Mobilā versija
-3.8°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
17. decembris, 2014
Drukāt

Kā var palīdzēt probiotikas

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Lietojot antibiotikas, zāles iznīcina ne vien slimības izraisošos mikroorganismus, bet arī lielu daļu labvēlīgo baktēriju. Probiotikas palīdz situāciju vērst par labu – saglabāt veselību, uzlabot pašsajūtu un imunitāti.

Organismā viss ir līdzsvarā. Ja iznīcina visas baktērijas, nav vairs labās mikrofloras, kas organismu sargā. Tāpēc ārsti līdz ar antibiotiku kursu iesaka arī probiotikas – labās baktērijas, kas apdzīvo kuņģi un zarnu traktu, palīdz uzturēt veselību.

Probiotiskās baktērijas palīdz pretoties zarnu un citām infekcijām, mazina caurejas vai aizcietējumu risku, disbakteriozi un kandidozi (piena sēni), kas rodas pēc ilgstošas antibiotiku lietošanas, kā arī atslogo nieru un aknu darbību, saista ar uzturu uzņemtās kancerogēnās vielas un kavē audzēju attīstību resnajā zarnā.

Kamēr vieni ārsti iesaka vairāku probiotisko baktēriju kombinācijas, citi ir pārliecināti, ka pietiek ar viena veida probiotiķiem. Lai vai kā, aptiekā var izvēlēties pat lētāko šīs grupas preparātu!

Produkti balansam

Arī tradicionālie skābpiena produkti satur probiotiskās – pienskābās – baktērijas, kas spēj uzlabot organisma funkcijas un pretestības spējas nevēlamajiem mikroorganismiem. Pienskābes mikroflora uztur skābu vidi, kādā nevēlamās baktērijas nespēj vairoties, jo patogēniem patīk neitrāla vai sārmaina vide. Taču efekta sasniegšanai skābpiena produkti jālieto ilgstoši.

Noder arī piena produkti, ko bagātina ar probiotikām. Viens no tiem ir jogurts, taču pievienotā vērtība ir produktiem, kuru sastāvā ir dzīvā kultūra ar lakto un bifido baktērijām Bifidobacterium lactis, Lactobacillus casei defensis (L. casei), Lactobacillus acidophilus u.c. Laktobaktērijas visbiežāk pievieno gan saldajiem skābpiena produktiem, gan jogurtiem. Bifidobaktērijas lielākoties ir kefīrā un saldajos dzērienos. Veselīga izvēle ir bifidobaktērijas, jo tās ir dzīvotspējīgākas. Iegādājoties jogurtu, ieteicams lūkoties pēc tā, kurā ir mazāk tauku un cukura. Turklāt konservants E 202 (kālija sorbāts) mazina labo baktēriju koncentrāciju produktā, bet stabilizētājs E 406 paaugstina produkta skābumu, taču samazina probiotisko baktēriju dzīvotspēju.

Lai produktam piedēvētu īpaši labvēlīgu ietekmi uz organismu, labo baktēriju koncentrācijai līdz pat derīguma termiņa beigām jābūt vismaz miljonam uz vienu gramu produkta. – Funkcionālie produkti sāk darboties jau cilvēka mutes dobumā, kad bifidobaktērijas cenšas mazināt zobu aplikumu. Pēc tam baktērijām jāspēj izdzīvot kuņģa skābajā vidē. Ja tās nesaglabājas, šis apstāklis neliecina par produkta funkcionalitāti, – precizē Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesore Inga Ciproviča. Starp citu, arī kalcijs labāk uzsūcas tieši skābā vidē. Lietojot piena produktus ar labvēlīgajām baktērijām, organisms uzņem arī kalciju, B2 un B12 vitamīnu, kāliju un citas svarīgas uzturvielas.

Pētījumā par funkcionālajiem skābpiena dzērieniem, ko Inga Ciprovičas vadībā veikusi Latvijas Uzturzinātnes speciālistu biedrības pārstāve Marta Panke, secināts, ka probiotisko baktēriju dzīvotspēja skābpiena produktos ir atkarīga no pienskābes baktēriju sugas, to barības vielu pieejamības, produkta ražošanas tehnoloģijas, skābuma un cukura koncentrācijas, izšķīdušā skābekļa daudzuma un produkta uzglabāšanas apstākļiem.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+