Mobilā versija
+5.6°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
1. jūlijs, 2014
Drukāt

Kā var mājās uzbrūvēt alu?

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Kā var mājās uzbrūvēt alu? Diedzēt miežus un gatavot iesalu man nav ne vietas, ne iespēju. Vai var izmantot parasto iesala ekstraktu vai jāpērk speciāls iesals? 
ANDRIS LIMBAŽOS

Mājas alu labāk gatavot no speciālajiem ekstraktiem. SIA “Mājas alus” direktors Pāvels Maksimovs stāsta, ka vairāku valstu (piemēram, Austrālijas, Beļģijas, Francijas) ražotāji piedāvā komplektus dažādu veidu alus brūvēšanai mājas apstākļos. Komplektā ietilpst miežu ekstrakts un raugs. Lai pagatavotu 23 litrus alus, tas jāraudzē 30–32 l tilpuma traukā. Var izmantot pārtikas plastmasas, stikla vai nerūsējošā tērauda trauku.

Lai alus izdotos, skrupulozi jāievēro tīrība. Rūgšanas tvertni un visus pārējos piederumus izmazgā, pēc tam dezinficē ar speciālu šķīdumu. Pagatavo sīrupu, kastrolī uzvārot 2–3 l ūdens ar cukuru. Ekstrakta trauku 10–15 minūtes patur karstā ūdens peldē, lai tas kļūtu šķidrāks. Ekstraktu ielej sīrupā un rūpīgi samaisa. Misa ir gatava!

Misu ielej rūgšanas tvertnē un papildina ar aukstu nevārītu ūdeni līdz instrukcijā norādītajam apjomam. Ūdensvada ūdeni vēlams izlaist caur filtru vai vismaz ļaut diennakti nostāvēties, lai izgarotu hlors. Ekstrakta trauku izskalo ar karstu ūdeni un to ielej rūgšanas tvertnē.

Lai alus sāktu rūgt, maisījuma temperatūrai jābūt +18…+24 °C. Tad pieber raugu, kas atrodas komplektā ar iesalu. Tas jādara tūdaļ, citādi šķīdums sāks mijiedarboties ar savvaļas raugu, kas atrodas gaisā un nav redzams.

Cieši aizver rūgšanas tvertnes vāku un uzliek hidroaizvaru, lai gumijas korķis hermētiski noslēgtu tvertni. Hidroaizvaru līdz pusei piepilda ar aukstu vārītu ūdeni. Trauku noliek telpā istabas temperatūrā (+18…+24 °C). Aptuveni pēc 24 stundām caur hidroaizvaru sāks izdalīties ogļskābās gāzes burbulīši, rādot, ka rūgšana ir sākusies. Alu raudzē 5–8 dienas. Šajā laikā never vaļā vāku, lai gaisā esošās baktērijas nekaitētu dzēriena kvalitātei. Aptuveni pēc sešām dienām rūgšana beigsies un gāzes burbulīši vairs neparādīsies.

Gatavojot alu pēc šādas tehnoloģijas, otrreizējā rūgšana turpinās, kad tas iepildīts pudelēs. Alu salej tīrās 0,5–2 l tilpuma stikla pudelēs un 1 l alus pievieno 1,5–2 tējkarotes cukura (vislabāk sīrupa veidā). Cukura vietā var likt medu vai iesala ekstraktu ar apiņiem vai bez tiem. Medu vai iesala ekstraktu liek aptuveni 1,25 reizes vairāk nekā cukuru. Lejot alu pudelēs, augšā atstāj 4–5 cm brīvu vietu.

Pudeles cieši aizkorķē. Var izmantot pudeles ar skrūvējamiem korķiem vai iegādāties alus korķus un aizkorķēšanas ierīci. Traukus sakrata, lai izšķīstu cukurs, un atstāj istabas temperatūrā 4–6 dienas. Šajā laikā rūgšana turpināsies, veidosies putas. Pēc tam pudeles ar alu noliek vēsā vietā (piemēram, pagrabā) un ļauj tam vismaz 1–2 nedēļas (labāk visu mēnesi) nogatavināties. Jo ilgāks šis proces, jo alus garšīgāks.

Gatavojot alu, kladē der pierakstīt visus darbus un novērojumus – kad sākās rūgšana, cik daudz cukura pielikāt, kādā temperatūrā alus rūga utt. Pieraksti noderēs, lai iegūtu pieredzi un pilnveidotu savu tehnoloģiju.

No veikalā nopērkamā iesala ekstrakta puslitra burciņās var pagatavot garšīgu kvasu. Trauka saturu atšķaida apmēram 5 l ūdens un pieliek raugu. Ja nav speciāla rauga, var izlīdzēties ar maizes raugu, kaut gan tas darbojas citādi nekā alus vai kvasa raugs. Būs garšīgs, putojošs dzēriens.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+