Mobilā versija
Brīdinājums -0.9°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
27. jūnijs, 2015
Drukāt

Blenderis – palīgs virtuvē. Ar ko tie atšķiras? (1)

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

“Lielveikalā noskatīju rokas blenderi par 10 eiro. Izpētīju – asmens ass, ierīce rokā ieguļ labi, ātrums gan tikai viens. Bet varbūt ir vērts krāt naudu, lai nopirktu dārgāku virtuves ierīci?” NADEŽDA G. IECAVĀ

Lielveikalos patiešām var iegādāties ļoti lētas, Ķīnā ražotas elektropreces. Taču, pērkot primitīvu instrumentu, kas izskatās pēc blendera, pilnībā varam arī sabojāt priekšstatu par kvalitatīva maisītāja sniegtajām iespējām. Lūk, daži iemesli, kāpēc lēts blenderis nav ideāls palīgs virtuvē.

Tas darbojas skaļi, ir izteikta motora vibrācija, kas pāriet uz plaukstas locītavu un sagādā ne tikai diskomfortu, bet arī sāpes, ja jādarbojas ilgāk par pāris minūtēm.

Asmens, kas produktus pārvērš viendabīgā masā, ir taisns, bez izliekuma. Darbojoties blenderis jācilā uz augšu un uz leju, jāgriež riņķī un jāizdomā dažādi triki, lai iegūtu viendabīgu masu. Blendē, cik ilgi gribi, grozi blendera galvu, kā gribi, bet no zaļumiem tāda neizdodas, lai gan šķidruma netrūkst. Turklāt aiz asmens ir liels padziļinājums, tāda kā bļodiņa, kurā paliek daudz masas un kuru grūti iztīrīt, jo asmens ir ass. Tas gan drīz kļūst neass un jānes uz darbnīcu uzasināt.

Motors nav pasargāts no pārkaršanas, tāpēc darbs ik pa laikam jāpārtrauc.

Kopumā jāatzīst: primitīvas konstrukcijas blenderis, kam ir viens ātrums, tiek galā tikai ar biezzupu. Gatavojot pesto, paliek nesasmalcināti zaļumi un rupjas riekstu daļiņas. Maisot piena un ogu kokteili, tas nespēj sasmalcināt un uzputot līdz vajadzīgajai konsistencei (piemēram, upeņu mizas peldēja virspusē). Biezpienu ar krējumu vajadzēja kult trīs piegājienos, jo motors drīz vien pārkarsa un bija jāatpūtina. Ātrāk un kvalitatīvāk biezpienu var samalt gaļas mašīnā, uzliekot smalko sietiņu.

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

Ko spēj labs rokas blenderis

• Ar to var ātri sasmalcināt jebkuru produktu daudzumu, turklāt nepieciešams vien minimāls šķidruma daudzums.

• Biezzupu var gatavot katlā, jo metālam nekaitē vārošs šķidrums.

• Labam blenderim ir pašasinošie asmeņi – pat pēc trim gadiem tie ir asi un sasmalcina visas sastāvdaļas. Produkti (nav svarīgi, vai tas ir biezpiens, pesto, masala vai kokteilis) tiek sakulti viendabīgā masā, ja ir izliekti asmeņi, jo masa visu laiku cirkulē ap rotējošo asmeni.

• Blendera galviņas konstrukcija ir perfekta, jo šķidrums nešļakstās. Piemēram, krūzītē var sajaukt krējuma mērci ar garšvielām, un nav nepieciešams speciāls trauks.

• Blenderim jābūt ar vairākiem ātrumiem, lai var regulēt. Jaudīgie motori asmeņus diemžēl griež tik intensīvi, ka masa tiek sakulta putās, tajā ir daudz gaisa burbulīšu. Tas var mainīt gatavā produkta garšu. Piemēram, ja smalki sakapātus zaļumus kopā ar eļļu, citrona sulu, riekstiem un sieru saberž piestā, izdodas ļoti aromātisks un gards pesto. To pašu darot ar blenderi, pesto aromāts nav tik spēcīgs.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Izcils raksts; tomēr ļoti gribētu uzzināt, kā notiek asmeņu pašasināšanās un kā atšķirt galviņu, kas šļakstās, no tādas, kas nešļakstās.

Draugiem Facebook Twitter Google+