Mobilā versija
-3.0°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
10. decembris, 2013
Drukāt

Brieža teļa fileja ar ceptiem dārzeņiem


Medījuma fileja, ķiploks, sīpoli, divi saldie pipari, pāris burkānu, olīveļļa, timiāns, Meža maisījums, sviests.

Fileja ir karalisks ēdiens, ko pasniegt ļoti īpašos gadījumos ar smalku sarkanvīnu. Gatavojot fileju, galvenais ir to nepārcept, jo tad mīkstais gaļas gabals pārvēršas par sausu un zobos sprūstošu gumiju. Fileja ir arī dārgākais medījuma gabals, par kuru restorāni prasa veselu bagātību.

Kā jau tradīcija paģēr, zaķīši pienākas šāvējam, tādēļ ir labi, ja vismaz reizi sezonā izdodas tikt pie kāda pārnadža filejas. Viena pieauguša aļņa filejas pietiks divām vakariņām. Ar brieža teļa fileju būs gana vienai ēdienreizei. No stirnas vienai reizei būs paknapi ar abiem zaķīšiem. Ar mežacūku – prātīgi!

Fileju sagriež vidēji lielos gabalos, liek uz pannas sviestā un uz karstas uguns strauji apcep brūnganu no abām pusēm. Ar sviestiņu nevajag skopoties! Pārkaisa ar garšvielām, sāli un Meža maisījumu, der arī vienkārši pipari, šķipsniņa timiāna vai zariņš roz­marīna. Rozmarīns sviestiņu bagātinās ar ļoti jauku aromātu. Pannu ievieto cepeškrāsnī un 180 – 200 grādos cep ap desmit minūtēm. Šajā mirklī jābūt uzmanīgiem, jo mazākie gabali izcepsies ātrāk un var kļūt sausi. Process nepārtraukti jāuzrauga! Laba pazīme ir smarža. Var gaļu turpināt cept arī uz pannas, ja nav cepeš­krāsns. Bet pēdējā cepšanas fāze jāveic uz lēnas uguns, lai gaļa nevis apdegtu, bet izsiltu.

Cepeškrāsns pannā lielos gabalos sagriež dārzeņus – šeit nav ierobežojumu. Pārlej ar olīveļļu, pārkaisa ar garšvielām, tajā skaitā timiānu un liek cepeškrāsnī uz minūtēm divdesmit. Dārzeņi ir gatavi, kad tie ir mīksti un varbūt pat nedaudz kraukšķīgi, nevis izjukuši.

Pasniedz romantiskā gaisotnē sveču gaismā.

 

Medibas_logo_istais

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+