Mobilā versija
+7.7°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
1. oktobris, 2013
Drukāt

Auglības cildināšana ēdienkartē – sklandurauši, karaša, ķēpenis…

IMG_0978

Latviešiem kā zemkopju tautai svētku ieražas cieši saistītas gan ar gadskārtu mijām – vasaras un ziemas saulgriežiem, pavasara un rudens ekvinokcijām, gan ar kādu nozīmīgu lauku darba sākumu un nobeigumu. Parasti tad galdā ceļ vienkārši pagatavojamus ēdienus no tobrīd pieejamiem produktiem.

 

Rudenī, kad tīrumi novākti un apcirkņi pilni, svin pļaujas jeb Jumja svētkus. Tajos cildina auglības spēku un ar dažādām izdarībām cenšas to veicināt.

Jumja dienai cep lielu, apaļu maizes klaipu ar Jumja zīmi, klāj bagātīgu galdu ar visāda veida plāceņiem, raušiem, biezputrām (lai nākamā raža bieza un kupla!), saknēm, augļiem, mazāk ir gaļas. Galdu rotā ar puķēm, vārpām, augļiem, klāj zilu vai pelēku galdautu.

 

Sklandu rauši

Rupja maluma rudzu miltus samaisa ar ūdeni un samīca vienmērīgā masā. Lai būtu vieglāk izveltnēt, pieliek nedaudz sviesta, izveltnē 2 – 3 mm biezumā un izspiež apaļas ripas (10 – 12 cm diametrā), kurām uzloka maliņas. Liek uz taukiem noziestas plāts un katrai ripai uzziež 0,5 cm biezu mīkstu kartupeļu masu (novārītus kartupeļus sastampā, pievieno sāli, skābu krējumu, ja vēlas – arī olu). Uz tās – biezāku burkānu masas kārtu (burkānus novāra, samaļ, pievieno olu, cukuru, skābu krējumu). Cep krāsnī nelielā siltumā, līdz mīkla sakaltusi.

 

Pladas

No raudzētas rupja maluma miltu mīklas veido apaļus vai ovālus plācenīšus apmēram plaukstas lielumā un pirksta biezumā. Liek uz taukiem noziestas plāts un ar pirkstu iespiež vairākas bedrītes, kurās ieliek sviesta piciņas, pārsmērē ar rūgušpienu vai atšķaidītu krējumu. Sviesta vietā var likt žāvēta speķa gabaliņu. Cep krāsnī.

 

Ķēpenis

Ar rūgušpienu vai krējumu pārlieti, plānās šķēlītēs sagriezti, ar sāli apkaisīti rutki vai rāceņi.

 

Brandži jeb puksti

Ūdenī novāra veselas zirņu vai pupu pāk­stis, pārkaisa ar sāli, izloba un ēd ar raudzētu pienu vai paniņām.

 

Zirņu pikas

400 g nomērcētu pelēko zirņu vāra, līdz mīksti. Nomizo 200 g kartupeļu un vāra mīkstus sāls ūdenī. Kamēr zirņi un kartupeļi karsti, samaļ gaļas mašīnā. Pievieno apceptu, sīki sagrieztu žāvētu speķi ar sīpoliem un, ja ir, samaltas kaņepes. Visu samaisa. Kamēr masa karsta, izveido apaļas pikas. Ēd ar paniņām, rūgušpienu vai pienu.

 

Medus rausis

0,5 l piena,

1 kg kviešu miltu (vēlams rupja maluma),

50 g rauga,

100 g sviesta,

50 g cukura,

1 tējk. sāls.

Iejauc rauga mīklu ar ieraugu. Kad tā uzrūgusi, liek uz taukiem noziestas plāts 1,5 cm biezumā un pārziež ar medus un riekstu masu, kuras pagatavošanai ņem 100 – 150 g medus, 50 – 75 g sviesta, 100 – 150 g riekstu kodolu, 1 olu. Medu ar sviestu izkausē, pieber sakapātus riekstu kodolus vai sviestā apbrūninātas auzu pārslas, pievieno olu un samaisa. Cep mērenā siltumā.

 

Karaša

1 l piena,

1,4 – 1,8 kg rupja maluma kviešu vai miežu miltu,

400 g kartupeļu,

50 g rauga,

100 g tauku,

1 tējk. sāls.

Pienu uzsilda, pievieno pusi no miltu daudzuma, atšķaidītu raugu, labi samaisa, pārkaisa ar miltiem, pārsedz ar drāniņu, uzraudzē. Kad ieraugs gatavs, pievieno atlikušos miltus, novārītus, saspaidītus kartupeļus, izkausētu taukvielu, samīca un uzraudzē. No šādas mīklas veido iegarenus kukulīšus – karašiņas, liek uz plāts, vēlreiz pārziež ar pienu vai kafiju un cep vidējā siltumā. Mazās karašiņas jeb plācenīšus var pārziest ar biezpiena masu: 200 g biezpiena samīca ar sāli un ķimenēm un pievieno tik daudz paniņu vai rūgušpiena, lai būtu vijīga masa.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+