Foto – Shutterstock

Bērnu kārums – biezpiena sieriņi. Pētām, cik tie patiesībā veselīgi + Fotorecepte 0

Grūti atrast bērnus, kuriem negaršotu saldie biezpiena sieriņi. Viņi labprāt tos izvēlas brokastīs, jo tie patiešām ir garšīgi. Arī vecākiem šķiet, ka tas jau biezpiens, veselīgs, un ļauj bērniem tos notiesāt un arī paši labprāt našķojas. Ar uztura speciālisti INGU PŪCI pētām, kas ir sieriņu sastāvā un vai tas ir ikdienas uztura produkts.

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Veselam
Zinātnieki atklājuši iemeslu, kas varētu izskaidrot gados jaunu cilvēku biežo saslimstību ar vēzi 57
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 63
Lasīt citas ziņas

Biezpiens cilvēku apziņā ir veselīgs produkts, jo satur kalciju un olbaltumvielas, tāpēc tiek patērēts samērā daudz saldo sieriņu. Biezpiena var būt pat 63%, bet tas satur arī daudz cukura un tauku.

Daudz cukura

Katrā mazajā sieriņā ir vismaz divas tējkarotes cukura. Kā redzams tabulā, tā ir ceturtā daļa produkta. Ja bērns dienas laikā neēd citus saldumus, šāds sieriņš būtu pieļaujams, bet, ja vēl ir limonāde un saldinātas sulas, smalkmaizītes, konfektes, uzņemtais cukura daudzums tiek stipri pārsniegts.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Baltais cukurs ir vieglais ogļhidrāts, kas organismā tiek ātri izmantots. Ja tas ir skolasbērns, kuram intensīvi jādomā, jākoncentrējas, vienā brīdī viņa organismā strauji krītas cukura līmenis, jo šādi ogļhidrāti tiek ātri pārstrādāti. Cukura svārstības rada nervozitāti, virsnierēm tas ir stresa faktors, – uzsver uztura speciāliste Inga Pūce. Ja ēd dabiski saldus produktus – riek­stus, ogas, žāvētus augļus –, cukura līmenis ceļas lēnām un noturas, tāpēc vieglāk koncentrēties, izsalkums nemoka. Straujas cukura līmeņa svārstības ar laiku rada veselības problēmas. Bērns pēc tāda sieriņa notiesāšanas drīz vien atkal gribēs ēst, nevarēs koncentrēties mācību procesam. Smadzenēm vajag ātro enerģiju, kas ilgi noturas, un to nodrošina putra, maize. Sieriņš ātri iedod enerģiju, bet tikpat ātri tā samazinās. Skolā jau nākamajā starpbrīdī gribas uzēst smalkmaizīti, iedzert saldu dzērienu, kas nebūt nav labākais izsalkuma remdēšanai.

Kalorijas un tauki

Veikalos nopērkami sieriņi ar samazinātu tauku daudzumu (light) un parastie sieriņi Vienā light biezpiena sieriņā ir 7 g tauku, tā ir deserta karote ar sviestu, parastajā sieriņā – 10 g, kas ir deserta karote ar kaudzi! – Ja iedotu apēst karoti sviesta, mēs teiktu, kas tas ir daudz, bet sieriņā veikli paslēpušies tauki nešķiet nekas briesmīgs, – novērojusi Inga Pūce.

Light sieriņā ir 111 kaloriju, un salīdzinājumam var minēt, ka tikpat daudz to ir aptuveni vienā putras porcijā un pusotrā rupjmaizes šķēlē. Parastajā sieriņā ir 140 kaloriju, ko var salīdzināt ar pusotru putras porciju, divām rupjmaizes šķēlēm vai diviem lieliem banāniem. Bērns divas šķēles rupjmaizes nevarētu pievarēt, bet kā nieku var apēst pat vairākus sieriņus.

Biezpiena sieriņos bez šokolādes glazūras kaloriju un tauku ir mazāk.

Olbaltumvielas, tauki un cukurs ir smaga kombinācija gremošanas sistēmai. Jāuztraucas ne tikai par kalorijām, bet vairāk par to, kā organisms ar to tiek galā. Nelielas devas problēmas nesagādā, bet, ja tā ir ikdiena, ietekme paliek.

