Mobilā versija
+0.2°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
26. augusts, 2012
Drukāt

Aktinīdijas. Kas tās ir un kur izmantot?

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

“Šogad ziedēja aktinīdijas. Drīz arī ogas būs ienākušās. Iesakiet, kā tās praktiski izmantot! Kā novākt un kā lietot?”
 Anita Rozenfelde Iecavā

 

Latvijas kivi

Kivi pie mums izaudzēt nav iespējams, toties radiniece aktinīdija aug griezdamās! Nogatavojušies augļi ir pat saldāki par zaļajiem kivi. Turklāt tās ir viegli audzēt, pie kādas sienas iedēsti stādiņus (tas ir vīteņ­augs), un pēc pāris gadiem jau būs ogas, tikai jāuzceļ sētiņa, lai kaķi netiek klāt, jo viņus šis augs vilina tāpat kā baldriāns!

Augustā un septembrī ir īstais aktinīdiju ievākšanas laiks. Ogas ir zaļas, nedaudz plakanas vai ieapaļas. Tām ir plāna miziņa un sīkas sēkliņas. Garša – mazliet pēc kivi un ērkšķogām, mazliet pēc ananasiem.

 

Aktinīdijas ir sevišķi bagātas ar C vitamīnu, kurš vislabāk saglabājas kaltēšanas laikā. Dažās šķirnēs tā ir vairāk nekā upenēs un citrusaugļos.

 

Auga mizā ir vielas sirds stiprināšanai, bet saknēs – nervu sistēmas normalizēšanai. Izmanto arī vielmaiņas problēmu, anēmijas, kuņģa un zarnu trakta slimību gadījumos, avitaminozes ārstēšanā un profilaksē, garā klepus, plaušu tuberkulozes un daudzu citu kaišu likvidēšanai. Lieliski veldzē slāpes.

 

Gandrīz kā rozīnes

Ir divi paņēmieni, kā izkaltēt aktinīdijas. Pirmais: gatavus, attīrītus augļus liek krāsnī, cepeškrāsnī vai speciālajās kaltēšanas ierīcēs 50 – 60 grādos. Glabā kartona kastītēs vai auduma maisiņos sausā vietā. No ogām pēc tam vāra kompotus, dekorē konditorejas izstrādājumus. Otrs: aktinīdijas augļus pārlasa un ieliek sodas šķīdumā (1 ēdamkarote ar kaudzi uz 1 litru ūdens). Ūdeni nolej un kaltē ogas labi vēdināmā telpā vai 50 grādos kādā krāsniņā. Žāvētās ogas atgādina rozīnes.

 

Svaigas ar cukuru
svaigas_ar_cukuru

Visvērtīgākais ir pārstrādes produkts. Sarīvē augļus un sajauc kopā ar cukuru attiecībā 40:60, līdz tas ir pilnīgi izšķīdis. Ja telpas temperatūra nepārsniedz +10 grādus, ievārījums glabājas 9 mēnešus, saglabājot vērtīgās vielas. Ja temperatūra ir augstāka, produkts sāk rūgt, noslāņojas. Svaigās ogas, kas bija ieliktas cukurā attiecībā 1:2, triju gadu laikā nesabojājās un izrādījās tikpat labas kā noplūkšanas brīdī.

 

 

 

 

 

 

Ievārījums

ievaariijums• 1 kg aktinīdiju,

• 1 kg cukura,

• 1 tējkarote citronskābes.

Uzvāra cukura sīrupu, tad ieliek tajā attīrītas un nomazgātas ogas un vāra uz lēnas uguns, noņemot putas, kamēr sabiezē. Pirms noņemšanas no uguns pievieno citronskābi. Sapilda sterilās burkās un aizvāko. Ievārījumam ir ananasu aromāts un izsmalcināta garša. Var gatavot arī bez citronskābes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marmelāde

• 2 kg aktinīdiju,

• 1 kg cukura,

• 1 glāze ūdens.

Ogas notīra, nomazgā, ieber katlā un pārlej ar glāzi ūdens. Vāra, kamēr mīkstas, tad izberž caur sietu. Pievieno cukuru un maisot vāra, līdz masa sabiezē. Karstu salej uz cepamā papīra cepešpannā vai lēzenā traukā. Kad atdziest, sagriež gabaliņos un apber ar pūdercukuru. Glabā sausā vēsā vietā.

 

Kompots

Ogām noņem kātiņus, saliek burkās un pārlej ar verdošu sīrupu (250 – 300 gramu cukura uz 1 litru ūdens). Pasterizē 80 grādos: puslitra burkas 10 minūtes, litra – 15 minūtes.

 

Ievārījums ar ķirbi

• 1 kg aktinīdiju,

• 500 g nomizota ķirbja,

• 2 skābi āboli,

• 1,5 kg cukura,

• 3 piparmētras zariņi.

Ķirbi sagriež gabaliņos, ābolus tāpat. Saliek katlā un pielej pāris ēdamkarotes ūdens. Kad ķirbis un āboli sāk suloties, pievieno aktinīdijas un pavāra 5 minūtes. Tad pieliek cukuru un vāra vēl 20 minūtes (ja lieto ievārījuma cukuru, vāra vien 10 minūtes). Sapilda burciņās, katrā ieliek pa piparmētras zariņam. Iznāk veselīgs un gards ievārījums.

 

Konfektes

Nogatavojušās aktinīdijas pārlej ar rumu, pārkaisa cukuru un atstāj uz diennakti ievilkties. Samaļ pūdercukuru un katru ogu bagātīgi ar to pārkaisa. Saliek uz cepamā papīra un žāvē cepeškrāsnī + 50 grādos apmēram 10–12 stundas, durtiņas atstājot atvērtas. Ļoti aromātiskas un gardas konfektes!

 

 

Svarīgi

Daudzi domā, ka aktinīdijas nav piemērotas pārstrādei, ka tās ēdamas tikai svaigas. Patiesībā no šīm ogām sanāk neparasti un gardi ziemas krājumi, ko aukstajos vakaros celt galdā, atceroties vasaras garšas un smaržas.

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+