Praktiski
Receptes

Ar ko atšķiras pīļu olas no vistu olām? Kuras ir vērtīgākas? 16

Foto-JIANG HONGYAN/Shutterstock

Ar ko atšķiras pīļu olas no vistu olām? ILZE JĒKABPILĪ

Zemnieku saimniecības Gribēni saimniece Līga Roga stāsta, ka pīļu olās ir lielāks kaloriju daudzums – 185 kcal (vistu olā – 70 kcal), olbaltumvielas – 13,3 mg (vistu olā – 6 g), holesterīns – 14,5 g (vistu – 205 mg); atšķirībā no citu mājputnu olām pīļu olās ir augstāks dzelzs saturs. Pīļu ola ir prāvāka par vistas olu – sver aptuveni 70 gramu.

Lai pīļu olas būtu garšīgākas, tās pirms vārīšanas jāsasilda istab as temperatūrā. Olas jāvāra 7 minūtes. Savas augstās enerģijas dēļ tās ieteicams lietot uzturā sportistiem, cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu, smaga darba veicējiem. Savukārt tiem, kuri vēlas notievēt, jāatturas bieži lietot pīļu olas (ne vairāk kā 1–2 reizes nedēļā). Ūdensputnu olas var labi izmantot konditorejas izstrādājumu (kūku, biskvītu) cepšanai, jo olbaltums labi putojas, pēc izņemšanas no plīts biskvīta kārta ir noturīga (tā nesaplok, nekļūst plāna un sīksta).

Ja pīles peld dabīgos, aizaugušos dīķos ar stāvošu ūdeni, tās biežāk inficējas ar salmonellas baktērijām. Realizējot olas tirgū, tās tiek pārbaudītas. Audzējot pašpatēriņam, tas parasti netiek darīts, tādēļ jēlas olas lietot uzturā nedrīkst. Pirms gatavošanas tās noteikti nomazgā (ja mazgā vairākas dienas iepriekš, samazinās to derīguma termiņš par 7 dienām).

LA.lv