– Ēdiens ir ļoti koncentrēts, tā sastāvs ir stipri pārsātināts. Veselībai būtu labāk, ja cilvēki vairotu tādu rakstura īpašību kā pieticība – izvēlētos vienkāršāku, liesāku ēdienu un tikai svētku reizēs atļautos kaut ko saldu un treknu, – iesaka uztura speciāliste. Našķi un saldumi nav ēdiens. Normāls uzturs ir graudaugi, piens, dārzeņi, augļi un ogas, kam garšo – arī gaļa vai zivis, viss pārējais – sieriņi, cepumi, saldās maizītes, šokolāde, saldējums – ir svētku ēdieni, kam nevajadzētu būt ikdienas ēdienkartē. – Bet tie ir tik kārdinoši, ka grūti atturēties. Te palīdz tikai apzināta kontrole, piemēram, apņemoties tos ēst trīs reizes vai reizi nedēļā un pakāpeniski samazinot daudzumu.

Reklāma
Reklāma

Sieriņiem ir pievienotas arī pārtikas piedevas, piemēram, konservants kālija sorbāts (E 202). Inga Pūce skaidro: – Lai gan pārtikas piedevas lieto nelielos daudzumos, tās atstāj diezgan spēcīgu ietekmi uz centrālo nervu sistēmu. Plaši izmantotais kālija sorbāts var izraisīt astmas lēkmes, ādas kairinājumu, bērnam – trauksmes stāvokli, grūtības koncentrēties.

Našķi – tikai svētku reizēm!

– Sieriņu vietā labāk ēst labu biezpienu (5–9%), kam ir maigi salda garša. Šāda garša bērniem ir svarīga, jo tā atbild par augšanu un šūnu attīstību, arī nomierina. Tomēr tās nedrīkst būt par daudz, citādi bērns kļūst apātisks, rodas uzmanības traucējumi. Es iesaku lietot medu, riekstus, žāvētus augļus un ogas, – skaidro uztura speciāliste.

Interesanta ir zviedru pieredze. Bērni reizi nedēļā drīkst ēst saldumus, cik vēlas, un vienā reizē mazais, protams, nevar apēst daudz salda. Zviedri novērojuši, ka ar šādu pieeju samazinājies kopējais saldumu patēriņš nedēļas laikā. Pārējās dienās, ja bērns vēlas kaut ko saldāku, viņam piedāvā medu, pienu, auzu vai mannas putru, kam arī ir salda garša.

Soli pa solim

Pagatavo pats savu biezpiena sieriņu!

Biezpiena sieriņus var pagatavot arī mājās, pievienojot daudz mazāk cukura un bagātinot ar žāvētiem augļiem un ogām, iztiekot bez pārtikas piedevām.

1. Pannā ar vismaz 2–3 cm aug­stām malām ieliek pāris līstītes, uz kurām uzlikt sietu. Sagatavo smalku sietu vai restīti kvadrāta vai taisnstūra formā un izklāj to ar marli.

2. 500 g biezpiena (5–9%) sablendē ar 50–75 g cukura un ēdamkaroti vaniļas cukura. Ja nav blendera, var divas reizes izmalt gaļas mašīnā vai izberzt caur smalku sietu.

3. Pievieno 100 g mīksta sviesta un samaisa. Pēc vēlēšanās var pievienot smalki sagrieztus žāvētus augļus vai ogas.

4. Masu izklāj 3–4 cm biezā kārtā un liek uz nakti ledusskapī, lai pilnībā notek sūkalas un sieriņa masa kļūst stingra. Ja biezpiens ir ļoti mitrs, ieteicams uzlikt slogu – vispirms dēlīti un tam virsū burku ar ūdeni. Ja sūkalas nenotecina, sieriņi ir mīksti un vairāk atgādina saldo biezpiena masu.

5. Masu sagriež 3 x 5 cm lielos gabaliņos.

6. Pagatavo glazūru. Ūdens peldē izkausē 50 g sviesta, pievieno 200–250 g šokolādes un maisa, līdz masa ir viendabīga. Mazliet atdzesē un pa vienam iemērc tajā sieriņus (to visvieglāk izdarīt ar dakšiņu). Saliek sieriņus uz silikona vai cepamā papīra un liek ledusskapī sastingt.

UZZIŅA

Pētījumos pierādīts, ka brokastu ēdājiem ir daudz labākas sekmes skolā, jo viņiem vieglāk koncentrēties. No rīta dabiski ir zems cukura līmenis, un, ja bērns ilgi guļ un nepagūst paēst, viņš nespēj koncentrēties, jo domāšana prasa enerģiju.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.