Mobilā versija
+5.3°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
6. janvāris, 2015
Drukāt

Agrīnie kāposti: kura šķirne izturīgāka?

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

“Pērn agro kāpostu raža bija nekvalitatīva, galviņas karstumā ātri saplaisāja. Vai varat ieteikt izturīgākas šķirnes ražas ieguvei ap Jāņiem?” ALDA KOCĒNU NOVADĀ

Kaut gan kāpostiem izveidots daudz jaunu hibrīdu, ne mazums dārznieku joprojām labprātāk audzē senākas šķirnes. Tām ir lētākas sēklas, galviņas vācamas ilgāku laiku, tomēr ienākas daudz nevienmērīgāk un drīz vien sāk plaisāt. Bet dzīvē nekas nestāv uz vietas – tirgus preci jau ilgus gadus iegūst pārsvarā no dažādu ārzemju firmu izveidotiem hibrīdiem. To labās īpašības – ienākas vienlaicīgāk, galviņas ir izlīdzinātākas un izturīgākas pret slimībām.

Pašas agrīnākās galviņkāpostu šķirnes uz lauka neaudzē, tās ir domātas siltumnīcām, tuneļiem ražas ieguvei maija sākumā un vidū. Latvijā to darīt tik agri neatmaksājas, jo vajag apkurināt, bet tad jaunā raža ir dārgāka par importēto. Cita lieta – agrie kāposti, ko iesēj agri pavasarī un vismaz aprīļa vidū izstāda uz lauka zem agrotīkla. Tad ražu var iegūt jau jūnijā. Līdz šim populārāko hibrīdu ‘Parel F1’ agrīnuma ziņā jau pārspēj citi, piemēram, ‘Delight Ball F1’, ‘Borodin F1’, kas ienākas 50–55 dienas pēc stādīšanas un ilgi neplaisā.

‘Delight Ball F1’ – vācot izlases veidā, pirmās galviņas var griezt, kad tās ir 600–700 g smagas. Vēlāk veido kompaktas standarta izmēra galviņas (1–2 kg) ar mazu iekšējo kacenu, piemērotas patēriņam svaigā veidā (nevis skābēšanai).

‘Borodin F1’ – galviņas izaug 55–60 dienu laikā, ir 1–2,5 kg smagas. Šķirne ir izturīga pret izziedēšanu. Ieteicamā augu biezība – 40 000 stādu uz hektāru (4 augi uz kvadrātmetru).

‘Parel F1’ – agrīna hibrīdā šķirne ar 60 dienu garu veģetācijas periodu no izstādīšanas līdz ražas novākšanai. Apaļas, blīvas, 1–1,5 kg smagas galviņas, ilgi neplaisā, var gaidīt novākšanu 10–12 dienas. Optimāls augu skaits ir 50–60 tūkstošu uz hektāru.

Diemžēl ne par vienu no šīm šķirnēm nevar apgalvot, ka tās nekad un nekādos apstākļos nezaudēs kvalitāti uz lauka, kā tas nelabvēlīgos audzēšanas apstākļos (piemēram, ja jūnijā strauji uznāk karstums un bieži līst) mēdz būt daudzām citām agro kāpostu šķirnēm. Raksturojumi sēklu katalogos vairāk atbilst ideāliem laika apstākļiem. Izturība pret plaisāšanu gan tajos tiek minēta, bet, kā jau zina katrs audzētājs, praksē viss atkarīgs no laika apstākļiem audzējot. Lai izvēlētos labākās agro kāpostu šķirnes, zemnieki tās savā saimniecībā izmēģina 3–4 gadus, jo daudzi hibrīdi, kas piemēroti audzēšanai Polijā, neder ziemeļvalstīm, tāpēc jābrāķē. Reizēm pat pārbaudīta hibrīdā šķirne, kas vairākus gadus atzīta par labu, kādā brīdī tomēr nepārcieš stresa apstākļus – mitruma vai gaisa temperatūras trūkumu.

Pie galviņkāpostiem pieder arī koniskie jeb spicie galviņkāposti, kā arī Ķīnas kāposti. Eiropas valstīs koniskos kāpostus uzturā lieto daudzi. Pie mums pirms 7–8 gadiem vairākas zemnieku saimniecības tos audzēja lielās platībās, bet pēc tam pārtrauca, jo nebija pieprasījuma tirgū (Latvijā vairāk iecienīti ir Ķīnas kāposti). Patlaban zaļos koniskos un sarkanos kāpostus audzē vien eksotikas mīļotāji. Līdz šim populārākā bija amatieriem domātā čehu šķirne ‘Kalibos’ ar koši sarkanām, koniskām, lielām galviņām. Komerciāliem nolūkiem pazīstama ir šķirne ‘Red Flame’. Spicos kāpostus galvenokārt audzē kā agros kāpostus, augi ir kompakti, ar stāvām lapām, un var stādīt biezāk nekā parastos galviņkāpostus. Šiem kāpostiem ir izcilas īpašības – laba garša, var ēst gan svaigus salātos, gan vārītus. Salīdzinājumā ar baltajiem galviņkāpostiem koniskie kāposti satur vairāk cukuru, olbaltumvielu un C vitamīna, tātad ir vērtīga pārtikas sastāvdaļa.

Agro kāpostu ‘Borodin F1’, ‘Delight Ball F1’ sēklas var iegādāties SIA “Agrimatco Latvia” profesionāļiem domātos iepakojumos, kuros ir 2500 sēklu. Mazajās paciņās nopērkamas no lielajiem iepakojumiem izfasētas hibrīda ‘Parel F1’ sēklas. Cena SIA “Kurzemes sēklas” veikalos – 0,70 eiro (30 sēklas).

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+