Foto – Shutterstock

Vai ķīmiskais saldinātājs aspartāms ir nekaitīgs? 2

Bezalkoholisko dzērienu ražotāji pagājušajā mēnesī steidza izplatīt Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) paziņojumu, ka tā atkārtoti apstiprinājusi saldinātāja aspartāma nekaitīgumu.

Reklāma
Reklāma
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Veselam
Neviens to pat nenojauta – pasaulē populāros kosmētikas produktos vēzi izraisošas ķīmiskas vielas 800 reižu pārsniedz normu 33
Lasīt citas ziņas

Aspartāms ir ķīmisks saldinātājs, ko izmanto dzērienu un pārtikas ražošanā, aizvietojot cukuru. Tas nopērkams arī kā cukura aizstājējs likšanai pie tējas vai kafijas ikdienā. Aspartāms ir līdz 200 reizēm saldāks par parasto balto cukuru, tāpēc tas jāpievieno pavisam nedaudz. Tajā ir arī mazāk kaloriju. Produkti, kas ražoti ar šo vielu, parasti tiek piedāvāti kā diētiski un veselīgi, tādi, kas nekaitē zobiem, neveicina aptaukošanos.

EFSA vēsta: aspartāms ir viena no visvairāk pētītajām ēdiena sastāvdaļām, un tā nekaitīgumu apstiprina ap 200 pētījumiem 30 gadu laikā. Paralēli visus šos gadus izskanējis viedoklis, ka aspartāms ir “lēnas iedarbības inde”, jo tas ir neirotoksisks (bojā nervu šūnas un smadzenes), kaitē imūnsistēmai un veicina gēnu defektu veidošanos. Parasti tiek uzskaitīti vēl teju vai 100 citi simptomi, ko varot izraisīt aspartāms, sākot ar galvassāpēm un beidzot ar paranoju.


Par pēdējā EFSA atzinuma pamatojumu


CITI ŠOBRĪD LASA

Šajā novērtējumā EFSA zinātniskie eksperti izpētīja visu informāciju par aspartāmu, secinot, ka nevar būt nekādu bažu par to, ka aspartāms pašreizējā devas līmenī ir kaitīgs patērētājiem, ieskaitot zīdaiņus, mazus bērnus un grūtnieces.

Pašreizējo pieļaujamo dienas devu (40 miligrami uz ķermeņa masas kilogramu) uzskata par nekaitīgu, turklāt tādā daudzumā aspartāmu nemaz nepatērē. Pieaugušam cilvēkam, kurš sver 60 kilogramus, visu atlikušo mūžu ik dienas būtu jāizdzer 330 mililitri dzēriena, kam saldinātājs pievienots maksimāli pieļaujamā līmenī, paskaidro EFSA.

Šī ir ceturtā reize pēdējo septiņu gadu laikā, kad EFSA ir paudusi pārliecību par aspartāma nekaitīgumu. Līdz ar to EFSA atkal ir apstiprinājusi pārbaužu rezultātus, ko veica tās priekšgājēja – Eiropas Komisijas Pārtikas zinātniskā komiteja 2002., 1988. un 1984. gadā.

Vairāk informācijas par pētījumiem par aspartāmu (svešvalodās) var atrast EFSA mājaslapā: http://www.efsa.europa.eu/

PAR ASPARTĀMU


To plaši izmanto kā saldinātāju ar nelielu kaloriju daudzumu vairāk nekā ceturtdaļgadsimta garumā.

Aspartāmu lieto bezalkoholisko dzērienu, jogurtu, desertu, konditorejas izstrādājumu, košļājamo gumiju, karstās šokolādes dzērienu un galda saldinātāju ražotāji.

Uzskata, ka produkti ar aspartāmu ir noderīgi diabēta pacientiem, kā arī tiem, kuri vēlas nomest svaru: var baudīt saldo garšu, taču cukura līmeni asinīs tas neietekmē nelabvēlīgi.