Foto – LETA

Alus mieži agrāk un tagad 0

Latvijā ir senas alus darīšanas tradīcijas, tas nozīmē, ka mieži iesala iegūšanai ir audzēti vienmēr. Pamats laba alus ieguvei ir iesals, kas tiek gatavots no iesala kvalitātei atbilstošiem miežu graudiem. Svarīgākie kvalitātes rādītāji alus miežos ir proteīna daudzums graudos, ekstraktvielu daudzums, graudu lielums un izlīdzinātība, dīgtspēja.

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 174
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
Lasīt citas ziņas

Spējas nodrošināt nepieciešamos rādītājus tiek veidotas jau šķirnes selekcijas procesā, tāpēc kā alus miežus var audzēt tikai noteiktas šim mērķim selekcionētas šķirnes. Dažus kvalitātes rādītājus (proteīna daudzums, graudu lielums) var nedaudz regulēt ar agrotehniskajiem paņēmieniem, taču liela ietekme ir arī meteoroloģiskajiem apstākļiem. Īpaša uzmanība ir jāpievērš alus miežu kaltēšanai, kur procesam ir jābūt ļoti rūpīgam, lai netiktu samazināta dīgtspēja un citi kvalitātes rādītāji.

Ja salīdzina audzēšanas tehnoloģijas, kas bija iepriekš, ar pašreizējām, varam secināt, ka pamatvērtības nav mainījušās. Taču ir nākuši klāt papildu aspekti, kas ļauj audzēt alus miežus intensīvāk, līdz ar to arī ekonomiskāk un ar aug-
stāku kvalitāti! Alus miežu selekcija ir attīstījusies ļoti strauji un arī turpina attīstīties.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jaunās šķirnes ir veidotas, lai nodrošinātu alus darītājiem nepieciešamo bioķīmisko kvalitāti, turklāt arī lai spētu optimāli izmantot slāpekli ražas veidošanā. Tas nozīmē, ka varam mēslošanā izmantot vairāk slāpekļa, iegūt augstāku ražu, saglabājot zemu proteīna daudzumu graudos. Šeit liela nozīme ir sabalansētam mēslojumam, it sevišķi nodrošinājumam ar sēru.

Arī jaunākie atklājumi augu aizsardzībā palīdz izaudzēt kvalitatīvas alus miežu ražas. Šeit īpaša nozīme ir fungicīdu lietošanai, jo, pasargājot lapu virsmu no slimībām, augs turpina veģetāciju, produktīvi izmantojot saules enerģiju un mēslojumu ražas veidošanā, līdz ar to zemāks veidojas arī proteīna daudzums graudos, kas ir svarīgs rādītājs kvalitatīva alus iegūšanai. Mēs saviem audzētājiem iesakām divu īpaši izvēlētu fungicīdu stratēģiju maksimālas efektivitātes nodrošināšanai.

Pozitīvi ir tas, ka jaunākās alus miežu šķirnes ir arī veldres noturīgas. Tas samazina izmaksas augu aizsardzībā un atvieglo to novākšanu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.