Foto – Anda Krauze

Ak, šis kaitīgais sāls! 
Skaties uz konservēto gurķu etiķetēm! 0

Konservēti gurķīši garšo visiem. Tie pirmie pazūd no svinību galda. Un ir neaizvietojams produkts ziemā maltīšu reizēs, jo, kā zināms, aukstajā sezonā svaigo dārzeņu piedāvājums ir visai pieticīgs.


Reklāma
Reklāma

 

Krimināls
Krituši visi antirekordi – savākts 600 000 narkomānu izlietoto šļirču. Atrasta arī traģiskā “narkozombiju” viela 8
Krievija identificē divas “smirdīgas” valstis, kas būtu tās nākamais mērķis 183
Kokteilis
Personības tests: jūsu dzimšanas mēneša zieds atklāj par jums vairāk, nekā spējat iedomāties 17
Lasīt citas ziņas

Par konservēto gurķu izvēli veikalos sūdzēties grēks. Piemēram, lielveikals “Maxima” piedāvā vairāk nekā 15 veidu marinētos un sālītos gurķus. Dabūjami “Optimas” marinētie (670 g maksā Ls 0,52), “Extra line” (680 g – Ls 0,84) un “Favorit” marinētie (670 g – Ls 0,92), kā arī “Favorit” sālītie gurķi (900 g – Ls 0,89). Arī “Omas” (870 g – Ls 1,08), “Korona” (1600 g – Ls 1,09) un “KOK” marinētie gurķi (340 g – Ls 0,72). “KOK” šos dārzeņus piedāvā arī ungāru gaumē (680 g – ar atlaidi Ls 0,62, pilna cena – Ls 0,72) un pipargurķīšus (180 g – Ls 0,96). Savukārt “Spilva” – gan vienkārši (1600 g/900 g – Ls 2,14) un īpašajā asajā marinādē marinētus (670 g – 1,02), gan “Lauku gurķus” (1030 g – Ls 1,67). Plauktos atrodami arī Polijā ražotie saldskābie “Jamar” (900 g – Ls 1,18) un “Rolnik” (850 g/460 g – Ls 1,03) marinētie gurķi. Kārdinoši izskatās burciņās glīti sarindotie marinētie gurķi no Rundāles, kas piesaista arī ar netradicionālu etiķeti. Tie nopērkami divu veidu – ar estragonu (1 l – Ls 2,19) un Kaucmindes (1 l – Ls 2,19).

Līdzās marinētajiem gurķiem veikalu plauktos atrodami arī gurķu salāti. “Spilva” piedāvā kreptīgos marinētos gurķus ar mārrutkiem (560 g – Ls 1,04, ar atlaidi – Ls 0,63). Pircēji var iegādāties “Jamar” “Zviedru salātus” (880 g – Ls 0,99) un “Favorit” gurķu salātus (500 g – Ls 0,65).

CITI ŠOBRĪD LASA

Kas par šiem produktiem sakāms uztura speciālistei Ingai Širinai?

– Jāpatur prātā, ka marinēti vai sālīti gurķi nepavisam nav tas pats kas svaigi gurķi. Lielākā atšķirība ir vitamīnu daudzumā. Ļaunākais, ko satur rūpnieciski ražotie marinētie un sālītie produkti, ir sāls, tāpēc šādi sagatavotus gurķus uzturā nevajadzētu lietot tikpat daudz cik svaigus. Rūpnieciski gatavoti marinējumi un sālījumi parasti satur arī konservantus, bet no šādiem produktiem, kā zināms, jācenšas izvairīties. Spriežot pēc informācijas uz veikalu plauktos atrodamo gurķu etiķetēm, tie nesatur konservantus. Arī visas citas šiem gurķiem pievienotās sastāvdaļas ir diezgan nekaitīgas. Organismam tās ļaunu nenodarīs, izņemot vienīgi sāli. Marinēto gurķu salātos papildus kaitīgajam sālim pievienota arī augu eļļa, kas nodrošina papildu kalorijas, iespējams, pat ļoti daudz.

Ja ļoti gribas apēst kādu marinētu vai sālītu gurķīti, neatsakieties no tā. Varat apēst pat vairākus. Bet dienā, kad našķojaties ar konservētiem gurķiem, nelietojiet citus produktus, kas bagātīgi satur sāli, un nepievienojiet sāli, gatavojot maltīti.

Atcerieties, ka daudz sāls satur kūpināta un žāvēta gaļa, desas, cīsiņi, sardeles, čipsi, krekeri, siers, rupjmaize u. c. produkti.

SIA “Kronis” (Codes pagasta “Ozoliņi”) ražotie marinētie gurķi ar saldinātāju (neto – 680 g, 340 g – gurķu masa, cena Ls 0,92). Sastāvs: gurķi, ūdens, sāls, skābuma regulētājs – etiķskābe, garšvielas (t. sk. sinepju sēklas), dabīgais aromāts, saldinātājs – saharīns.

“KOK” marinētie gurķīši (3 – 6 cm, 360 g). Produkts ražots Vjetnamā. Sastāvs: gurķi, dzeramais ūdens, cukurs, pārtikas sāls, etiķis, sinepju sēklas, dilles.

“Spilvas” marinētie kreptīgie gurķu salāti ar mārrutkiem (560 g, cena Ls 1,04, tobrīd ar atlaidi – Ls 0,63) Sastāvs: 71% gurķu, cukurs, 12% mārrutku (mārrutku saknes, ūdens, skābuma regulētājs – citronskābe), augu eļļa, antioksidanti (nātrija metabisulfīts, askorbīnskābe), sāls (aptuveni 2,7%), skābuma regulētājs – etiķskābe, dilles. Satur alergēnu – sulfītu.

Reklāma
Reklāma

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.