Mobilā versija
+2.9°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
18. marts, 2012
Drukāt

Ar kurām veidnēm ātrāk un lētāk pagatavot riekstiņus

riekstinjsh_smukumbilde

Riekstiņi ir cepumi, kas garšo gandrīz visiem – maiga sviesta mīkla ar gardu iebiezinātā piena pildījumu. Veikalā tie ir dārgi, varbūt pamēģināt cept mājās? Šoreiz eksperimentējam, ar kurām veidnītēm tas notiek ātrāk un vai mājās sanāk lētāk?

 

Kur cept?

Ir vairāki varianti, kur pagatavot riekstiņu cepumu pusītes:

• mazajās formiņās, kurās ar rokām izspaida smilšu mīklu, lai izveidotu pusītes, un pēc tam cep cepeškrāsnī, līdz kļūst zeltaini brūnas;

• riekstiņu cepamajā pannā, kurā uz gāzes, indukcijas vai malkas plīts var pagatavot uzreiz deviņas riekstiņu pusītes;

• elektriskā cepamajā formā, kurā var pagatavot 12 pusītes, bet tā ir salīdzinoši visdārgākā.

Izmēģinot šos variantus, izrādās, ka tomēr ir liela atšķirība, kur cept šos cepumus.

 

Formiņas
riekstinju_cepamforma

Mazās veidnītes, jo īpaši tās, kuras tagad var iegādāties veikalos, ir darbam ļoti neērtas. Tās ir salīdzinoši lētas (24 var iegādāties par 2,09 latiem), jo materiāls ļoti taupīts. Rezultātā formiņām ir gaužām plānas un diezgan asas maliņas – kad visu vakaru noknibinās, tajās cepot riekstiņus, pirksti sāp. Šis ir pats lēnākais cepšanas veids – vajadzīga liela pacietība, lai vienmērīgi ieklātu mīklu, turklāt tā jāizspaida ļoti līdzeni un plāni – citādi cepoties pusītes piepūšas un vairs nav vietas, kur pildīt vārītu iebiezināto pienu. Arī pats riekstiņš neiznāk tik apaļš, liels un skaists – tas ir plāns un maziņš, jo veidnīte ir salīdzinoši lēzena.

Izņēmums ir vēl no padomju laikiem saglabājušās formiņas – lai gan lielākoties no alumīnija, kas virtuvē nav ieteicams materiāls, toties labas kvalitātes, riekstiņi iznāk lieli un apaļi, ar šīm ir vieglāk strādāt. Jācep riekstiņi ir aptuveni 8 – 10 minūtes +180 grādos.

 

 

 

Pannas

riekstinju_cepampannaVai zināt, kur lielākoties izgatavo šādas nerūsējoša tērauda riekstiņu pannas? Krievijas traktoru rūpnīcās!Starp citu, no šīs kaimiņvalsts mūsu tirgū ienāk dažādas vērtīgas sadzīves lietas, kurām vien pašu prātos ir padomijas garša, piemēram, sulu spiede “Žuravinka”, antīka dizaina piena separatori, emaljētie katli, kā arī šādas pannas. Gandrīz katrā mazpilsētā ir sadzīves preču veikaliņi, kuros var atrast mantas, kas nekad nenonāk galvaspilsētas lepnajos veikalos. Tur ir visdažādākās preces no Krievijas un Baltkrievijas par ļoti saprātīgām cenām un, ja rūpīgi pameklē, atradīsiet tās arī labā kvalitātē. Iesakām šādus piedāvājumus papētīt!

 

Vai zināt, kur lielākoties izgatavo šādas nerūsējoša tērauda riekstiņu pannas? Krievijas traktoru rūpnīcās!

