Mobilā versija
Brīdinājums -0.9°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
30. septembris, 2014
Drukāt

Ar ķīmiju pret puvēm tomātos (1)

pelpuve13

“Tomātiem plēves siltumnīcā parādījās ūdeņaini, pelēki plankumi. Slimība izplatījās ļoti strauji. Šogad raža pagalam. Ko darīt, lai nākamajā gadā tā nenotiktu?”
 VERONIKA KULDĪGĀ

Iespējams, pie vainas ir pelēkā puve (Botrytis cinerea), kuras attīstībai, tāpat kā tomātu augļu brūnajai puvei (Phytophtora infestans), šogad augustā bija īpaši labvēlīgi apstākļi.

Brūnā puve attīstās, kad naktis kļūst vēsākas, miglainas un lapas no rītiem ilgāku laiku ir slapjas. Pirmie plankumi parādās uz lapu malām vai galiņiem, kur ilgāk turas rasas pilieni. Inficēšanos ar šo slimību iespējams aizkavēt, lapas regulāri apsmidzinot ar Omex DP98 (50 ml/10 l ūdens). To dara, kamēr visi augi vēl izskatās pilnīgi veseli, t.i., no jūnija vidus ik pēc divām nedēļām. Tāpat ļoti efektīvas ir profilaktiskās apstrādes ar preparātu Ridomils Gold MC 68, deva – 25 g/100 m2. Atkārtoti apsmidzina pēc 10–14 dienām. Mazdārzniekiem vēl ir pieejams preparāts Previkurs E 840, fungicīdu lieto 0,1–0,15% koncentrācijā. Apstrādi atkārto pēc 7–14 dienām. Bioloģiskie audzētāji var izmantot 1% Bordo maisījumu.

Pelēkā puve biežāk attīstās vasaras otrajā pusē. Jo mazāka siltumnīca, jo krasāk tajā mainās temperatūra, tāpēc augi bieži noraso un ilgi ir slapji. Uz lapām veidojas pelēki vai brūni plankumi, kas ar laiku palielinās. Augļi un paši augi strauji iet bojā. Arī pelēko puvi ierobežo tad, kad rodas slimībai labvēlīgi apstākļi – dienā ir samērā silts (+22…+24 °C), bet naktis kļūst vēsas. Latvijā šīs kaites apkarošanai reģistrētais fungicīds Svičs 62,5 diemžēl nav pieejams mazdārziņu īpašniekiem. Augus vēl var miglot ar 1% Bordo maisījumu. Pirms to dara, jāizvāc visas bojātās augu daļas.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Ja jau sāksim miglot arī savās mazajās siltumnīcās, tad, kāda starpība, – pērkam veikalā no Mārupes! Uzskatu – lai man ir mazāk, toties veselīgi, bez ķīmijas!

Draugiem Facebook Twitter Google+