Mobilā versija
-2.8°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
24. septembris, 2015
Drukāt

Kāpēc rodas nelaba dūša? Kad ar to cīnīties pašam, kad prasīt padomu ārstam?

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock
UZZIŅA

Biežākie sliktas dūšas un vemšanas iemesli:

• saindēšanās ar pārtiku un zarnu infekciju slimības;

• jutīgs vestibulārais aparāts jeb tā sauktā jūras slimība;

• paaugstināts veģetatīvās nervu sistēmas jutīgums, kas izraisa, piemēram, reakciju uz nepatīkamu smaku vai kaut ko nepievilcīgu;

• galvassāpes, migrēna un dažādas neiroloģiskas saslimšanas;

• galvas smadzeņu satricinājums un citas traumas, galvas vai jebkurš cits audzējs, kurš saindē organismu;

• stress un pārēšanās;

• pēcoperācijas periods, kad nelabumu lielākoties veicina narkozes vielu izdalīšanās no organisma;

• hormonu līmeņa pārmaiņas grūtniecības laikā;

• gremošanas sistēmas slimības, piemēram, žultsakmeņi un citas žultspūšļa slimības, kuņģa čūla, gastrīts, aizkuņģa dziedzera iekaisums;

• miokarda infarkts;

• medikamenti, piemēram, ķīmij­terapijas preparāti vēža slimniekiem, kā arī tādi, kas kairina kuņģi.

Ja ir slikta dūša, parasti vispirms iedomājamies, ka esam apēduši kaut ko nelāgu. Tomēr ne vienmēr vainojama baudītā maltīte. Kāpēc rodas nelabums? Kad ar to cīnīties pašu spēkiem, bet kad labāk prasīt padomu ārstam?

Kā skaidro medicīnas sabiedrības “ARS” terapeite Lāsma Četverga, slikta dūša rodas, ja tiek kairināts smadzenēs esošais vemšanas centrs vai kuņģa gļotāda. Visbiežāk nelabums piemeklē, saindējoties ar uzturu, kurā savairojušies nevēlami mikroorganismi. Taču nelaba dūša mēdz būt arī citu iemeslu dēļ, piemēram, ieraugot asinis vai citos stresa brīžos veģetatīvās nervu sistēmas uzbudinājums ir tik spēcīgs, ka rodas pēkšņa vemšana. Tad speciāla ārstēšana nav iespējama – atliek vienīgi izvairīties no šādām situācijām.

 

Vainīga maltīte

Ja ēdiens nav svaigs, ne vienmēr jūtam mainīto garšu un aromātu, piemēram, sabiedriskajās ēstuvēs tas var būt nomākts ar garšvielām, brīdina Lāsma Četverga. Pastāvot kaut vai mazākajām aizdomām par nekvalitatīviem produktiem, maltīte jāpārtrauc. Vai radīsies problēmas, atkarīgs no organisma imunitātes un kuņģa skābes daudzuma. Saindēšanās ar ēdienu izpaudīsies jau pusstundu vai stundu pēc ēšanas. Inficējoties ar rotavīrusu, enterovīrusu vai citu mikroorganismu, nelabums radīsies pēc divām trim dienām un vemšanai var pievienoties caureja.

Ne vienmēr slikta dūša izpaužas ar vemšanu, kas sniedz atvieglojumu, tāpēc, rodoties aizdomām par saindēšanos, šo procesu varam veicināt, dzerot daudz remdena ūdens vai izraisot vemšanas refleksu. Tiesa, neiroloģiskas saslimšanas vai citā gadījumā tas situāciju neatrisinās.

 

Palīdzība atbilstīgi iemeslam

Ja slikta dūša atkārtojas, bet iemesls nav zināms, jāapmeklē ārsts, jāveic izmeklējumi un jācenšas ārstēt slimību, kas to izraisa. Vemšanu ar asinīm un kafijas biezumiem līdzīgu piejaukumu reizēm izraisa čūlas slimība. Tad svarīgi ievērot diētu un censties izvairīties no stresa, lai tā retāk uzliesmotu.

Tautā iecienītos līdzekļus pret nelabu dūšu – sodas šķīdumu un pienu – daktere Četverga neatzīst par piemērotiem.

Katrā situācijā nav vienota rīcības algoritma, piemēram, tiem, kas sirgst ar tā saukto jūras slimību, pirms ceļojuma un tā laikā varētu palīdzēt ingvera tēja vai tabletes. Veģetatīvo nervu sistēmu nomierinās baldriāna tēja vai pilieni. Ingvers noderēs arī grūtniecēm, kuras mokās ar nelabumu, taču citos gadījumos diez vai līdzēs.

Vemšana ir organisma aizsargreakcija, ko ne vienmēr vajag nomākt, taču, ja tā ir stipra un ilgstoša, organisms zaudē ūdeni un svarīgus mikroelementus, kas var apdraudēt dzīvību. It īpaši jāsargā mazi bērni un vecāka gadagājuma cilvēki, jo viņiem tas mēdz notikt ātrāk un ir grūtāk pārvarams.

Izvadīto šķidruma un sāļu līdzsvaru var atjaunot, dzerot speciālu aptiekā nopērkamu šķīdumu (1 paciņu izšķīdina 1 litrā ūdens), kas paredzēts organisma atūdeņošanās novēršanai un mikroelementu rezervju papildināšanai.

Ja nav pieejams speciālais līdzeklis, maziem malciņiem ik pēc laiciņa var dzert negāzētu minerālūdeni, lai pēc iespējas mazāk kairinātu kuņģi. Kaut gan šķidrums tūlīt spruks laukā, daļa no tā paspēs uzsūkties.

Cietušie gremošanas orgāni būs pateicīgi, ja jau nākamajā dienā netiks apgrūtināti ar smagu ēdienu. Kamēr organisms atgūstas, uzturā jāiekļauj sausiņi, banāni un rīsi, taču pats svarīgākais ir uzņemt daudz šķidruma. Otrajā vai trešajā dienā pēc smagas vemšanas ieteicams lietot buljonu, kurā esošie mikroelementi un proteīns palīdzēs atjaunot gremošanu.

 

PADOMI

Ātrā palīdzība jāsauc, ja:

• atkārtota vemšana ir mazam bērnam, vecam cilvēkam vai hroniskas kaites novārdzinātam slimniekam;

• vemšana ir stipra, bieži atkārtojas, sasirgušais kļūst lēnīgs un sāk atgādi­nāt gaisa balonu, no kura izplūst gaiss;

• vemšana radusies pēc galvas sasituma;

• tā nav pārgājusi vairākas dienas;

• vemšanu pavada stipras sāpes vēderā;

• vēmekļiem ir asiņu piejaukums.

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+