 

Arī pannas tiešām ir pamatīgas – biezas, kvalitatīvas, ar tām ērti strādāt. Uzkarsē, saliek mīklas bumbiņas, saspiež un cep uz lēnas uguns 2 – 3 minūtes, līdz tās viegli brūnas. Nekādā gadījumā nedrīkst pārkarsēt – kad pusītes paliek tumši brūnas, tām parādās piedeguma garša. Visas 120 riekstiņu pusītes var sacept aptuveni pusstundas laikā (ar formiņām attiecīgi bija vajadzīgas aptuveni 2 stundas!). Ir tikai viens mīnuss – sākumā jāuzķer, cik daudz mīklas likt katrā pannas iedobītē. Ja būs par daudz, mīkla izsprauksies pa malām, ja par maz – neiznāks apaļas pusītes. Nav tik slikti, ja mīkla mazliet iznāk pāri, jo maliņas var viegli noņemt, daudz bēdīgāk, ja mīklas pietrūkst. Kad piešaujas, pusītes iznāk vienmērīgi plānas un dziļas – mazajiem kārumniekiem liels prieks, ka tajās var salikt tik daudz gardā pildījuma! Šādas pannas maksā vidēji 12 latus.

Veikalos pieejamas arī elektriskās riekstiņu pannas, tikai tās ir diezgan dārgas – atkarībā no veikala uzcenojuma maksā 25 – 37 latus. Arī tajās ir ērti cept, tikai jāapsver – cik bieži šo pannu lietosiet! Ja pāris reizes gadā, iespējams, pilnīgi pietiek ar parasto pannu, kas aizņem mazāk vietas un ir 2 – 3 reizes lētāka. Elektriskajām komplektā arī divi papildu ieliktņi – viens biezo vafeļu cepšanai, otrs ar dažādām interesantām formiņām, kam vidiņš diemžēl tik mazs, ka pildījumu tur ielikt nav iespējams.

 

Laba mīklas recepte

Šī pamatmīklas recepte ir vairākkārt izmēģināta, pārbaudīta un tiešām šķiet laba – riekstiņi nav ne cieti, ne arī mīksti, uzglabājot nedrūp un neizjūk, pat paliek arvien garšīgāki, vārītais kondensētais pieniņš nedaudz sasūcas mīklā, padarot tos viengabalainus un sevišķi gardus. No dotā daudzuma pannā var izcept aptuveni 120 pusītes, tātad sanāk 60 riekstiņu. Lai tos sapildītu, nepieciešamas 2 kārbiņas vārīta iebiezinātā piena – to nudien vairs neatmaksājas vārīt mājās, jo veikalos jau piedāvā par 1,30 latiem.

 

Mīklai:

300 g kviešu miltu,

150 g sviesta,

80 g cukura,

1 ēdamkarote skābā krējuma,

šķipsniņa sāls.

Miltos ieberž sviestu, pieliek skābo krējumu, cukuru un sāli un mīca, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Atpūsties ledusskapī nav jāliek, jo cepšanai vajag mīkstu.

 

 

Uzziņa

Speciālajās riekstiņu pannās cepumi iznāk perfekti vienādi, strādāt ar tām ir ērti un, galvenais, – ātri, vienīgi paiet laiks, kamēr piešaujas, cik daudz mīklas nepieciešams. Ar parastajām formiņām var strādāt pat bērni, tas ir vienkārši, bet ļoti lēni, un var iznākt, ka ir tikai biezas pusītes, kurās pildījumam paliek pavisam maz vietas.

 

Gatavot mājās šos gardumus ir tieši trīs reizes lētāk un nepārspējami gardāk!

 

Mājās no dotā mīklas daudzuma kopā ar pildījumu iznāk tieši kilograms riekstiņu cepumu. Izmaksas – Ls 3,60. Kilogramā ir aptuveni 60 riekstiņu – to daudzums var mainīties atkarībā no izmantotās veidnes. Salīdzinot piedāvājumus dažādos lielveikalos, lētākā cena, ko izdevās atrast par klasiskajiem riekstiņiem, bija Ls 10,40 par kilogramu. Tātad – gatavot mājās šos gardumus ir tieši trīs reizes lētāk un nepārspējami gardāk!

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+