Mobilā versija
Brīdinājums -2.4°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
15. oktobris, 2012
Drukāt

Ātrās tortillu uzkodas

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

Vai iespējams pagatavot siltas uzkodas desmit minūtēs? Jā, ja izmantojat tortillas maizi. Iedvesmai daži varianti, tālāk jau viss atkarīgs no tā, kas ledusskapī aizķēries…

 

Tortillas maize ir unikāla, no tās var pagatavot daudz dažādu ēdienu. Viss atkarīgs, ar ko to sapildīsiet, vai cepsiet cepeškrāsnī vai pildīsiet bez cepšanas. Ja ļauj izdomai vaļu, variācijas ir neskaitāmas. Iznāk lieliskas aukstās uzkodas viesībās, bērnam pusdienas, ko uz skolu iedot, vai vienkārši garda piedeva pie zupas.

 

Ko piedāvā veikalos?

Izpētot veikala tortillu sastāvu, nākas secināt, ka daudzi ražotāji, vēloties maksimāli pagarināt šīs maizes uzglabāšanas laiku, pievieno tām daudz dažādu piedevu, kas veselīgas pārtikas cienītājus varētu atturēt no šādas izvēles. Tas tiešām ir dīvaini – lielie ražotāji, lai no miltiem kaut ko pagatavotu, lielākoties nespēj iztikt bez irdinātājiem un citiem uzlabotājiem, lai gan gadsimtiem cilvēki ir gatavojuši bez tiem, turklāt rezultāts bez e-vielām ir daudzkārt gardāks un aromātiskāks. Lai pagatavotu šīs plānās maizes, patiesībā ir nepieciešami vien kviešu milti, eļļa, ūdens un sāls. Izvēloties tortillas veikalos, ieteicams uzlikt brilles un iedziļināties komponentos, jo var atrast arī tādas, kuru sastāvs ir tuvu pamatreceptei, bez uzlabotājiem, irdinātājiem, mitrum­uzturētājiem, emulgatoriem, biezinātājiem un skābuma regulētājiem. Vislabāk tomēr atlicināt laiku un pašiem pagatavot svaigas tortillas.

 

Kā mājās pagatavot tortillas?

Nekā sarežģīta: no dotā daudzuma iznāk 12 vidēji lielas
 tortillas.

• 500 g kviešu miltu,

• 110 g augu eļļas,

• 240 g ūdens,

• 1/8 tējkarotes cepamā pulvera,

• 1 – 1,5 tējkarotes sāls.

Nosver miltus. Ideāli, ja trešajai daļai no vajadzīgā daudzuma izmanto rupja maluma kviešu miltus un vēl pieber kārtīgu sauju kliju, tad tortilla ir ne vien garda, bet arī veselīga. Miltiem pievieno cepamo pulveri un samaisa, pēc tam ieberž eļļu. Aukstā ūdenī izšķīdina sāli un to pamazām pielej maisījumam. Atkarībā no miltu kvalitātes izmantotā ūdens daudzums var atšķirties par +/- 40 gramiem. Mīklai jāiznāk elastīgai, vijīgai, to mīca tik ilgi, kamēr vairs nelīp pie rokām. Tad noliek uz 20 minūtēm atpūsties, būs daudz vieglāk izrullēt.

Sadala mīklu 12 vienādos gabaliņos un ar eļļainām rokām izveido bumbiņas. Uz galda uzkaisa nedaudz miltu un izrullē mīklu maksimāli plāni apļa formā. Uz vidējas uguns uzsilda pannu, taču neietauko, un liek izrullēto tortillu cepties. Pēc 15 sekundēm apgriež, pacep vēl tikpat ilgi un tortilla gatava. Iesmērē ar sviestu.

Izmaksas tieši trīs reizes mazākas, nekā pērkot veikalā. toties garša un aromāts – tūkstoškārt labāks. Ledusskapī var glabāt nedēļu – pēc izņemšanas tik nedaudz jāuzsilda.

