķi nekļūst mīksti. Ja piemērotu apstākļu nav, skābētiem gurķiem der pievienot mazus čili pipara pāksts gabaliņus – tas ir labs konservants, kas neļauj savairoties nevēlamajiem mikroorganismiem.

• Skābētiem gurķiem sāls daudzumu aprēķina atkarībā no gurķu lieluma. Lieliem vajag 6–8% sāls, maziem pietiek ar 4–6%. Tātad litram marinādes pievieno 40–80 g sāls.

• Lieliem, pāraugušiem gurķiem skābēšanas un marinēšanas laikā veidojas tukši vidi, ziemā tie der vien salātu gatavošanai. Vēl tos var sagriezt 2–3 cm biezās šķēlēs, marinēt un pasterizēt īsāku laiku, tad nekļūs mīksti. Ja sēklas ir lielas un miza cieta, marinēšanai sagatavo palielus gurķu gabaliņus, kam nogriezta miza un izņemta sēklotne.

• Pasterizējot rūpīgi jāseko līdzi gurķu krāsai. Ja kaut vai viens kļūst olīvzaļš, burkas pēc iespējas ātrāk jāizceļ no katla.

• Saimnieces mēdz aizvalcētas burkas ripināt pa galdu, kam uzklāts mīksts dvielis. Kāpēc? Gurķi maina atrašanās stāvokli, un tādējādi vienmērīgi izkarsējas arī tie, kas ciešāk saspiesti kopā.

• Nereti iesaka burku pēc pasterizēšanas strauji atdzesēt aukstā ūdenī, lai gurķi būtu cietāki un kraukšķīgāki. To var darīt, bet ne trīsreizējas pārliešanas gadījumā – tad pēc karstās marinādes uzliešanas jāļauj gurķiem pēc iespējas ilgāk sildīties zem segas.

• Arī izmantotā ūdens kvalitāte būtiski ietekmē konservēto gurķu garšu. Pārāk ciets un destilēts ūdens gurķu skābēšanai neder. Savukārt ūdens, kurā ir dzelzs savienojumi, iekrāsos gurķus neglīti tumšā tonī.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Tas notika iepriekš vairākiem gadiem, kad studēju Jelgavā. Februāra mēnesī tirgū nopirku sālītus gurķus no saimnieces, kas tos izvilka no trīs litru burkas, kurā bija duļkaina marināde un paši gurķi bija gaiši iedzeltenā krāsā. Toreiz ēs uztraucos par gurķu kvalitāti, bet atnākot mājās, maz rteikt, biju pāsteigta, biju patīkamā šokā, jo neizskatīgie gurķi bija mazsāliti. Diemžēl recepti nedabūjām, jo to sievu vairāk nesatikām. Līdz šodienai atceros cik gardi bija tie gurķi. Varbūt kādam ir lidzīgu gurķu sālīšanas recepte.

Draugiem Facebook Twitter Google+