Foto: Nacionālā portretu galerija

“Šai pēcpusdienā zeltainā…” Izstādīs Alises Lidellas fotoportretus 0

Nacionālajā portretu galerijā Londonā nākamajā pavasarī tiks atklāta Viktorijas laika fotoportretu izstāde, kura citastarp apliecinās, ka melīgi ir daudzkārt pret rakstnieku Lūisu Kerolu izvirzītie apvainojumi bērnu seksualizācijā, raksta “The Art Newspaper”.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
“Meita raudāja, zvanīja, nesaprotot, kur atrodas!” Šoferis Ogrē vienaldzīgi izsēdina 10 gadus vecu meitenīti nepareizā pieturā 71
Lasīt citas ziņas

Izstāde “Viktorijas laikmeta milži: mākslas fotogrāfijas dzimšana” būs apskatāma no 1. marta līdz 20. maijam, un tajā galerija sola izlikt ne vien Kerola labi zināmos “Alises Brīnumzemē” galvenās varones prototipa Alises Lidellas bērnības foto, bet arī fotonegatīvus, Alises Lidellas portretus jau brieduma gados, kā arī triju citu 19. gadsimta nogales fotogrāfu darbus.

Kurators Filips Prodžers izstādei izvēlējies Kerolu, Džūliju Margarētu Kemeronu, Oskaru Rejlenderu un Klementīni Hārvardenu, vadoties gan no viņu darbu modeļiem, gan attieksmes pret tiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kas attiecas uz aizdomām par Kerola iespējamo noslieci uz pedofīliju, kurators norādīja, – tās pirmo reizi izskanējušas tikai 20. gadismta 30. gados, jau pēc Kerola nāves, kad plašu publicitāti bija ieguvuši psihoterapijas pamatlicēja Zigmunda Freida teorija.

Daudz svarīgāka par aizdomām kuratoram šķiet vispārējā Viktorijas laika sabiedrības attieksme pret bērniem: kādēļ viņi tika izvēlēti par modeļiem? Filips Prodžers uzsver, ka kopējā fotogrāfiju noskaņa ir vērojoša, tā atklāj autoru apziņu par pašu atrautību no jaunības nevainības un “ne mazākajā mērā nav erotiska”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.