Mobilā versija
+2.1°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
6. jūnijs, 2012
Drukāt

Baklava


Foto-Aija GeidaFoto-Aija Geida

Sastāvdaļas: 500 g filo mīklas, 300 g dažādu riekstu (mandeles, valrieksti, nesālītas pistācijas), 50 g rozīņu, 50 g cukura, 180 g sviesta, 1 tējkarote kanēļa, ¼ tējkarotes muskatrieksta.

Sīrupam:

• 200 g cukura,

• 360 g ūdens,

• 1 citrona sula.

 

Kā gatavot?

Ja izmanto sasaldētu filo mīklu, to iepriekš atlaidina, uz nakti pārliekot ledusskapī. Katliņā izkausē sviestu. Ņem mazu četrstūra cepamo trauku, ieziež ar sviestu un ieklāj tajā vienu filo mīklas plāksni. Ja tā ir lielāka par pannu, malas apgriež un izmanto nākamajām kārtām. Katru mīklas kārtu ieziež ar sviestu. Tā liek aptuveni 10 kārtas, pēc tam izklāj pusi no riekstu pildījuma, kuru gatavo no piestā saberztām mandelēm, valriekstiem un nesālītām pistācijām, kam pievienotas rozīnes, cukurs, kanēlis un muskatrieksts. Izlīdzina šo masu un liek atkal 8 – 10 kārtas ar sviestu apziestas filo plāksnes. Pēc tam – atlikušo riekstu masu un vēl 5 – 6 kārtas. Kūkas virsmu noziež ar sviestu un tad sagriež to mazos gabaliņos, taču nevis līdz apakšai, bet gan tikai līdz pirmajai riekstu kārtai. Tad liek cepties 180 grādos aptuveni uz 30 – 40 minūtēm, līdz tā zeltaini brūna. Tikmēr pagatavo sīrupu, aptuveni 20 minūtes katliņā uz lēnas uguns vārot visas sastāvdaļas. Kad baklava gatava, to pārlej ar sīrupu, pārkaisa ar riekstiem un atstāj atdzist, lai viss sasūcas mīklā. Kā jau lielākā daļa turku un grieķu saldumu, baklava ir ļoti salda, aromātiska un garda! Vislabāk garšo nākamajā dienā.

 

Filo mīkla

Sastāvdaļas:

• 500 g kviešu miltu,

• 1 tējkarote raki (baltā etiķa),

• 1 tējkarote olīveļļas,

• ½ citrona sula,

• 300 – 320 g karsta ūdens,

• milti rullēšanai.

Receptē būtisks ir karstais ūdens, svarīgi to izmantot tiešām karstu!

 

Divas metodes

Ja paredzēts mīklu rullēt ar makaronu gatavošanas mašīnu, sajauciet visas sastāvdaļas lielā bļodā, līdz tās turas kopā. Uz darba virsmas, kas apkaisīta ar miltiem, mīciet ar rokām apmēram 15 – 20 minūtes, līdz masa kļūst mīksta, gluda un pakļaujas veidošanai. Tad ietiniet pārtikas plēvē un uz nakti ielieciet ledusskapī.

Lai iegūtu plāksnes konditorejas izstrādājumiem, nākamajā rītā izlaidiet filo caur makaronu gatavošanas mašīnu. Parasti šīm ierīcēm var regulēt mīklas biezumu no 1 līdz 10, no kuriem “1” ir biezākais.

Strādājot pakāpeniski samaziniet biezumu līdz “9”. Neizmantoto jeb atlikušo mīklu hermētiski noslēgtā iepakojumā var uzglabāt ledusskapī līdz pat 10 dienām.

Ja paredzēts mīklu rullēt ar rokām, ieberiet 375 gramus kviešu miltu lielā bļodā (atlikušie 125 grami paredzēti veltnēšanas procesam), vidū izveidojiet iedobumu un tajā ielejiet ūdeni (sākumā 300 gramu!) un etiķi. Pievienojiet olīveļļu un turpiniet maisīt. Ja nepieciešams, pielejiet vairāk ūdens, lai veidotos mīksta masa. Nolieciet mīklu uz miltiem pārkaisītas virsmas un mīciet ar rokām. Ja nepieciešams, rokas ieeļļojiet. Mīciet, līdz masa paliek mīksta, gluda un pakļaujas veidošanai, kā arī nelīp pie rokām (apmēram 15 – 20 minūtes).

Sadaliet mīklu 4 – 5 vienādās daļās un katru izrullējiet daudzmaz ovālā apmēram 30 – 40 cm platā slānī. Apkaisiet ar miltiem darba virsmu un mīklu, lai tā neliptu pie galda un ruļļa, un arī strādājot visu laiku gan mīklai, gan virsmai un arī rullim jābūt viegli pārkaisītam. Rullējiet ar vienmērīgu spiedienu, līdz mīkla ir vismaz 0,5 – 0,6 mm plāna.

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+