Mobilā versija
Brīdinājums +2.0°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Trešdiena, 7. decembris, 2016
2. oktobris, 2012
Drukāt

Ābols pret diabētu

elinaskapare23

Iespējams, āboli palīdzēs uzlabot diabēta pacientu veselību, kā arī mazināt saslimšanas risku ar šo slimību. „Tā kā Latvijā un pasaulē saslimstība ar cukura diabētu un aptaukošanos pieaug, aizvien tiek meklētas jaunas iespējas, kā cīnīties pret šīm likstām.

 

 

Brīdī, kad tiek diagnosticēts diabēts, pacientam nereti jau ir attīstījusies kāda no slimības komplikācijām, piemēram, redzes un nervu darbības traucējumi, kas krasi mazina dzīves kvalitāti un paaugstina ārstēšanās izmaksas,” skaidro Elīna Škapare, kosmētikas uzņēmuma L`ORÉAL Latvijas stipendijas Sievietēm zinātnē ieguvēja. Rīgas Stradiņa universitātes farmācijas doktorante un Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas asistente veic āboliem piemītošo veselību veicinošo īpašību izpēti. Domājams, ka iegūtie rezultāti palīdzēs izstrādāt jaunus produktus no Latvijā audzētām ābolu šķirnēm, kas būs noderīgi diabēta profilaksei un pacientu atveseļošanai.

 

Pēdējo gadu pētījumi liecina, ka regulāra ābolu lietošana uzturā mazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, plaušu ļaundabīgu audzēju, kā arī cukura diabētu.

 

Šā efekta radīšanā īpaša loma ir florizīnam – savienojumam, kas atrodas ābolos, it īpaši to mizās, un kurš veicina liekās glikozes izvadīšanu no organisma un tās koncentrācijas mazināšanu asinīs cukura diabēta gadījumā. „Pēc tam, kad no āboliem iegūta sula, spiedpaliekās ir daudz florizīna un citu bioloģiski aktīvu savienojumu. Florizīna koncentrācija ābolos ir atkarīga no šķirnes un augšanas apstākļiem, bet veselīgus savienojumus visvairāk satur augļi, kas paredzēti sulu iegūšanai,” saka pētniece. Latvijā audzētās ābolu šķirnēs florizīna saturs līdz šim gan nav noteikts, bet sadarbībā ar Latvijas Valsts Augļkopības institūta zinātniekiem to drīzumā izdarīs.

Veselīgam ikdienas uzturam, kas ietver augļus un dārzeņus, tiek pievērsta arvien lielāka uzmanība, jo tie satur vielas, kuru īpašības ļauj pretoties slimībām. Ābolu spiedpalieku produkti, kas satur florizīnu un šķiedrvielas, varētu būt uztura bagātinātāji vai arī funkcionālā pārtika – tāda, kas satur bioloģiski aktīvas vielas un palīdz saglabāt veselību.

L`ORÉAL Latvijas stipendiju Sievietēm zinātnē, ko piešķir UNESCO Latvijas Nacionālā komisija un Latvijas Zinātņu akadēmija un uz kuru bija 40 pretendentes, ieguva trīs pētnieces. Elīna Škapare atzīst: “Četru tūkstošu latu lielais finansiālais atbalsts būs lielisks stimuls, lai turpinātu darbu. Stipendiju izmantošu pētījumu veikšanai un starptautisku zinātnisko konferenču apmeklēšanai.”

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+