Mobilā versija
+1.7°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
13. jūnijs, 2013
Drukāt

Aicina izvēlēties produktus bez pārtikas piedevām

Foto - LETAFoto - LETA

“Uz veikalu vienmēr ņemu līdzi lasāmās brilles, jo tos skudras lieluma burtiņus uz iepakojuma jau neviens bez lupas nevar izlasīt. Uzmanos, lai krējums būtu īsts, nevis izstrādājums, arī maizi izvēlos bez E vielām. Cenšos pirkt nevis desas, bet žāvētu gaļu vai speķi, kuram, domājams, nekas slikts nav pievienots.

Vasarā ēdam lētos saldējumus, neviens jau karstumā nelasa, kas ir to sastāvā. Sieriem pētu tauku saturu, nevis E vielas,” tā par saviem iepirkšanās paradumiem stāsta Māra no Taurupes. Savukārt Ilze no Rīgas teic, ka viņa skatās, lai produktiem nebūtu pievienota palmu vai kokosa eļļa. “Palmu eļļa ir vissliktākā, jo tā netiek izvadīta no organisma,” viņa zina.

Gandrīz 70% no ģimenes pārtikas groza satura ir rūpnieciski ražoti produkti, liecina maijā veiktais iedzīvotāju iepirkšanās paradumu pētījums, kurā piedalījās 150 ģimenes. Lai gan 88% aptaujāto atzina, ka viņiem ir svarīgs produktu sastāvs un tie dod priekšroku dabiskai pārtikai, gandrīz pusei iepirkumu grozā ielikto produktu bija pievienotas dažādas pārtikas piedevas, no kurām 30%, pēc ārstu domām, nav vēlamas mūsu organismam.

“Pārtikas piedevas, ko pievieno produktiem, lai tie būtu krāsaini un ilgi saglabātos svaigi, var ne vien izraisīt alerģisku reakciju – izsitumus, sāpes vēderā, klepu, iesnas –, bet arī ietekmēt organisma imūno sistēmu, kas var sākt darboties nepareizi, piemēram, vēršas pret normālām, veselām šūnām, bet neapkaro infekcijas,”

stāsta Latvijas Alergologu asociācijas vadītāja Ieva Cīrule. Viņa kopā ar Latvijas Diētas ārstu asociācijas speciālistiem, ārstiem, Pārtikas un veterinārā dienesta darbiniekiem, pacientu biedrību pārstāvjiem iesaistījusies patērētājus izglītojošā projektā “Lasi, pirms ēd!”. Protams, daļa E vielu ir dabiskas, un to pievienošana produktiem ir pat atbalstāma. Piemēram, citronskābe, C un E vitamīni, etiķskābe, kartupeļu ciete, dzeramā soda, beta karotīns.

Ko nevajadzētu likt pārtikas grozā? “Pusfabrikātus, pārāk košus produktus, tādus, kam ir ļoti ilgs derīguma termiņš, it īpaši, ja tie domāti bērnu vai grūtnieču uzturā. Bērniem E vielas organismā uzsūcas ātrāk nekā pieaugušajiem, izraisot visdažādākās reakcijas – no alerģijas līdz hiperaktivitātei,” brīdina I. Cīrule.

“Labāk iztikt arī bez rūpnieciski ražotām mērcēm, marinādēm, garš­vielu maisījumiem vai sausajiem zupas koncentrātiem, kas satur daudzus un dažādus garšas pastiprinātājus.”

Jūrmalniece Linda, kuras ģimenē aug trīs bērni, gan atzīst, ka īpaši nelasa uz pārtikas iepakojuma rakstīto, jo netic, ka ražotājs visu godīgi norāda. “Nepērku krējuma izstrādājumus un margarīnu, jo tie man šķiet pārāk sintētiski. Desu un cīsiņus cenšos pirkt reti, diemžēl vīrs reizēm neiztur un atnes tos no veikala pats. Bērni kādu reizi mēnesī tiek pie čipsiem un kolas, jo uzskatu, ka stingri liegumi bērnos uzkurina tieksmi pēc tiem. Viņi grauž arī notīrītus burkānus, sagrieztus tomātus, gurķus, papriku vai ābolus, ko cenšos turēt mājās,” stāsta trīs bērnu māmiņa. Toties Ilze, kura šobrīd dzīvo ASV, gan vienmēr izlasa, no kā produkts gatavots. “Ja klāt kviešu milti un cukurs, kļūstu uzmanīga, ja kukurūzas sīrups – lieku atpakaļ plauktā, ja mākslīgās krāsvielas un sojas pupiņu eļļa – arī tad produkts ceļo atpakaļ plauktā.

Tomēr tā informācija, kas mani visvairāk interesē, uz paciņām nav norādīta – proti, vai produktā nav ģenētiski modificētas sastāvdaļas, jo tad es to neēstu. Esmu atteikusies no visiem pusfabrikātiem un konserviem un izvēlos pēc iespējas mazāk apstrādātu produkciju. Pērku svaigu gaļu, zivis, dārzeņus un augļus, sēnes un visu, ko ēdu, gatavoju pati,” stāsta Ilze.

Cerams, ka projekts “Lasi, pirms ēd!” dažai labai ģimenei liks rūpīgāk padomāt par sastāvu tiem produktiem, ko tā liek savā pārtikas grozā.

 

VIEDOKLIS

Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs 
Andis Brēmanis: “Tikai pērkot svaigas izejvielas un pēc iespējas biežāk gatavojot ēdienu pašiem, iespējams izvairīties no nevajadzīgām rūpnieciski ražotu produktu pārtikas piedevām, kas uzlabo to garšu un izskatu. Tas padara produktu pievilcīgāku pirkšanas un ēšanas brīdī, bet nedraudzīgāku organismam. Tādēļ aicinu iepirkties gudri un vienmēr rūpīgi iepazīties ar produkta sastāvu!”

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+