Foto – Shutterstock

Melleņu un citronu ievārījums ogotāju iedvesmai 0

Gan zilenes, gan mellenes dala vienu teritoriju mežā un arī pēc garšas ir līdzīgas. Latvijā gan vairāk iecienītas ir mellenes, bet zilenes ir populārākas Kanādā un Amerikā.

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 174
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā
“Krievi mūs burtiski aprīs!” Ukraiņu komandieris skaidro iespējamās kara pauzes briesmas
Lasīt citas ziņas

Vienā Latvijas daļā saka, ka esot laba melleņu raža – ogas lielas, bet vēl nav saldas, citi sūrojas, ka mellenāji tukši. Mellenes vēlams ēst svaigas, jo tajās ir karotīns, kas uzlabo redzi, B grupas vitamīni, minerālvielas, pektīnvielas, A provitamīns. Mellenes, tāpat kā upenes un ērkšķogas, satur vienu no retāk ogās sastopamajām organiskajām skābēm – dzintarskābi, kas nodrošina asinsvadu sieniņu elastību.

Zilenes jāvāc, kad ir nedaudz pastingras, nevis mīkstas. Tās var vārīt kopā ar dažādām ogām. Zilenes ir nedaudz skābas, tām nav izteikta aromāta, tāpēc ļaus izcelties citu ogu un augļu smaržām un garšām.

Mellenes ar citroniem

• 1,5 kg melleņu

• 1 kg ievārījuma cukura

• 2 citroni vai 4 laimi

CITI ŠOBRĪD LASA

Citrusaugļiem norīvē miziņu un izspiež sulu. Mellenes, cukuru, augļu sulu un miziņas liek lielā bļodā un ar dakšiņu saspaida (blendēt nevajag, jo ievārījums būs interesantāks, ja paliks dažas veselas ogas). Masu atstāj vēsumā aptuveni 5–6 stundas, tad katlā vāra uz vidēji lēnas uguns, līdz cukurs izkusis. Gatavu pilda sterilizētās burciņās un uzglabā vēsā, tumšā vietā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.