Mobilā versija
-0.3°C
Meta, Sniedze
Piektdiena, 2. decembris, 2016
29. oktobris, 2014
Drukāt

“Very Berry” Gaujienā audzētās un pārstrādātās ogas nes 
Latvijas vārdu pasaulē (5)

Publicitātes fotoPublicitātes foto

Ilze Sauškina "Very Berry" stendā SIAL izstādē Parīzē.

SIA “Very Berry” (agrāk SIA “Lienama Alūksne”) ir vienīgais lauksaimniecības un pārstrādes uzņēmums no 36 vispazīstamākajām Latvijas eksporta “zvaigznēm”, kas ar savu zīmolu iekļauts eksportējošo uzņēmumu atbalsta kustības “The Red Jackets” “iedvesmas grāmatā”. Ar šo grāmatu kopš šā gada vasaras prezentē Latviju citās valstīs.

Patlaban Gundegai un Sergejam Sauškiniem piederošais ģimenes uzņēmums citās valstīs pārdod aptuveni 14% no kopējā produkta daudzuma un gatavojas ražošanas paplašināšanai un iekļūšanai jaunos eksporta tirgos.

Aizvadītajā nedēļā “Very Berry” pārstāvji atgriezās no Parīzes, kur noslēdzās viena no lielākajām pasaules pārtikas produktu izstādēm “SIAL”. Par tās vērienu liecina skaitļi: 6300 stendos ar saviem produktiem iepazīstina uzņēmēji no 105 valstīm. “SIAL” apmeklē vairāk nekā 150 000 apmeklētāju. “Esam ļoti apmierināti ar rezultātiem. Vislielākā interese bija par dzērvenēm pūdercukurā, ko citviet Eiropā nepazīst, kā arī par veselīgo smiltsērkšķu sulu un aroniju sulu. Redzam sadarbības iespējas ar Franciju un Skandināvijas valstīm,” teic “Very Berry” mārketinga vadītāja Ilze Sauškina.

Gaujienas uzņēmuma audzēto ogu un pārstrādes produktu – sulu, morsu, sīrupu un citu produktu – ceļš uz Latvijas un citu valstu veikalu pasaules pārtikas produktu izstādi sākās jau 1997. gadā, kad pēc tēva, agronoma, ilgas pārliecināšanas uzņēmēja Gundega Sauškina atteicās no uzņēmējdarbības Rīgā un atgriezās dzimtajā Malienā, Alūksnes pusē, kur Gaujienas pagasta purvos dēstīja lielogu dzērvenes. Pirms viņas Latvijā bija vairāki neveiksmīgi mēģinājumi audzēt šīs ogas. “Sākumā gāja diezgan grūti, apguvām citu valstu saimnieku pieredzi, tostarp arī lielogu dzērveņu lielvalstī Amerikā. Laika gaitā atradām pareizo audzēšanas tehnoloģiju. Patlaban mums ir piecu dažādu ogu kultūras. Lai nodrošinātu regulārus naudas ienākumus visa gada garumā, izveidojām arī ogu pārstrādi,” tā I. Sauškina.

Aptuveni 30% no Gaujienas apkaimes “Kalna purvā” audzētajām ogām pārstrādā. Svaigās ogas pārdod “Rimi”, “Sky” un citos lielveikalos, kā arī mazākās tirdzniecības vietās. ‘”Very Berry” pēc dažādu sulu maisījumu ražošanas secināja – latviešiem patīk tīrās sulas, tas viņiem ir vissaprotamākais produkts. “Latvieši paši ir gana gudri, lai sajauktu sulu ar ūdeni un cukuru tādā koncentrācijā, kāda kuram garšo,” piebilst Ilze.

