Mobilā versija
+6.1°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
18. februāris, 2013
Drukāt

Biskvīts saplok… Ko es daru nepareizi? (2)

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

“Mēģināju gatavot biskvīta plāksnes, lai uzceptu dzimšanas dienas torti, bet biskvīts cepoties ļoti sakritās, apakšā mīkla palika kā gumija, caurspīdīga un cieta. Kāpēc tā notika, ko es daru nepareizi?” 
Natālija Rīgā

 

Biskvīta mīklas pagatavošana nav nekas sarežģīts, arī sastāvdaļas vien tikai trīs – olas, milti un cukurs, bet saimniecēm ir dažādi noslēpumi, kas palīdz izcept pufīgas un mīkstas plāksnes. Profesionāļi prot mīklu pagatavot divējādi – ar auksto un silto paņēmienu, bet mājās saimnieces parasti izmanto tikai auksto paņēmienu. Vienmēr svarīgi ievērot visus trīs aspektus – pareizi strādāt ar olām, izvēlēties piemērotus miltus un izcept atbilstošā temperatūrā. Ja kādā posmā pieļautas kļūdas, biskvīts var sakristies un nesanākt gards un pufīgs. Lūk, būtiskas smalkās nianses!

 

Par olām:

• olas jāputo aukstas, tikko no ledusskapja, nevis kādu laiku pastāvējušas istabas temperatūrā;

• vislabāk saputot 8 – 10 dienas svaigas olas: gan tikko izdētas, gan stipri pastāvējušas putojas sliktāk;

Dzeltenumus un baltumus biskvīta mīklai puto atsevišķi, būtiski, lai atdalot baltajā masā nepaliktu ne pilītes dzeltenuma, citādi tas putojas daudz sliktāk.

• ja baltumus putojat katrai biskvīta kārtai atsevišķi, kā arī to vajadzētu darīt, katru reizi rūpīgi jāizmazgā trauks, citādi baltumus nevarēsiet kvalitatīvi sakult;

• pirms baltumu putošanas tiem pievieno šķipsniņu sāls, tad tie labāk sašķidrinās un sakuļas stingrās putās, turklāt putošanu sāk ar lēniem apgriezieniem, pakāpeniski palielinot uz lielākiem;

• baltumu putošanas laikā pakāpeniski pievieno trešo daļu no mīklai paredzētā cukura – tas aizkavē olbaltuma sašķidrināšanos un nostiprina gaisa pūslīšus;

• dzeltenumus puto ar 2∕3 mīklai paredzētā cukura, līdz masa tilpumā palielinājusies 2 – 3 reizes un viss cukurs izkusis;

• labi saputots baltums ir palielinājies tilpumā vismaz 5 reizes, putas ir stingras, noturīgas, sniegbaltas.

 

Par miltiem:

• ja miltiem ir augsts lipekļa saturs, biskvīts no tiem iznāk blīvāks, ne tik gaisīgs, savukārt pārāk mazs lipekļa saturs rada citu problēmu – biskvīts drūp, izcepas ar lielām porām;

• ir saimnieces, kas izmanto miltu un cietes maisījumu, jo tā piesaista ūdeni un līdz ar to biskvīts mazāk iztvaiko, veidojas vienādākas poras, pievienotais cietes daudzums ir līdz 30 %;

Cieti ieteicams likt vienmēr, kad no biskvīta paredzēts gatavot ruleti – tā vieglāk rullēsies un būs elastīgāka.

• miltus vai miltu – cietes maisījumu ļoti rūpīgi iecilā abās saputotajās olu masās, nekādā gadījumā nedrīkst mīklu kult ar mikseri vai putojamo slotiņu, nedrīkst arī stipri maisīt ar karoti.

 

Par cepšanu:

• pats galvenais – ievērot pareizu temperatūru: ja tā būs par karstu, ātri paliks brūna garoziņa, bet vidus neizcepsies, tāpēc biskvīts sakritīsies, savukārt, ja temperatūra būs par zemu, biskvīts būs pārāk sauss;

• svarīgi biskvīta mīklu izcept tūlīt pēc pagatavošanas, citādi tā atsulojas un sakrītas. Ja gatavo četru stāvu torti un mīkla gaida rindā, pēdējās plātnes nevar kvalitatīvi izcepties, tāpēc profesionāļi puto katru kārtu atsevišķi tieši pirms cepšanas, bet amatieri nereti izcep vienu lielu biezu kārtu un mēģina to sagriezt kaut cik vienādās plāksnēs;

Biskvītu cep 200 – 210 grādu temperatūrā (diemžēl daudziem ražojumiem rādījumi nav precīzi, bet katra saimniece jau zina, vai krāsniņa uzsilst mazliet vairāk vai mazāk).

• cepšana prasa 20 – 40 minū­tes, atkarībā no biskvīta biezuma un izmantotās veidnes;

• gatavību pārbauda ar kociņu – ja mīkla nepielīp un kociņš paliek sauss, biskvīts ir gatavs (pietiek vienu reizi fiksēt laiku un temperatūras režīmu, lai nākamreiz varētu uzlikt taimeri un par biskvīta gatavību nesatraukties!);

• cepšanas laikā, jo īpaši sākumā, nedrīkst virināt krāsns durtiņas, tad biskvīts saplok, paliek blīvs un ciets kā gumija;

• biskvītu liek cepties tikai iepriekš uzkarsētā krāsniņā!

 

 

SVARĪGI

Biskvīta mīklai uz vienu olu rēķina 40 gramus cukura un 40 gramus miltu; ja vēlas ļoti vieglu biskvītu, ņem tikai 30 gramus miltu un 30 gramus cukura. Bet biskvīta receptes ir ļoti dažādas, un neviena nav nepareiza, ja vien rezultāts ir labs!

 

 

 

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. Un kuraa bridii ir jaliek kopaa dzeltenais sakultas olas ar baltajaam ? Vai jacep atsevišķi

  2. Paldies par izsmeļošo raxtu!
    Man jautājums radās par pēdējo – vistas olas tak ir dažāda lieluma, gan laukos, gan veikalā. Kā pielāgot miltu un cukura daudzumu olas svaram/izmēram?

Draugiem Facebook Twitter Google+