Mobilā versija
-0.8°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
22. novembris, 2013
Drukāt

Ar sēnēm jābūt uzmanīgiem
. Pētām konservu piedāvājumu (1)

© StefanieB. - Fotolia.com© StefanieB. - Fotolia.com

Kas var būt labāks par marinētām vai sālītām sēnītēm?! Tikai svaigas, ceptas sēnes. Tā kā svaigas sēnes Latvijas mežos šajā laikā vairs necerēju atrast, devos uz vairākām tirdzniecības vietām, lai noskaidrotu, kāds ir konservēto sēņu piedāvājums.

Lielveikalā “Maxima” dabūjami vairāk nekā desmit veidu marinēti šampinjoni. Turklāt pašā apakšējā plauktā sarindotas arī sešu veidu citu sēņu burciņas. “KOK” (Polija) piedāvā marinētu sēņu asorti (sviesta beciņas, gailenes, baravikas), 280 g – par Ls 1,75. “KOK” sēņu produkcijas klāstā arī baravikas, 280 g burciņu var dabūt par Ls 2,65. “Maxima” nopērkamas “Blik” (Ķīna) marinētas šitake sēnes, 530 g – par Ls 1,28 un trīs veidu “Best Time” (Lielbritānija) sēņu produkcija – krimildes (530 g – Ls 1,29), sēņu asorti “Posoļskije” (530 g – Ls 1,29) un marinētas celmenes par tādu pašu cenu.

Lielveikalā “Stockmann” līdzās septiņu veidu marinētiem šampinjoniem ierindojušās “Novella” (Itālija) kārbiņas ar sēņu asorti (280 g – Ls 2,95), “Best Time” marinētas krimildes (530 g – Ls 1,17), “Schroeder” (Ķīna) sēņu asorti (530 g – Ls 1,44) un marinētas celmenes (530 g – Ls 1,69), “Blik” marinētās šitake sēnes (530 g – Ls 0,85) un “Mikado” marinētas nameko sēnes (Ķīna), 530 g – Ls 1,46.

Lai iepazītos ar sēņu piedāvājumu, iegriezos arī Rīgas Centrāltirgū. Kārdinošas Andželas Medvedjevas stendā izskatās burciņas ar marinētām gailenītēm un sviesta beciņām (vidēji liela burciņa – Ls 2,50) no Iecavas. Tepat dabūjamas arī sālītas sēnes par astoņiem latiem kilogramā. Arī Marijas Karavackas stendā dabūjamas sālītas sēnes par septiņiem un astoņiem latiem kilogramā, bet 50 g kaltētu sēņu maksā Ls 3,50. Tās gatavotas Ķekavā. Īstu gardēža sapni Rīgas Centrāltirgū pamanu Guntas Minātes stendā – puslitra burciņas ar marinētām baravikām. Cena augsta – Ls 20. Tepat var nopirkt arī kaltētas baravikas, 65 g – par Ls 4 un sālītu sēņu asorti par astoņiem latiem kilogramā.

Padevusies sēņu kārdinājumam un iegādājusies vienu marinētu sēņu burciņu, dodos jau prom no tirgus, kad pamanu – kāda kundze piedāvā svaigi lasītas sēnes – priežu sviestabekas un vēl kādas, kuras es nepazīstu. Lai gan ir jau oktobra beigas, tās aizvien varot salasīt Jūrmalas mežos. Turklāt cenas labas, par aptuveni 600 – 700 g svaigu sēņu jāšķiras tikai aptuveni no diviem latiem.

Ko par sēnēm kā uztura sastāvdaļu saka uztura speciāliste INESE SIKSNA?

– Sēnes ir vērtīgs produkts. Uzturvērtības ziņā tās var salīdzināt ar gaļu, pākšaugiem un graudaugiem. Ne velti daudzi veģetārieši sēnes iekļauj savā ēdienkartē. Sēnēs ir B grupas vitamīni, kas nodrošina pareizu nervu, gremošanas sistēmas un hormonu darbību. Sēnes satur arī ļoti svarīgas minerālvielas. Tiesa, to saturs dažādās vietās augušām sēnēm var atšķirties, bet tās visas satur selēnu. Diezgan daudz sēnēs ir arī vara un kālija, kas nodrošina skābekļa transportu, šķidruma un minerālvielu balansu organismā. Sēnēm ir zema kaloritāte, tās nesatur taukus un holesterīnu. Tajās ir arī maz nātrija, līdz ar to ieteicamas uzturā ļaudīm, kuri sirgst ar sirds slimībām vai pūlas samazināt svaru. Taču jāatceras, ka šie apgalvojumi attiecas tikai uz nepagatavotiem produktiem. Ja sēņu mērcei pievienosiet saldo krējumu, tad to vairs nevarēs saukt par beztauku ēdienu.

Kuras no sēnēm ir visvērtīgākās? Gailenes ir vērtīgs produkts, jo satur C un D vitamīnu. Zinātnieki domā, ka sēnēm varētu būt arī pretvēža iedarbība, tāpēc tās šobrīd pakļautas plašiem pētījumiem. Latvijā lasītajām sēnēm analīzes nav veiktas, bet, vērtējot ārzemju literatūrā minētos datus, var secināt, ka būtiskas atsķirības sēņu uzturvērtībā nav konstatētas. Tā galvenokārt atšķiras nevis dažādām sugām, bet dažādās vietās augušām sēnēm.

Sēnes marinējot vai sālot, termiskas apstrādes procesā minerālvielas saglabājas diezgan daudz, bet samazinās C vitamīna daudzums. Ar sālītām sēnēm nav ieteicams aizrauties cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar asinsspiedienu. Šo produktu nevajadzētu dot arī bērniem, jaunākiem par viena gada vecumu.

Dodoties rudenī lasīt sēnes, noteikti jāpievērš uzmanība, kur tās aug. Ceļa malā, netālu no ražotnes, būvlaukuma vai izgāztuves augošas sēnes var saturēt nevēlamus elementus – smago metālu u. c. Pagatavojot sēnes ziemai, stingri jāievēro pareizs karsēšanas režīms un citi nosacījumi. Iegādājoties reģistrēta ražotāja pagatavotas sēnes, uztraukumam nevar būt iemesla, jo tie parasti ievēro visus piesardzības pasākumus, lai produkts būtu drošs. Taču, pērkot sēņu produktus mazos tirdziņos vai no privātpersonām, jābūt apdomīgiem, jo iespējams, ka konservētajā produktā bezskābekļa vidē attīstīstījusies baktērija Clostridium botulinum, kuras toksīns ir bīstams cilvēka veselībai. Īpaši nelabvēlīgi tas var ietekmēt mazus bērnus un vecus cilvēkus.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Es ēdu tikai tās sēnes,kuras pati esmu lasījusi un marinējusi.Šajā ziņā neuzticos nevienam,kur nu vēl tirgū’pirktām sālītām sēnēm,tur nevar redzēt,vai nav tārpainas un arī kādas sēnes sasālītas.Cik zinu,krievi vispār uzskata,ka kāds tārpiņš neskādē,pati esmu redzējusi,ka no meža nes tādas sēnes,kurām es pat klāt neietu!

Draugiem Facebook Twitter Google+