Sulu visu gadu ražo pēc pasūtījuma, tā nodrošinot pastāvīgu darbu darbiniekiem ražošanas cehā un svaigu produktu pircējiem. “Very Berry” piedāvātās sulas ir saudzīgi pasterizētas 80 grādu temperatūrā, kurā tiek iznīcināti raugi un baktērijas, tomēr saglabājas vitamīni. Garšas uzlabotājus, ķīmiskās krāsvielas vai citas ķīmiskās piedevas sulām nepievieno. Arī ogu audzēšanā izmanto vien dabisko mēslojumu. Uzņēmuma produktu augsto kvalitāti novērtējusi arī Latvijas Ārstu biedrība, kas aizvadītajā nedēļā “Very Berry” par veselīgu produktu ražošanu piešķīra Veselības gada balvu.

“Very Berry” Gaujienā bez lielogu dzērvenēm audzē arī krūmmellenes, dārza mellenes, avenes, zemenes un rabarberus. Tomēr ražotie daudzumi vēl nav pietiekami pieprasījuma apmierināšanai, tāpēc papildu produktus piegādā arī apkārtējie saimnieki.

Produktu augsto kvalitāti apliecina 2007. gadā saņemtais starptautiskais “Global G.A.P.” sertifikāts, ko uzņēmums atjauno ik gadu, kā arī HACCp sertifikāts. “Global G.A.P.” sertifikātu pēc rūpīgām pārbaudēm uzņēmumā piešķir labas ogu audzēšanas prakses saimniecībām. Patlaban šis sertifikāts ir piešķirts “Very Berry” audzētajām lielogu dzērvenēm un mellenēm.

Uzņēmums ļoti augstu vērtē sadarbību ar Valsts augļkopības institūtu, kā arī ar Latvijas Universitātes Bioloģijas institūtu. Abu institūtu pētnieki palīdz izvēlēties vispiemērotākās šķirnes un audzēšanas tehnoloģiju. Ļoti svarīgs ir arī ES fondu un Latvijas valsts naudas atbalsts. 2013. gadā “Very Berry” saņēma 75% līdzfinansējumu 2004. gadā būvētā ogu pārstrādes ceha paplašināšanai ( Ls 347 000), kā arī jaunas ogu fasēšanas, žāvēšanas un kalibrēšanas līnijas pirkumam (Ls 74 990).

Tiek domāts arī par darbiniekiem. “Very Berry” sezonas, ogu lasīšanas, laikā darbā pieņem līdz pat 70 darbiniekiem. Kopš 2012. gada 20 ogu lasītāji var dzīvot uz vietas saimniecībā, viņiem ir uzbūvēts mājoklis ar visām ērtībām.

“Pieprasījums pēc mūsu produktiem Latvijā palielinās. Tas rāda, ka cilvēki aizvien vairāk pievērš uzmanību ikdienā patērētajiem pārtikas produktiem. Viņi arī vērš uzmanību produkta izcelsmes valstij. Mūs šī tendence priecē,” teic I. Sauškina.

Tāpat kā visiem lauksaimniekiem, jārēķinās arī ar neprognozējamo dabas labvēlību. 2014. gads bija pirmais gads pēc divu gadu pauzes, kad izauga laba aveņu raža. Dzērveņu ražu ļoti ietekmē salnas. “Mūsu veiksmes atslēga ir neatlaidība, komunikācija ar sadarbības partneriem un pacietība. Zinām, ka citam dotais noteikti nāks atpakaļ! Tāpat svarīgi, ka bijām vieni no pirmajiem lielogu dzērveņu audzētājiem Latvijā,” tā Ilze Sauškina.

“Very Berry” ir iecerējis nākotnē palielināt aveņu un melleņu stādījumus. Iespējams, ka Gaujienā audzēs arī upenes un pīlādžus. “Redzam, ka svaigās ogas ir augošs un nepiepildīts tirgus,” izvēli pamato Ilze. Iezīmējies arī vēl viens darbības virziens, proti, izejvielu ražošana citiem, tostarp citu valstu, ražotājiem. Piemēram, no “Very Berry” dzērveņu sulas jau patlaban ražo Latvijā tik iemīļoto dzērveņu alu.