 

Ja ciemiņi pārsteidz

Kad ierodas negaidīti ciemiņi, nākas dažu minūšu laikā sarūpēt ko gardu.

Ja vien pieejama tortillas maize vai lavašs, ļoti ātri var pagatavot neparastas un gardas uzkodas, kas neprasa ne daudz pūļu.

Piedāvājam dažus variantus, kurus var savstarpēji kombinēt, arī sastāvdaļas var dažādi aizvietot atkarībā no tā, kas ledusskapī atrodams. Receptēs dotais daudzums paredzēts 6 cilvēku kompānijai.

 

Ruletītes
aatraas_ruletiites

• 12 tortillas,

• 400 g Holandes siera,

• 100 g zilā siera,

• 12 ēdamkarotes tomātu mērces,

• 1 ēdamkarote sakapāta timiāna vai majorāna,

• ½ tējkarotes maltu melno piparu.

Šī ir visātrākā uzkoda. Pirms gatavošanas ieslēdz cepeškrāsni. Kamēr tā sildās, tortillu apsmērē ar tomātu mērci, pārkaisa ar sarīvētiem abu veidu sieriem, pipariem un timiānu vai majorānu (atkarībā no tā, kas garšaugu dobē vēl nav nosalis), turklāt var izmantot arī kaltētas garšvielas. Sarullē, liek uz pannas un cep +200 °C aptuveni 5 – 7 minūtes. Var sagriezt gabaliņos vai pasniegt ar krējuma diļļu mērci veselas. Ļoti sātīga uzkoda. Šīs var būt arī ātrās vakariņas, ja mājās pārnāk vēlu un nav spēka ilgi pie plīts stāvēt. Ruletē var salikt visu, kas ledusskapī atrodams – desu, sieru, šķiņķi, tomātus, papriku, zaļumus. Ja vēl pagatavo salātus, visi ir apmierināti.

 

Pikantās

uzkoda_pie_alus• 12 tortillas,

• 250 – 300 g Krievijas siera,

• 3 ēdamkarotes tomātu pastas,

• 6 ēdamkarotes skābā krējuma,

• 2 lielas ķiploka daiviņas,

• ¼ tējkarotes maltu melno piparu,

• 1 tējkarote cukura,

• ½ tējkarotes sāls,

• zaļumi.

Vispirms uz +200 °C uzliek sildīties cepeškrāsni, tad pagatavo mērcīti, sajaucot skābo krējumu ar tomātu pastu un pievienojot maltus melnos piparus, sāli, cukuru un sakapātus ķiplokus. Rūpīgi izmaisa, līdz cukurs izkusis. Uz rupjas rīves sasmalcina Krievijas sieru. Ņem tortillas plāksni, apsmērē ar mērci, pārkaisa ar sieru un zaļumiem un uzliek otru tortillu, kas pirms tam nedaudz apsmērēta ar mērcīti. Mazliet piespiež un sagriež 6 daļās. Saliek uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru, un cep uzkarsētajā cepeškrāsnī 7 – 8 minūtes. Uzkodas gatava. Garda gan silta, gan auksta.

 

 

Rullīši
jautrie_rullishi

• 6 tortillas,

• 200 g Krievijas siera,

• 200 g mazo ķirštomātiņu,

• 100 g plānu šķiņķa šķēlīšu,

• 1 paprika,

• 100 g tomātu mērces,

• ½ tējkarotes maltu melno piparu,

• 36 mazie koka irbulīši.

Katru tortillu apsmērē ar tomātu mērci un sagriež sešās daļās. Papriku sagriež mazās strēmelītēs, šķiņķi tāpat. Sieru sarīvē. Uz trīsstūrīša uzliek šķiņķa strēmelītes, papriku, sarīvēto sieru un tad ķirštomātiņu. Sānu malas satin un nofiksē ar koka irbulīti. Liek cepeškrāsnī cepties +200 °C aptuveni 6 – 8 minūtes. Izskatās grezni un garšo ļoti rosinoši.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+