Baltvīna un sviesta mērce Beurre Blanc – jāprot pagatavot ikvienam gardēdim 0

Lai paspilgtinātu ēdiena garšas buķeti un piešķirtu tai eleganci, vīnu iesaka baudīt ne tikai kopā ar ēdienu, bet arī izmantot to maltīšu pagatavošanā, it īpaši – pie dažādām mērcēm un marinādēm. Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis un Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics iesaka trīs receptes, kas ļaus izjust vīna sniegtās nianses dažādos ēdienu pagatavošanas veidos.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 191
Lasīt citas ziņas

Mārcis Mitrevics stāsta: “Vīns ēdienam gatavošanas procesā sniedz personiskāku raksturu, tas ir tāpat kā ar garšvielām. Tās var izcelt ēdiena garšas nianses vai tieši pretēji – ēdienu sabojāt. Gatavošanas procesā vēlams izmantot tāda paša stila vīnu, kas sader kopā ar pašu maltīti. Nav ieteicams iegādāties pašu lētāko vīnu jebkurai ēdiena receptei un turēt to ilgstoši virtuvē daļēji izmantotu, jo tas zaudē garšas kvalitāti un var pārvērsties etiķī. Ja vīns, kuru plānojiet izmantot maltītē ir padārgs, iesaku gatavošanas procesā izmantot nedaudz zemākas klases tādas pašas vīnogu šķirnes un stila vīnu.“

Baltā sviesta mērce Beurre Blanc
Mērce, kas īpaši piemērota baudīšanai kopā ar zivīm, dārzeņiem, pastu, kartupeļu klimpām un putna gaļu. Atkarībā no pamatēdiena, pie kā baudīsiet šo mērci, papildus var pievienot estragonu, citrona mizu ar rozā pipariem, sinepes vai vasabi pastu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sastāvdaļas
Daudzums: 300 ml
Gatavošanas laiks: 10 min

Baltvīns (sauss) – 70 ml
Baltvīna etiķis – 30 ml
Šalotes sīpols – 2 gab. (smalki sagriezts)
Dzeramais ūdens (auksts) – 20 ml
Sviests – 200 g
Sāls un baltie pipari – pēc garšas

Pagatavošana
Pannā vāra Šalotes sīpolus ar baltvīnu un etiķi, līdz šķidrums samazinās vismaz uz pusi. Pievieno ūdeni un uz mazas liesmas turpina karsēt, pa maziem gabaliņiem sāk pievienot sviestu un turpina maisīt. Lai nepārkarsētu, nogriež karstumu un turpina pievienot sviestu, līdz mērce iegūst krēmīgu konsistenci, tad pievieno sāli un piparus.

Mārcis Mitrevics iesaka šajā receptē izmantot ļoti sausu baltvīnu ar augstu skābuma pakāpi, kas nebūs izturēts ozolkoka mucās. Ļoti labi iederēsies franču baltvīns no Muscadet vai svaigie Bordo baltvīni no Semillion un Sauvignon vīnogu šķirnēm. Šai receptei īpaši piemērots būs Comte Dumas baltvīns, kas konkursā Latvijas Gada vīns ieguva Vērts nobaudīt medaļu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.