Foto Gundega Skagale

Kad Jāņos pietiks Tērvetes alus? “Tērvete” būvē jaunu pagrabu un palielina jaudas 3

AS “Tērvete AL” par nozīmīgu ieguldījumu uzņēmuma modernizācijā, uzsākot kvasa un dzeramā ūdens ražošanu, saņēmusi Latvijas alus gada izaugsmes balvu.

Reklāma
Reklāma
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Lasīt citas ziņas

– Vai alus darītava “Tērvete” arī domā paplašināt savu alus sortimentu?

V. Paškausks: – Alus ražošanas un pārdošanas apjomi palielinās par 5 – 10% pēdējos astoņus gadus. Pērn alus realizācijā bija 7% kāpums. Šis gads iesācies vēl veiksmīgāk – ar apmēram 20% kāpumu ražošanā. Alu ražojam jau kopš 1971. gada, tas ir, 46 gadus. Pavisam ražojam sešu veidu alu, taču mūsu pamatprodukti ir Tērvetes alus un Senču alus, kuri veido 94 – 95% no realizācijas apjoma.

CITI ŠOBRĪD LASA

Produktu klāstu esam papildinājuši ar Tērvetes tumšo alu. Tas šobrīd veido apmēram 3% no realizācijas apjoma. Šobrīd strādājam pie jauno produktu receptūras un plānojam kādu no tiem jau tuvākajā laikā piedāvāt klientiem.

– Sidru?

– Nē, sidrs tas nebūs, jo tas ir alum neradniecīgs produkts. Pērn sākām divu veidu kvasa ražošanu. Ir arī daudzi citi dzērieni, piemēram, radleri jeb alus kokteiļi, iesala dzērieni, sulu dzērieni u. c.

– Alus kopā ar pienu?

– Mums ir pašiem sava ferma, pienu ražojam trīs reizes vairāk nekā alu, bet nē. Tas laikam nebūs tas, ko prasa tirgus.

Pagaidām galvenais mērķis ir ieviest tirgū mūsu izveidotās kvasa šķirnes, lai tās būtu pieejamas visiem pircējiem. Pērnajā decembrī sākām ražot arī dzeramo ūdeni, un nu jau tas ir pie­ejams arī labākajos Latvijas veikalos, piemeram, “RIMI” “Maxima”, “Sky” un citos.

Varētu domāt, ka visi ūdens veidi garšo vienādi, bet tā gluži nav. Latvijas tirgū ir maz dzeramā ūdens, kas garšas ziņā var stāvēt blakus mūsējam.

Ūdens tiek iegūts no 60 metrus dziļa urbuma. Ūdens ir viens no noslēpumiem, kāpēc Tērvetei ir tik garšīgs alus. Tērvetes ūdenim ir dabisks saldums, garša ir tīra, bez piegaršām un, galvenais, dzīva.

– Vai tiesa, ka alus ražošanā plānojat izmantot savu iesalu?

– Mēs vienmēr esam izmantojuši iesalu no mūsu graudiem, kas audzēti Tērvetes zemēs. Graudu pārstrādes pakalpojumu sniedz vairākas iesalnīcas. Sadarbojamies gan ar “Latrapa” iesalnīcu, gan ar citām iesalnīcām Latvijā un Lietuvā.

Gadā alus ražošanai izmantojam apmēram 1,5 tūkstošus tonnas iesala. Alus ražotāju Latvijā ir daudz, bet iesala ražotāji koncentrējas kaimiņvalstīs.

Reklāma
Reklāma

– Cik lielas ir alus darītavas ražošanas jaudas?

– Varam saražot gandrīz 700 m3 alus mēnesī. Jau kopš marta strādājam ar pilnu jaudu, lai varētu nodrošināt pieprasījumu vasaras karstākajos mēnešos, taču tik un tā pirmsjāņu laikā ir klienti, kam jāatsaka, jo pēdējo kasti no noliktavas iznes jau nedēļu pirms Jāņiem.

Plānojam šogad uzsākt jauna pagraba būvniecību. Pēc jaunā pagraba nodošanas ekspluatācijā ražošanas jaudas palielināsies līdz 900 – 1000 m3 mēnesī.

Pats galvenais ir ražot stabilu un kvalitatīvu produktu ar stabilu garšu, stabilu kvalitāti. Tērvetes alus darītavas pircējam, iegādājoties kādu mūsu ražojumu, nav jābrīnās, kas nu šoreiz sanācis. Par Tērvetes kvalitāti var būt pārliecināts. 2017. gadā plānojam saražot 7000 m3 alus, tas ir par 200 m3 vairāk nekā pērn. Mēs vienmēr plānojam pieticīgi. Septiņu gadu laikā esam alus apjoma realizāciju palielinājuši 2,3 reizes.

Kopš 2012. gada ļoti intensīvi investējam ražošanā. Esam uzbūvējuši jaunu vārītavu, kvasa un dzērienu ražošanas līniju, tā ir universāla, tas nozīmē, ka varam ražot gandrīz jebkuru dzērienu. Mēs esam ieinteresēti sadarboties arī ar citiem dzērienu ražotājiem un ražot produktu arī viņiem. Varam nodrošināt pilnu ražošanas ciklu, sapildīt pudelēs, uzlīmēt etiķeti, aizvest uz noliktavu.