Mobilā versija
Brīdinājums +2.0°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Trešdiena, 7. decembris, 2016
28. maijs, 2012
Drukāt

Aromātiskās pākstis

vaniljas_paaksts

Aromātiskajai vaniļas pākstij nav nekāda sakara ar veikalos nopērkamo vaniļas cukuru, kurā ir iejaukta laboratorijā iegūta sintētiska viela, kas tikai māna mūsu garšas kārpiņas. Kurš reiz pamēģinājis īstās vaniļas aromātu un garšu, nekad vairs neatgriezīsies pie vanilīna!

 

Aromātiskā vaniļa ir tumši brūnas pākstiņas, 10 līdz pat 30 cm garas, kas izžāvētas kļūst elastīgas un eļļainas. Vaniļas īpašo aromātu rada ēteriskās eļļas, kas ir tikai negatavās pākstīs, tāpēc šajā stadijā tās arī novāc un speciāli apstrādā. Interesanti, ka gatavām sēklām smaržas nav.

 

Dārga garšviela

Vaniļas dzimtene ir Meksika un Centrālā Amerika. Pašlaik gan pasaulē 50 % šīs garšvielas izaug Rejunjonas salā un Madagaskarā. No noplūkšanas līdz gatavam produktam paiet vairāki mēneši. Garākās pākstis (20 – 30 cm) ir labākas, tās ir pārklātas ar baltiem kristāliņiem līdzīgu vielu. Gaišās, atvērušās, ieplaisājušās vai salūzušās ir nekvalitatīvas, tās ir zaudējušas pat pusi vērtības nepareizas sagatavošanas vai glabāšanas dēļ.

Pasaules tirgū vaniļas pākstis pēc kvalitātes ir sadalītas astoņās grupās, un no tās atkarīga cena. Šī ir viena no dārgākajām garšvielām, jo augiem ir vajadzīga mākslīgā apputeksnēšana, bet tikai aptuveni puse ziedu dod pākstis, tad vēl ilgstošā fermentēšana un kaltēšana, regulārā uzmanība. Tas viss ļoti sadārdzinājis šo produktu, tāpēc arī meklēta un atrasta iespēja to pagatavot mākslīgi, radot sintētisko vanilīnu. Vaniļas smaržas noturīgums ir pārsteidzošs, ir zināmi gadījumi, kad pākstis pareizos apstākļos ir saglabājušas savu aromātu pat 36 gadus.

 

Kā lietot?

Lietojot vaniļas pāksti, to ar asu nazi gareniski pārgriež uz pusēm un izņem sēklas. Ja tās ir ļoti maziņas, var arī neizņemt. Vaniļu izmanto ļoti mazās devās, rēķina 1/20 daļu no pāksts uz vienu porciju vai ¼ pāksts uz vienu kilogramu produktu. Saldā smarža ir mānīga, tiklīdz pieliek nedaudz vairāk, garša kļūst nebaudāmi rūgta. Kā zināms, tieši šī iemesla dēļ vaniļu ēdieniem parasti pievieno kopā ar cukuru, jo tad jūt tikai burvīgo aromātu, nevis nejauko rūgtenumu.

 

Pareizi glabājot, vaniļas pākstīm kvalitāte tikai uzlabojas. Vidējais ilgums mājas apstākļos – divi gadi.

 

Nav vēlams pākstis turēt ledusskapī vai saldētavā, tad tās zaudē savas smaržas un garšas īpašības. Ja vaniļa ir iegādāta vakuumiepakojumā (vairumā tās ir lētākas), pākstis ieteicams izņemt un pa vienai vairākās kārtās ietīt pārtikas plēvē, izspiežot gaisu. Pākstis glabā slēgtā stikla traukā vēsā un tumšā vietā, piemēram, bufetē. Ik pēc pāris mēnešiem šādi turētas iesaka izņemt, iztīt, minūtes 15 pavēdināt un atkal iesaiņot.

 

Cukurs un ekstrakts
vaniljas_cukurs

Lai pagatavotu īstu vaniļas cukuru, pāksti sagriež gabaliņos un kopā ar nelielu daudzumu cukura samaļ kafijas dzirnaviņās. Pēc tam liek nogatavoties – sajauc kopā ar cukuru un noslēgtā burkā notur vismaz divas nedēļas. Uz puskilogramu cukura izmanto vienu vidēja lieluma vaniļas pāksti. Ar vaniļas cukuru ir tāpat, kā ar labu vīnu – jo ilgāk tas stāvējis, jo bagātāka, nobriedušāka garša. Kad ir pēc tā vajadzība, šo cukuru ar vaniļu pirms izmantošanas samaļ kafijas dzirnaviņās. Otrs variants, kā to pagatavot – pāksti sagriež divās daļās, ieliek burkā, apber ar cukuru un noliek vēsā vietā uz divām nedēļām.

