Foto – Shutterstock

Aptauja: 60% Latvijas iedzīvotāju būtu jāpalielina dārzeņu un augļu patēriņš dienā 0

Biedrības “5 dienā” un GFK veiktā aptauja atklāj, ka 60% no respondentiem katru dienu apēd mazāk par 400 g augļu un dārzeņu, kas ir Pasaules Veselības organizācijas (PVO) veselīga uztura iniciatīvas “5 a day jeb 5 dienā” noteiktā dienas norma. Tā paredz, ka cilvēkam dienā būtu jāuzņem vismaz 5 porcijas jeb 400 g augļu un dārzeņu, bet vienu porciju būtu ieteicams aizstāt ar sulas glāzi, kas pēc sava sastāva ir auglis vai dārzenis.

Reklāma
Reklāma
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Lasīt citas ziņas

Aptauja tika veikta nesen uzsāktā projekta SULASSPĒKS ietvaros un tajā piedalījās 1010 Latvijas iedzīvotāju.

Saskaņā ar aptauju visvairāk augļus un dārzeņus uzturā uzņem gados jauni cilvēki līdz 30 gadu vecumam. Savukārt, viskūtrāk – vecuma grupā no 40–49 gadiem. Interesanti, ka mazāk tos dienā apēd tieši lauku un reģionālo pilsētu iedzīvotāji. Apzinīgāki ir Rīgas un Rīgas apkārtnes iedzīvotāji.

CITI ŠOBRĪD LASA

23% aptaujāto augļu un dārzeņu patēriņš svārstās no 400 – 700 g dienā. Tikai 8% iedzīvotāju augļus un dārzeņus dienā apēd vairāk nekā 700 gramus, kas pēc uzturu speciālistu jaunākajām vadlīnijām ir vēlamā dienas norma. Augļus un dārzeņus vispār uzturā nelieto 1% aptaujāto, bet savu ikdienas patēriņu nezina – 8% aptaujāto.
Biedrības “5 dienā” pārstāvis Andis Brēmanis atgādina, ka augļi un dārzeņi pēc Pasaules veselības organizācijas iniciatīvas ir noteikta kā galvenā produktu grupa mūsu uzturā. Augļos un dārzeņos, kā arī to sulās ir dažādas minerālvielas un citas aktīvās vielas, kas ir nepieciešamas mūsu organismam un veselībai. Tiem ir ļoti labas spējas neitralizēt mūsu organismam kaitīgos brīvos radikāļus, kā arī tiem piemīt antioksidējošās īpašības. Tāpēc to lietošana mūsu uzturā ir ļoti svarīga.

Lai izglītotu sabiedrību par sulu vērtīgajām īpašībām un to nozīmi sabalansēta uztura veidošanā, biedrība “5 dienā” kopā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU) uzsākusi projektu SULASSPĒKS.

Projekta SULASSPĒKS misija ir ar dažādiem augstskolu pētījumiem un eksperimentiem izglītot par sulu pozitīvajām īpašībām, kā arī veicināt augļu, dārzeņu un sulu patēriņu sabiedrības ikdienas uzturā. Vienlaicīgi projekts apvieno dažādus veselības jomas ekspertus un domubiedrus, kas kļuvuši par projekta vēstnešiem. Projekta iniciators ir biedrība „5 dienā”, kas ir lielākā Baltijā sulu ražotāja SIA „CIDO Grupa” sociālā iniciatīva.

Projekta ietvaros LLU veikusi pētījumu laboratorijās, nosakot augļu un dārzeņu sulās esošās minerālvielas un bioaktīvās vielas. Galvenais secinājums, ka sulās visvairāk ir tādu minerālvielu kā kālijs, magnijs, mangāns un fosfors, kā arī tās ir labs antioksidantu un vitamīnu avots un tām ir labas spējas neitralizēt kaitīgos brīvos radikāļus. Pētījumā LLU laboratorijās tika analizētas apelsīnu, tomātu, ābolu, rozā greipfrūtu un ananasu 100% sulas, kuras ražo lielākais sulu ražotājs Baltijā “CIDO Grupa”. Pētījums tika veikts 2015.gada sākumā. To kopā ar Dr. sc. ing. Solvitu Kampusi veica arī LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētniece Dr. Sc. ing. Zanda Krūma, Dr.sc. ing. Ingmārs Cinkmanis un studentes Laura Hanka un Liene Ozola.

Reklāma
Reklāma

Vairāk par projektu lasiet www.sulasspeks.lv .

Daudzviet pasaulē, lai veicinātu dārzeņu un augļu patēriņu ikdienas uzturā, valsts mērogā ir ieviesta programma „5 a day” jeb „5 dienā”. Programmas iniciators ir Pasaules Veselības organizācija (PVO), un saskaņā ar to ikvienam cilvēkam veselības veicināšanai dienā nepieciešams uzņemt vismaz 5 porcijas augļu un dārzeņu, turklāt vienu no dienas porcijām ieteicams aizstāt ar glāzi sulas. Lai popularizētu “5 a day” konceptu Latvijā, pirms vairākiem gadiem ir izveidota biedrība “5 dienā”.