Aukstā zupa
 ar “Kronīšu” bietēm 0

Dārzeņu raža Latvijā šogad padevusies itin bagāta, tāpēc ir ko ēst svaigā veidā, saldēt, konservēt un skābēt. Lūk, dažas gurķu, tomātu un citu dārzeņu konservu receptes no viļķenietes Antras Sirmās apcirkņiem. Limbažu novada Viļķenes pagasta bioloģiskās zemnieku saimniecības “Kronīši” īpašnieki Antra un Guntis Sirmie pirms pāris gadiem spēra pirmos soļus dārzeņu pārstrādē, uz malkas plīts čuguna katlā vārot tomātu mērci populārā šefpavāra Mārtiņa Sirmā (viņš ir Gunta brāļadēls) vadīto restorānu vajadzībām. To sagatavojuši vairāk, nekā radinieka restorāni spējuši patērēt, tāpēc vajadzējis meklēt noieta tirgu. Ieminējušies “Rāmkalnu Servisam”, ka var nodot ne tikai bioloģiski audzētos dārzeņus, bet arī tomātu mērci un dažādus dārzeņu konservus.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas
Antra un Guntis Sirmie Latvijas tirgum piedāvā augļu un dārzeņu konservus, ievārījumus, sulas un sīrupus, kam nav pievienoti konservanti.
Foto – Anda Krauze

Pēc burciņās saliktajiem lauku labumiem, kurus pircēji pazīst pēc zīmola “Kronīši”, bijis liels pieprasījums. Tas iedrošinājis pārbūvēt kādreizējo muižas kūti un pielāgot to dārzeņu un augļu pārstrādes ceha vajadzībām. Rakstījuši projektu, un tas akceptēts. Ar Eiropas Lauksaimniecības fonda “Eiropa investē lauku apvidos” finansiālo atbalstu vecā laukakmeņu būve pārtapusi par mūsdienīgu, ap 100 kvadrātmetru lielu ražotni, kura atbilst visām prasībām un kurā iespējams daudz ērtāk un ātrāk strādāt. Ir gan telpas izejmateriāla jeb sakņu uzglabāšanai, gan noliktava gatavās produkcijas novietošanai, gan plaša, darbam aprīkota virtuve, gan vieta saldētavai, kur Sirmie salikuši dārza un meža ogas, ķiplokus, bērzu sulu. – Bioloģiski audzētus dārzeņus, no tiem gatavotus konservus un svaigi saldētas ogas piegādājam arī ekoloģisko produktu tiešās pirkšanas klubiņiem Rīgā. Šis tirdzniecības veids kļūst arvien populārāks, – zina teikt Antra Sirmā. Domājot par tālāku nākotni, “Kronīšu” saimnieki iestādījuši 450 pīlādžu un 200 cidoniju krūmu.

• Bietes

• Burkāni

• Dilles

• Dzeramais ūdens

• Cukurs

• Etiķis

• Sāls

• Krustnagliņas

• Smaržīgie pipari

• Lauru lapas

• Kanēļa miza

CITI ŠOBRĪD LASA

Uzvāra marinādi, uzlej sagrieztajiem, burciņā ieliktajiem dārzeņiem. Tad aukstās zupas sagatavi pasterizē.

Gatavojot auksto zupu, burciņas saturam var pievienot vārītas, kubiciņos sagrieztas olas, desu vai kūpinājumu, svaigus gurķus, vārītus un atdzesētus kartupeļus, uzliet kefīru vai ūdeni. Sāls un cukurs pēc garšas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.