AS”Smiltenes piens” siers.
AS”Smiltenes piens” siers.
Foto – Karīna Miezāja

Skolās aizliegts dzeltens siers; siera speciālisti brīnās par iemesliem 32

No šā gada skolās aizliegts dzeltenais siers. Dzeltenu to padarīja burkānu sulas krāsviela, ko tagad aizliegts pievienot. “Mēs redzam, ka Skrundas vidusskolā un arī citās skolās siltas pusdienas skolēni ēd aizvien mazāk. Viņi starpbrīžos dodas uz tuvējiem veikaliem un kafejnīcām, kur bauda produktus, kurus skolās no 1. janvāra ir aizliegts pārdot, bet ne ienest un baudīt. Ja aizliedzam kaut ko, tad aizliedzam visās tirdzniecības vietās. Turklāt patlaban sieru bez beta karotīna ražo vien uzņēmums SIA “Elpa”,” sašutusi biedrības “Siera klubs” valdes locekle Gunta Stepanova.

Reklāma
Reklāma

Kā rodas dzeltens siers

Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Veselam
Neviens to pat nenojauta – pasaulē populāros kosmētikas produktos vēzi izraisošas ķīmiskas vielas 800 reižu pārsniedz normu 33
Lasīt citas ziņas

Paskaidrošu, ka jaunie noteikumi liedz piedāvāt skolēniem un ārstniecības un sociālās rehabilitācijas iestāžu klientiem sieru, jogurtu ar krāsvielām, saldinātājiem un citām pārtikas piedevām. Aizliegti arī konservanti un garšas pastiprinātāji, kas ir ļoti pareizi, ja vien jaunajos noteikumos nebūtu pārspīlējumu.

Biedrības “Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova vērš uzmanību, ka Latvijā daudzu gadu garumā īstenotais veiksmīgais siera popularizēšanas darbs nu var izrādīties veltīgs, tāpēc ka jaunie noteikumi liedz iepriekš nosauktajām iestādēm piegādāt “sieru ar krāsvielām”. Krāsvielas var būt dabiskas un sintētiskā ceļā iegūtas. Pieredzējušais eksperts, LPKS “Straupe” ražošanas vadītājs Rolands Jomerts teic, ka no burkānu sulas iegūtā dabīgā krāsviela, ko apzīmē ar 160a, sieram dod dzelteno krāsu, ko tā pieprasa pircēji. “Kopš padomju laikiem ir saglabājies priekšstats – ja siers nav izteikti dzeltens, tas nav līdz galam nogatavojies, siers nav “riktīgs” un tam nav augstas kvalitātes,” tā R. Jomerts.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tā vietā, lai skaidrotu iemeslus, kāpēc no vasarā slauktā piena nogatavojas dzeltenāks siers nekā no ziemā gatavinātā siera, ražotāji izvēlējās vieglāko ceļu – pievienoja no burkāniem iegūto beta karotīnu, piebilst Jomerts. Uz piecām tonnām piena, no kurām iegūst aptuveni 500 kg siera, pievieno 100 mililitrus beta karotīna, kas veido 0,01%. Beta karotīns ir provitamīns, no tā veidojas A vitamīns. Svarīgi, ka krāsviela var būt sintētiskā, to apzīmē ar annato, un tai dots apzīmējums 160b, un dabīgā, beta karotīns. Tā ir nestabilāka nekā annato, izbalē. Šo krāsvielu uz iepakojuma apzīmē ar 160a.