Mobilā versija
-3.0°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
20. janvāris, 2013
Drukāt

Aromātisks garšaugs
 smaržīgā cefalofora

Foto - Līga LustikaFoto - Līga Lustika

“Tirgū iegādājos puķīti bez vārdiņa. Nav izcila skaistule, bet auga vērtība ir patīkamā smarža, kad sažāvēju lakstus. Aug labi, nogatavojas arī sēklas. Varbūt šo augu var lietot ne tikai smaržu spilventiņos vien? Galvenais – kā to sauc?”
 Līga Lustika Ikšķilē


 

Atsūtītajā fotogrāfijā redzamā puķīte irsmaržīgā cefalofora (Cephalophora aromatica) – viengadīgs augs, kas pieder pie kurvjziežu dzimtas. Par cefaloforas dzimteni uzskata Dienvidameriku. Nacionālā Botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas asistente Ilma Nereta zina teikt, ka citviet pasaulē tas ir populārs garšaugs un arī dekoratīvs augs.

Zied no jūlija līdz augustam ar spilgti dzelteniem pomponveida ziediņiem 8 – 9 mm diametrā. Kaltētas ziedkopas ir piemērots materiāls floristu darbam. Gaiši zaļās lapas sasniedz 45 – 55 cm augstumu, mietsakne iestiepjas dziļi augsnē. Septembrī ienākas tumši brūnas sēklas, pie mums tās nogatavojas labi.

Jau nosaukums vēsta, ka augam raksturīgs spēcīgs aromāts. Garšaugs satur ēteriskās eļļas, kam piemīt svaigu zemeņu smarža, tāpēc cefaloforu plaši izmanto kosmētikā, kā arī saldo ēdienu, konditorejas izstrādājumu un dzērienu aromatizēšanai. Izmanto lakstus, ko ievāc ziedēšanas laikā.

Pavairo ar sēklām, tās sēj uzreiz dobē, vai arī vispirms izaudzē dēstus. Dārzā (siltā, saulainā vietā) sēj aprīļa beigās vai maija sākumā. Augsnei jābūt auglīgai, irdenai, labi drenētai, tīrai no daudz­gadīgajām nezālēm. Optimālais attālums starp augiem – 20 cm, starp rindām – 60 centimetru.

Audzējot dēstus siltumnīcā, sēklu dīgšana temperatūrā virs +10 °C vidēji ilgst no 7 līdz 10 dienām. Dārzā dēstus stāda pēc pavasara salnām. Smaržīgo cefaloforu var audzēt arī dekoratīvos traukos.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+