Mobilā versija
Brīdinājums +0.5°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
22. jūnijs, 2012
Drukāt

Alus ir labs, to iedzert nav grūt, tik…

Foto - Indra OzoliņaFoto - Indra Ozoliņa

Vasaras saulgriežu dzēriens alus garšo daudziem, jo lieliski papildina maltīti, veldzē slāpes un rada omulību. Tas atzīts par trešo izplatītāko dzērienu pasaulē aiz ūdens un tējas. Diemžēl Latvijā joprojām lielāks ir stipro alkoholisko dziru patēriņš, kamēr Eiropas valstīs kopumā priekšroka tiek dota alum un vīnam. 


 

Līgo nakts bez reibuma

Ja ievērota pareiza darīšanas tehnoloģija, alus ir visnekaitīgākais alkoholiskais dzēriens, taču tam piemīt īpatnība diezgan ilgi saglabāties organismā un izelpojamā gaisā, atzīst narkologs Jānis Strazdiņš.

Viņš iesaka Līgo naktī lietot tikai kvalitatīvu gaišo vieglo alu, lai reibums netraucētu meklēt papardes ziedu, lēkt pāri ugunskuram un sagaidīt rītausmu. Baudot miestiņu, citus dzērienus nevajadzētu lietot, jo tie nesaderēs kopā un pastiprināsies reibums.

Pirms alus iegādes svarīgi raudzīties, cik daudz alkohola tas satur. Nav ieteicams izvēlēties stiprās dziras liela tilpuma plastmasas pudelēs, kas ātri gāž no kājām. Desmitprocentīgā alus divu litru iepakojums atbilst vienai degvīna pudelei, jo satur 200 mililitrus spirta.

Lai mazāk reibtu, jācenšas ēst vairāk siera, pīrāgu un citu gardumu. Alkohols vissmagākās sekas mēdz radīt tukšā dūšā, sevišķi nogurušiem cilvēkiem. Jutīgāki pret grādīgajiem dzērieniem ir jaunieši un gados veci ļaudis. Vīriešu organisms satur par desmit procentiem vairāk ūdens nekā sieviešu, tādēļ viņi tik ātri nereibst.

Jāņos kā vienmēr īpaši apdomīgiem jābūt autovadītājiem. Svarīgi zināt, ka stundas laikā sadeg 0,13 promiles alkohola, kas atbilst 0,33 litriem gaišā alus. Ņemot vērā, cik devas lietotas, un pieskaitot vienu stundu, var aprēķināt, pēc cik ilga laika reibuma pazīmes vairs nebūs manāmas.

 

Piemēram, puslitrs gaišā alus atbilst pusotrai devai alkohola – tātad, izdzerot trīs pudeles, tiks uzņemtas trīs devas un pie auto stūres nedrīkst sēsties trīs stundas. Turklāt jāielāgo, ka alus vēl diezgan ilgi pēc lietošanas rada dvaku, kas pievērš autoinspektoru uzmanību.

 

Šoferīšiem nevajadzētu aizmirst par bezalkoholisko alu, jo daži no tiem nesatur alkoholu, citos ir 0,5% tilpuma. Garša gandrīz tāda pati, putas – arī un nekādu nepatikšanu.

Vērts atcerēties arī par bezalkoholiskajiem dzērieniem, piemēram, kvasu. Jāraugās, kas rakstīts uz etiķetes, jo tā sauktie stiprie kvasi ar 1% alkohola tilpumu autovadītājiem var izrādīties riskanti, īpaši, ja lietoti neilgi pirms došanās ceļā, jo izelpojamajā gaisā var saglabāties dvaka.

 

Ar piesardzību!

Alus, tāpat kā sausais vīns, lieliski veldzē slāpes. Jūrniekiem, kas strādā ekvatora rajonā, to dzesēšanai atļauj pieliet ūdenim nedaudz sausā vīna. Šādiem nolūkiem var izmantot arī alu, atzīst Jānis Strazdiņš.

Miestiņa cienītāji un darītāji par šķidro maizi sauktajam dzērienam piedēvē daudz dziedniecisku īpašību, piemēram, atzīst to par sirds un asinsvadu slimības samazinošu līdzekli.

Mediķi piekrīt, ka mazas regulāras alkohola devas patiesi uzlabo sirds un smadzeņu asinsriti, taču lielas bojā aknas un vispārējo veselības stāvokli. “Vislabāk sirds stiprināšanai iegādāties sporta apavus un skriet, bet smadzeņu asinsvadus spēcināt, mācoties dziesmu vārdus vai cenšoties veikt biznesa aprēķinus,” uzskata diētas ārsts Zigurds Zariņš.

Glāze alus noderēs, ja ir “apglumējis” kuņģis, jo tiks veicināta skābes izdale, rosināta apetīte un uzlabota gremošana. Par vērtīgāko alū speciālists atzīst B grupas vitamīnus, taču iesaka tos labāk uzņemt ar rupjmaizi vai pienu. Miestiņam piemīt izteiktas urīndzenošas īpašības, taču tikpat labi šim nolūkam var ēst arbūzus vai dzert dārzeņu sulas, kas satur daudz kālija.

 

Alū ir mazāk kaloriju nekā pienā un daudzās sulās, taču tas rosina apetīti. Tādēļ to nav ieteicams lietot kopā ar čipsiem vai citām sāļām un lielu tauku daudzumu saturošām uzkodām. Citādi neveselīgie kārumi tiks apēsti vairāk nekā parasti, veicinot tā sauktā alus vēderiņa veidošanos.

 

“Alus ir labs tikai svētkos, nevis ikdienā,” uzsver ārsts Zariņš. Viņš vēl tagad atceras, kā pirms gadiem trim televīzijā uzstājusies alkoholiķe Anna, kas visu mūžu bija dzērusi tikai alu.

Dakteris Strazdiņš, nenoliedzot, ka miestiņš var lieliski papildināt ēdiena garšu, apstiprina, ka, pie vakariņām regulāri tukšojot pa pudelei, var veidoties atkarība. Diemžēl daudziem piemīt paaugstināta jutība pret grādīgajām dzirām, kas tiek nodota no vienas paaudzes nākamajā.

Tā sauktie alus alkoholiķi citus dzērienus nelieto, taču viņiem veidojas bioķīmiskas izmaiņas smadzenēs, kas rada slimīgu tieksmi uzņemt to arvien biežāk un vairāk. Dzeršana līdz reibumam kaitē sirdij un nervu sistēmai, draud ar nelaimes gadījumiem, strīdiem un citām problēmām.

 

Uzziņa

* Ja gadījies iedzert par daudz, alkohola sadegšanu paātrinās maisījums no piecu citronu sulas, piecām ēdamkarotēm medus un diviem litriem minerālūdens. Līdzekļus, kas veicina tā sadalīšanos, var iegādāties arī aptiekās.

* Mērena iedzeršana ir mazāk kaitīga, ja vīrietis nedēļā neuzņem vairāk kā 22, bet sievietes – 12 devas alkohola.

* Pudele (0,5 l ) gaišā alus atbilst 1,5 devām, bet pudele 
(0,5 l) tumšā alus – 2,5 devām.

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+