VIEDOKLIS

Dace Valnere, SIA “Rimi Latvia” pārstāve: “Uzņēmums “Very Berry” ir ilggadējs un labs “Rimi” sadarbības partneris. “Rimi” pircēji ir jau novērtējuši “Very Berry” produktu dabiskumu un kvalitāti. Mūsu sortimentā no šī uzņēmuma klāsta ir pārstāvētas gan lielogu dzērvenes (svaigas, ūdenī, maltas), dārza mellenes, avenes, gan arī jau četrus gadus mūsu pircēji var pirkt dabiskās sulas, sīrupus, morsus un sulu dzērienus. Jaunums “Rimi” sortimentā ir morsi 2,25 litru iepakojumā jeb tā saucamajā “Bag in box” iepakojumā. Pozitīvi vērtējam to, ka “Very Berry” domā gan par jaunu produktu attīstību, gan arī rīko produktu degustācijas veikalos, kur pircēji tos var iepazīt un novērtēt.”

Uzziņa

SIA “Very Berry”

* kopš 1997. gada Gundegai un Sergejam Sauškiniem piederošs ģimenes uzņēmums,

* nodarbojas ar ogu audzēšanu, pārstrādi un pārdošanu, ražo 100% sulas, morsus, sīrupus, ogu našķus, kā arī iepērk Latvijā audzētas ogas savas produkcijas ražošanai,

* lielogu dzērveņu platība 20 ha, mellenes audzē 12 ha, avenes – 4 ha, bet zemenes un rabarberus – viena ha lielā platībā,

* naudas apgrozījums – 250 000 eiro 2009. gadā šajā gadā 
sasniegs 580 000 eiro (prognoze),

* 2012. gadā zaudējumi 5899 eiro, pērn peļņa 84 000 eiro, šajā gadā iecerēts nopelnīt aptuveni 50 000 eiro,

* nodokļos pērn samaksāti 78 700 eiro, šajā gadā ik mēnesi aptuveni 9000 eiro,

* ogas un citu “Very Berry” produkciju eksportē uz Igauniju, Lielbritāniju, Vāciju, Poliju un citām valstīm.

Pievienot komentāru

Komentāri (5)

  1. Lai veicas novadniekiem! Kā viens komentētājs saka “pāķu” uzņēmumam.

  2. Nezinu gan, vai ar zīmolu “Very berry” nes Latvijas vārdu pasaulē. Tas pats attiecas arī uz “Pure food” u.tml. angliskojumiem. Aiz tik bezpersoniskiem, globalizētiem zīmoliem es kā patērētājs vairs nesaskatu nedz Latvijas, nedz citas valsts vārdu. Varbūt preci tā var pārdot, bet ne valsts vārdu iznest pasaulē.

  3. Kā aiznesa, tā atnesa to vārdu.

  4. Nu nekas dižs attiecībā uz investīcijām kas ieguldītas. Ja ņem pēc cipariem. Kur paliek nauda!(lielākiem nodokļiem)
    Mazs pāķu uzņēmums.

    • Sesks un fre kā jau lielu, plaukstošu uzņēmumu priekšnieki ir teikuši savu vārdu.
      Bet es teikšu, ka lepojos ar “Very berry” veiksmi, un vēlu tā turpināt!

Gribējām, kā labāk, sanāk, kā vienmēr (5)Iecere no nākamā gada 1. janvāra noteikt minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu līmeni izpelnījusies ievērojamu pretestību, jo uzņēmēji brīdina, ka labie nodomi var beigties ar bēdīgām sekām.
Pasaulē
Vairākās nozarēs katastrofāli trūkst darbinieku. Vietējam maksā minimālo, viesim – vidējo algu! (22)Jau šobrīd vairākās nozarēs katastrofāli trūkst darbinieku – šoferu, IT speciālistu, pārdevēju, pavāru
Draugiem Facebook Twitter Google+