Mobilā versija
+5.6°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
4. septembris, 2012
Drukāt

Balvas labākajiem produktiem

Foto - LETAFoto - LETA

Vakar Latvijas Ārstu biedrībā, sanākot kopā Zemkopības ministrijas, Veselības ministrijas, Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvjiem, kā arī dietologiem Lailai Meijai un Andim Brēmanim, tika spriests par veselīgiem produktiem.

 

 

Kāds tam sakars ar izstādi “Riga Food 2012”? Izrādās – vistiešākais. 7. septembrī starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā Latvijas Ārstu biedrība iecerējusi pasniegt balvu “Par ieguldījumu sabiedrības veselībā”, kā arī vairākas veicināšanas balvas tiem izstādes dalībniekiem, kuri pēdējā gada laikā sākuši ražot un pārdot veselīgus Latvijas pārtikas produktus.

“Pēdējo pāris gadu laikā vērojamas divas pozitīvas tendences – Latvijas pārtikas produktu tirgū arvien vairāk parādās veselīgi produkti un arvien vairāk ražotāju sāk samazināt kaitīgo vielu daudzumu savā produkcijā, faktiski padarot produktus veselīgākus. Tādēļ mēs vēlamies pateikties gan vieniem, gan otriem,” pastāstīja LĀB prezidents Pēteris Apinis. “Vēlamies gan atbalstīt un motivēt veselīgu pārtikas produktu ražotājus, gan arī pievērst uzmanību veselīga produkta kritērijiem, kuri nav iekļauti obligātajās pārtikas kvalitātes un nekaitīguma prasībās, taču būtiski ietekmē cilvēku veselības un dzīves kvalitātes saglabāšanu un uzlabošanu.”

 

Visiem produktiem, kuri varēja pretendēt uz LĀB balvu, tiek piemēroti trīs vispārēji kritēriji – tie nedrīkst saturēt saldinātājus vai citus pārtikas produktus, kuru sastāvā ir saldinātāji, tajos nedrīkst būt transtaukskābes, kā arī jābūt samazinātam sāls daudzumam, vērtējot attiecīgo produktu grupu.

 

“Ar šo balvu vēlamies spert arī pirmos soļus veselīgu pārtikas produktu kritēriju izstrādes virzienā, tādēļ šogad vērtēsim tikai pamata kritērijus, apzināti atstājot to detalizētāku izstrādi pa produktu grupām nākamajiem gadiem, kad gan ražotāji, gan patērētāji būs tiem gatavi,” norādīja P. Apinis.

Toties veselīgu produktu marķēšanas sistēmas kritēriji pastāv Skandināvijas valstīs. Varbūt ražotājiem jau tagad vērts ar tiem iepazīties (balvas nolikumā, kas pieejams LĀB mājas lapā www.arstubiedriba.lv), lai nākamgad varētu pretendēt uz balvu “Par ieguldījumu sabiedrības veselībā”. Katra balva ir kā bruģēts ceļš uz pircēju atzinību, kas ir īpaši svarīgi mazajiem vai ģimenes uzņēmumiem vai uzņēmumiem no attālākiem lauku reģioniem.

Šogad arī pirmo reizi nolūkā popularizēt Latvijā ražotus bioloģiskās lauksaimniecības produktus, veicināt to lietošanu uzturā, kā arī izcelt bioloģisko produktu dažādību un augsto kvalitāti tiek rīkots konkurss “Latvijas gada ekoprodukts 2012”. Konkursa rezultātus paziņos pēc izstādes atklāšanas ceremonijas.

Kas gan būtu izstāde, ja uz to nedotos apmeklētāji? “Riga Food 2012” rīkotāju provizoriskās aplēses liecina, ka 7. septembrī tiks sagaidīts un, protams, sveikts starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības “BT 1” organizēto izstāžu sešmiljonais apmeklētājs!

 

Uzziņa

* 17. starptautiskā pārtikas izstāde “Riga Food 2012” notiks no 5. līdz 8. septembrim starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā. Tās piedāvājumā būs gan vērienīga nozares uzņēmumu un organizāciju ekspozīcija, gan plašs konkursu, šovu un citu atraktīvu un interesantu pasākumu klāsts.

* 5. septembrī izstāde būs atvērta nozares profesionāļiem, no 6. līdz 8. septembrim – ikvienam interesentam. Ieejas biļetes cena – 3 lati, pensionāriem, skolēniem – 2,50 lati.

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+