Aspirīns marinādē. Labāk ne… 0

“Iesakiet, lūdzu, kādu recepti kāpostu marinēšanai ar aspirīnu. Esmu dzirdējusi, ka to ražo no vītolu mizām, lai gan grūti noticēt… Kā no medicīnas viedokļa – vai marinējumi ar aspirīnu nekaitē veselībai?
” Regīna Kārsavas novadā

Reklāma
Reklāma

 

“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 104
Lasīt citas ziņas

Daudzi pieredzējuši gurķu un citu dārzeņu marinētāji uzskata, ka aspirīna pievienošana marinādēm neļauj tām saduļķoties, vākiem – uziet gaisā, un tad produktu var ilgstoši uzglabāt istabas temperatūrā bez kvalitātes zudumiem. Aspirīns ir skābe (acetilsalicilskābe), tā palīdz radīt vidi, kuru baktērijas nepanes, tāpēc kāposti, gurķi un citi produkti tiešām ilgu laiku spēj saglabāt savu pievilcīgo izskatu. Bet – par kādu cenu?

 

Medikaments, nevis pārtikas piedeva!

Acetilsalicilskābe nebūt nav tik nekaitīga, kā šķiet, un arī marinādēs tā saglabā savas kodīgās īpašības un var ietekmēt, piemēram, kuņģa gļotādu, tāpēc arī aspirīnu nedrīkst lietot tukšā dūšā un tam iesaka uzdzert siltu pienu. Izšķīdinot to marinādēs un ilgstoši uzglabājot, veidojas savienojumi, kas veicina ne vien mikrobu iznīkšanu, bet arī kaitē cilvēka organismam, tāpēc acetilsalicilskābe kā konservants ir aizliegta daudzās valstīs. Kopā ar alkoholu (marinētie gurķīši viesību galdā!) aspirīns dod nopietnu triecienu kuņģa zarnu traktam un var novest pie kuņģa čūlām un gastrītiem, lietojot ilgstoši, negatīvi ietekmēt nieres (pielonefrīts). Konservētajiem produktiem uzsilstot, var mainīties arī to garša un smarža.

 

CITI ŠOBRĪD LASA

Acetilsalicilskābe nebūt nav tik nekaitīga, kā šķiet, un arī marinādēs tā saglabā savas kodīgās īpašības un var ietekmēt, piemēram, kuņģa gļotādu. Izšķīdinot to marinādēs un ilgstoši uzglabājot, veidojas savienojumi, kas veicina ne vien mikrobu iznīkšanu, bet arī kaitē cilvēka organismam.

 

Aspirīns ir medikaments, turklāt ar dažādām ne visai patīkamām blaknēm. Lietojot to kā pārtikas piedevu, var palielināties jūtīgums pret produktiem, kas satur acetilsalicilskābi, bet, izmantojot to ārstēšanas procesā, var būt alerģiskas reakcijas.

 

Vai dabiskas izcelsmes?

Tas ir mīts, ka aspirīns, kuru pazīstam jau vairāk nekā gadsimtu, ir augu valsts izcelsmes preparāts! Patiesībā medikaments, ko aptiekās varam iegādāties ar šo nosaukumu, ir ķīmisks preparāts ar sarežģītu ražošanas tehnoloģiju. Bet stāstam, ka aspirīnu iegūst no vītolu mizām, ir sena vēsture. Jau XIX gadsimtā farmaceiti no vītola mizas ieguva vielu, ko vēlāk nosauca par salicīnu (latīņu valodā – vītols), no šīs vielas dažus gadus vēlāk – arī salicilskābi, kuru gadsimta beigās vācu farmaceits F. Hofmanis modificēja par acetilsalicilskābi un vēlāk nosauca par aspirīnu. Tieši no vītola mizas iegūtais salicīns ir viela, kura kalpo par pamatu vienam no populārākajiem mūsdienu medikamentiem – aspirīnam. Tikai tagad to sintezē mākslīgi, nevis iegūst no vītolu mizas.

 

Ja tomēr gatavo

Pieredzējusi saimniece Ludmila Miņina no Aiz­kraukles stāsta, ka, marinējot jebkuru produktu, aspirīnu liek pa divām tabletēm uz vienu trauka litru, piemēram, trīs litru burkai – sešas tabletes, un tad konservi stāvot ar garantiju! Sāli liek kā parasti, un nevajag ne citronskābi, ne etiķi. Sasmalcina kāpostus, sapilda burkās, pārlej ar vārītu ūdeni un pieliek aspirīnu. Burkas aizvāko un ar vākiem noliek uz grīdas, neietin.

Reklāma
Reklāma

Ir receptes, kur vajag mazāk aspirīna, tikai tad ieteicams konservus uzglabāt vēsā vietā. Piedāvājam vienu recepti.

 

Marinēti kāposti 
ar aspirīnu 3 l burka

kāposti un burkāni,

3 ēdamkarotes sāls,

3 ēdamkarotes cukura (ar kaudzi),

3 tabletes aspirīna,

lauru lapas un melnie piparu graudiņi.

Vispirms sasmalcina kāpostus un burkānus. Burkas apakšā ieber vienu ēdamkaroti sāls un cukura, iemet vienu tableti aspirīna, lauru lapas un piparu graudiņus. Piepilda burku līdz pusei ar kāpostiem, stipri pieblīvēt nevajag. Atkal pievieno vienu ēdamkaroti sāls un cukura, vienu tableti aspirīna, lauru lapu un piparu graudiņus. Līdz augšai piepilda burku ar kāpostiem, liek trešo karoti sāls un cukura, lauru lapas un piparus. Ielej mazliet verdoša ūdens, dažas minūtes patur un tad piepilda ar ūdeni līdz augšai. Aizvāko un ar vākiem noliek uz grīdas, neietin. Pēc tam liek glabāšanai vēsā vietā. Kāposti sanāk kā svaigi!

 

 

Svarīgi

Lai sanāktu gardi gurķu vai kāpostu marinējumi, obligāti nav nepieciešams izmantot aspirīnu, kurš ir ķīmiski sintezēts medikaments, nevis pārtikas piedeva! To pašu efektu var panākt ar citronskābi vai etiķi, mārrutkiem, sāli un cukuru.

 

 

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.