Mājās iejaukt īsto vaniļas cukuru ir daudzreiz izdevīgāk, nekā pirkt veikalos, kur tas maksā 25 santīmus par 8 g iepakojumu. Ražotāji, kas izmanto dabīgo vaniļu, savai produkcijai uzliek tiešām lielu cenu, jo mājās šāda paciņa izmaksā tikai 1,5 santīmus. Tātad – 16 reizes lētāk!

Vaniļas ekstrakta pagatavošanai toties ir vajadzīgas četras pākstis, kuras sagriež gabaliņos tā, lai varētu pārliet ar 100 gramiem degvīna. Glabā vēsā vietā 2 – 3 nedēļas, tikai tad ekstrakts ir gatavs. Ja nevēlas tādu izmantot bērnu ēdienā, ir cits pagatavošanas veids: vaniļas pākstis vāra pienā, un pēc tam šo pienu pievieno ēdieniem.

 

Kur izmantot?

Vaniļu pievieno konditorejas izstrādājumiem, saldējumam, dzērieniem un desertiem. Ar to aromatizē cepumus, biskvītus, krēmus, saldējumus. Ķīseļiem, kompotiem un citiem gatavajiem produktiem ar vaniļu veidojas īpaša garša. Pudiņos, suflē, kompotos un ievārījumos vaniļu liek uzreiz pēc pagatavošanas, tāpat arī aukstajos ēdienos. Vaniļas pāksts labi sader kopā ar safrānu un kanēli, tās aromāts lieliski izceļ šokolādes garšu. Labi sader ar saldajiem biezpiena izstrādājumiem, saldo krējumu.

Vaniļa ne tikai piedod neatkārtojamu, burvīgu aromātu, bet arī uzlabo veselību. Tā palīdz samazināt asinsspiedienu, tonizē galvas smadzeņu darbību, aktivizē nervu šūnas, palielina darbaspējas, samazina muskuļu spazmas, normalizē endokrīnās sistēmas dziedzeru darbību, kā arī aktivizē gremošanu: palīdz uzsūkt barību kuņģī un zarnu traktā, samazina iekaisuma procesus. Ja gadījies pārkarst saulē, vaniļas cukuru sajauc ar ūdeni un dzer. Vaniļu pievieno masāžas eļļām, lai noņemtu lieko saspringumu muskuļos un palielinātu darbaspējas. Diemžēl dabīgo vaniļu neiesaka lietot grūtniecēm, jo tā veicina estrogēna izstrādi. Nedrīkst arī izmantot, ja ir pazemināts asinsspiediens vai gastrīts ar palielinātu skābes daudzumu.

 

 

Uzziņa

Vaniļas pākstīm ir ļoti dažādas cenas, vislētāk tās var iegādāties garšvielu veikalos “Gourmet Studio”, tur maza vai vidēja izmēra maksā vien 0,45 latus. Vēl vaniļas pāksti par ļoti pieņemamu cenu izdevās atrast veikalā “Gemoss”, tur tā maksā 0,71 santīmu (nedaudz lielāka un gaļīgāka). Veikalā “Grauda spēks” – 0,85 latus, citur – no 1,20 līdz pat 1,80 latiem. Pērkot vaniļas pāksti, jāizvēlas nevis cieta, bet gan elastīga un pēc iespējas biezāka.

Svarīgi

Vanilīns ir sintētiska viela – balts kristālisks pulveris. Ja to salīdzina ar vaniļas pāksti, aromāts ir spēcīgāks un asāks. Tāpēc to jauc kopā ar parasto cukuru attiecībā 1 : 100. Garšvielu veikalos un citviet (piemēram, veikalā “Gemoss”) var iegādāties arī tīru vanilīnu, ar kuru jādarbojas ļoti uzmanīgi. Naža gals lielākoties ir maksimālā deva, jo, pieliekot par daudz, ēdienam ir rūgta, asa garša, to nav iespējams ieēst. Ekonomiski daudz izdevīgāk ir iegādāties vanilīnu, atjaukt to pašam ar cukuru un lietot pie saldajiem ēdieniem, nevis lielveikalu garšvielu stendos ņemt jau gatavu maisījumu.

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+