Mobilā versija
-2.2°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
13. augusts, 2015
Drukāt

Alberta laukumā grib veidot pieminekli Melnā balzama receptes radītājam Kuncem

Foto: LETAFoto: LETA

Godinot vēsturiskā rīdzinieka, “Rīgas Melnā Balzama” receptūras pamatlicēja – aptiekāra Abrahama Kunces devumu, AS “Latvijas balzams” sadarbībā ar Rīgas domi izsludinājusi atklātu skiču projekta konkursu Kunces piemiņas vietas izveidei Alberta laukumā, Vecrīgā, LA.lv uzzināja uzņēmumā.

Vienlaikus ar idejām Abrahama Kunces piemineklim, konkursa dalībnieki aicināti iesniegt idejas kopējai Alberta laukuma attīstības koncepcijai.

Detalizēta konkursa programma un noteikumi ir pieejami Latvijas Arhitektu savienības un AS “Latvijas balzams” mājaslapās. Konkursa darbus gaidīs līdz 9. oktobrim.

Kā stāsta uzņēmuma pārstāve, Dana Hasana, balzama receptes “tēva” piemiņas vieta atradīsies Vecrīgā, Alberta laukumā, netālu no vietas, kur bijusi Abrahama Kunces dzīves un darba vieta Kalēju ielā.

“Rīgas Melnā Balzama” receptūra ir cieši saistīta ar Rīgas kultūrvēsturiskajām tradīcijām, tādēļ Kunces piemiņas vieta būs daļa no kopējās Alberta laukuma attīstības un labiekārtojuma programmas. “Ņemot vērā, ka šis vēsturiskais laukums jau ilgāku laika periodu izskatās diezgan skumji, esam pārliecināti, ka pilsēta konkursa rezultātā iegūs vēl vienu sakārtotu un zaļu zonu, kas tiks veidota ar cieņu pret Rīgas bagāto vēsturi,” pauda Hasana.

Pieminekļa projekta skices izvērtēs kompetenta žūrijas komisija, kuru veidos gan arhitekti, mākslinieki un kultūras jomas profesionāļi, gan Rīgas domes un konkursa izsludinātāja pārstāvji. Trīs labāko projekta skiču autori saņems naudas prēmijas – 2000, 1000 un 500 eiro vērtībā.

Abrahams Kunce un viņa radītā dzēriena receptūra

Saskaņā ar senākajām datētajām dokumentārajām liecībām “Rīgas Melnā Balzama” pirmsākumi meklējami 1752. gadā, kad Rīgas aptiekārs Abrahams Kunce radīja vienu no šodien pasaulē atpazīstamākajiem Latvijas produktiem – “Rīgas Melno Balzamu”, kuru gan sākotnēji nodēvēja par “Kunces melno balzamu”.

Pirmsākumos radīts kā ārstniecisks līdzeklis, mūsdienās “Rīgas Melnais Balzams” ir populārs un pasaulē plaši pazīstams alkoholiskais dzēriens, kas tiek eksportēts uz vairāk nekā 25 pasaules tirgiem un saņēmis vairāk nekā 100 augstāko apbalvojumu pasaules vadošajās izstādēs.

“Rīgas Melnā Balzama” unikālo garšas buķeti veido divdesmit četri dažādi dabas augi un to sastāvdaļas. Tā sastāvā ir gan Latvijā savāktas vērmeles, liepziedi, piparmētras, gan arī eksotiskas sastāvdaļas, piemēram, pomeranču mizas, Peru balzama eļļa un genciānas sakne.

Balzama “dvēsele” jeb pamats ir uzlējums, ko veido graudu spirta un ūdens maisījums kopā ar 16 rūpīgi atlasītām augu valsts sastāvdaļām un garšvielām. Drogu nolējumu balzamam 30 dienas gatavo īpašās ozolkoka mucās, lai pēc tam izturētajam un filtrētajam ekstraktam pievienotu pārējās sastāvdaļas, tostarp aveņu sulu, melleņu morsu, augstvērtīgu brendiju un dedzinātu cukuru jeb kulieri, ko gatavo uzņēmumā un kas balzamam piešķir īpašo melno krāsu.

Mainoties līdzi laikam, dzēriens ieguvis arī jaunus garšas atvasinājumus, taču pamatrecepte, dabīgās sastāvdaļas un tradicionālie meistarības noslēpumi palikuši nemainīgi.

Par dzēriena brīnumainajām īpašībām vēsta arī leģendas – ar balzamu esot izdziedināta Krievijas ķeizariene Katrīna Lielā, kas reiz viesojusies Rīgā. Tiek minēts, ka “Rīgas Melnā Balzama” cienītāju vidū ir tādas vēsturiskas personības kā Gēte, bijušais Francijas prezidents Šarls de Golls, no mūsdienu slavenībām – Lielbritānijas karaliene Elizabete II rokmūzikas leģendas Roberts Plānts (“Led Zeppelin”) un Braiens Mejs (“Queen”) un citi.

Pievienot komentāru

Aukstums šoziem paņēmis jau 29 cilvēku dzīvības; sestdien stindzinās pat -16 grādu salsAukstums šoziem paņēmis jau 29 cilvēku dzīvības, bet vēl vairāki simti ar ķermeņa atdzišanu nonākuši slimnīcā, piektdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.
Draugiem Facebook Twitter Google+