Foto – Anda Krauze

Aptauja: 18.novembra svētku galdā – speķa pīrādziņi, cepeši un rasols 0

Latvijas svētku svinībām šogad iedzīvotāji plāno gādāt speķa pīrāgus, gaļas cepešus un klasiskus salātus, piemēram, rasolu, liecina pārtikas mazumtirdzniecības tīkla “Elvi” veiktā aptauja.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 191
Lasīt citas ziņas

Tā liecina, ka Latvijas valstij nozīmīgos svētkus šogad plāno svinēt 75% veikala apmeklētāju, savukārt reizēm šos svētkus atzīmē vēl 17,5% pircēju.

76% no aptaujas dalībniekiem uzskata, ka neatņemama valsts svētku sastāvdaļa noteikti ir svinību galds ar īpašiem ēdieniem. 48,6% respondentu norāda – Latvijas dzimšanas dienai viņi gatavos speciālu svētku maltīti. Vēl 35,6% aptaujāto norāda – to darīs tad, ja ļaus laiks un iespējas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Par labāko ēdienu izvēli svētku galdam aptaujas dalībnieki atzīst tradicionālus latviešu ēdienus (56,7%) un ēdienus, ko iespējams noformēt Latvijas karoga krāsās (22,8%), savukārt 14% aptaujāto uzskata – konkrētam ēdienam svētku galdā nav tik liela nozīme, galvenais ir sarūpēt svētku maltīti un šo dienu svinēt kopā ar saviem mīļajiem.

“Elvi” apmeklētāji svētku galdam plānojot sarūpēt speķa pīrāgus (19,2%), tradicionālus salātus, piemēram, rasolu vai siļķi kažokā (18,8%), gaļas cepeti (17,9%). 15,1% aptaujāto svētku galdā noteikti cels pašu gatavotu vai veikalā iegādātu kūku, bet 12% aptaujas dalībnieku gatavos karbonādes un kotletes.

Tāpat daudzi aptaujātie norāda, ka svētku galdā cels sautētus kāpostus, pelēkos zirņus ar kūpinātu gaļu, dažādus zivju ēdienus, piemēram, pildītu karpu vai lasi, daudzi gatavos īpašus desertus, saldajam izvēloties tādus ēdienus, kas vizuāli atgādina Latvijas karoga krāsas.

“Elvi Latvija” komercdirektore Laila Vārtukapteine norāda – aptaujas rezultāti apstiprina pārdošanas tendences – pirms valsts svētkiem strauji pieaug pieprasījums pēc kūkām un smalkmaizītēm, svaigas gaļas produktiem, salātiem nepieciešamām izejvielām. Turklāt ir vērojama tendence, ka arvien vairāk cilvēku šīm svinībām gatavojas īpaši, ne tikai sarūpējot latvisku maltīti, bet arī gādājot par piemērotu vizuālo noformējumu.

Aptauja par svētku galdu Latvijas svinību laikā tika veikta interneta vidē, tajā piedalījās 292 abu dzimumu respondenti no visas Latvijas. Aptaujāto personu vidējais vecums – 41,8 gadi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.