Mobilā versija
Brīdinājums -1.4°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
5. augusts, 2013
Drukāt

Buks viskijā un mežacūku pauti

recepte1563a2

Recepte Buks viskijā Ilze Pētersone “Aitiņlauvu” krogam garām nepabrauksi – uzmanību piesaista dambrieži un mufloni, kas ganās turpat Liepājas šosejas 22. kilometra malā. Nelielo briežu dārzu saimnieki Brigita un Mārtiņš Reinfeldi ierīkojuši gan savam, gan mazo apmeklētāju priekam. Savukārt kroga nosaukums, ko nākas skaidrot gandrīz vai katram viesim, radies pavisam vienkārši – sakrustojot divu māju vārdus.  

 

Omulīgās ēdamzāles telpas sagaida ar bagātīgu trofeju kolekciju. Saimnieks medī? Un kā vēl! Pasmaida Brigita. Brīvdienās tikai pa mežu. Uz apmeklētājiem noraugās ne tikai Latvijas mežaiņu izbāžņi, bet arī orikss, ēlands, impala un vēl daudzi citi Mārtiņa nomedītie Āfrikas kustoņi.

Taču iespaidīgākā tikšanās ar medījumu vēl tikai seko, un par to kopš kroga atvēršanas gādā šefpavārs Juris Mūsiņš. Gados jauns puisis, kas par pavāru gribēja kļūt jau bērnībā. Juris spriež, ka viņu iespaidojusi vecāmāte, savulaik profesionāla šefpavāre kādā smalkā Rīgas restorānā. “Kad vecāmāte rīkoja apaļās jubilejas svinības, ieradās viņas māsas un sākās gastronomiskās izvirtības triju dienu garumā!” ar spilgtākajām bērnu dienu atmiņām padalās šefpavārs.

Visas “Aitiņlauvu” medījuma ēdienu receptes ir Jura meistarstiķis – paša radītas. “Es grāmatās tās nemeklēju, uzklausu citu šefpavāru padomus un improvizēju. Pamēģināju vienu, otru, trešo, un sanāca kaut kas tāds, kā nav citiem. Kā mēs gatavojam medījumu pirms septiņiem gadiem, tā pamatbāze līdz šim laikam nav mainījusies. Tas ir absolūts topa ēdiens, ne ko pielikt, ne ko atņemt – trāpīts desmitniekā!”

Arī šoreiz viņš nedaudz paimprovizē ar buka cepeša mērci, tai pievienojot viskiju “Grants”. No plašā dzērienu piedāvājuma Juris izvēlējās garšā maigāko “Ale cask finish” versiju – dzēriens papildus nobriedināts mucā, kurā bijis skotu alus. Šādus eksperimentus atļaujas tikai Grantu ģimene, jo ar viskija ražošanu nodarbojas kopš 1887. gada jau piektajā paaudzē. Viskijs ir obligāta piedeva tradicionālajam skotu ēdienam hagis jeb aitas kuņģī ceptām ķidām, taču tas labi garšo arī ar šokolādi un apelsīniem.

Jurim patīk Rietumu garšas sajūtām pievienot arī Austrumu noskaņas, un rodas neatkārtojama maltīte, ko var baudīt tikai “Aitiņlauvās”.

Uzkoda – mežacūkas pauti sīpola–krējuma mērcē

{gallery id=”1972″}

Sastāvdaļas. Vienai porcijai

Mežacūkas pauts, puse neliela sīpola, divas daivas ķiploka, saldais krējums – 75 ml, ūdens vai buljons, sojas mērce, Vorčesteras mērce, melnie pipari.

Buka cepetis ar krāsnī ceptiem kartupeļiem, brūkleņu ievārījumu un viskija “Grants” mērci

 

Sastāvdaļas. Desmit porcijām

Cepetim: buka ciskas gabals – 1,5 – 2 kg, Vidusjūras garšaugu maisījums “Santa Maria” – divas ēdamkarotes, gaišā sojas mērce – 100 ml, Vorčesteras mērce – 100 ml, balzamiko etiķis – 150 ml, kaltētas paprikas granulas – viena tējkarote, sinepju sēklas – puse tējkarotes, ķimenes – puse tējkarotes, šķipsna kaltētu čili pārslu, medus – divas ēdamkarotes, lauru lapas – 4 gab., kadiķ­ogas – 20 gab., smaržīgie pipari – 10 gab., viens zariņš timiāna un rozmarīna, ūdens.

Kartupeļi, lazdu rieksti, sviests, dilles, sāls.

Mērcei: buka cepeša šķidrums, saldais krējums, viskijs “Grants”.

Brūkleņu ievārījums: brūklenes – 1 kg, cukurs – 400 g, vīns vai šerijs.

1. Pautam noņem ādu, sagriež šķēlītēs. Uz pannas uzkarsē sviestu, apcep sagrieztus ķiplokus un sīpolus un pievieno pauta šķēlītes. Kad tās apceptas, pievieno saldo krējumu, nedaudz ūdens vai buljona, abas mērces, garšvielas un cep, līdz virums sabiezē. Pasniedz kopā ar maizi.

Buka cepetis

2. Liek buka kāju cepamtraukā, pievieno garš­vielas. Pārlej ar ūdeni, lai tas apņem apmēram divas trešdaļas gaļas.

3. Pārklāj trauku ar foliju vai uzliek tam vāku un cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni pusotru stundu.

Krāsnī cepti kartupeļi

4. Nomazgātus nemizotus kartupeļus liek uz pannas un apkaisa ar sāli (katram kartupelim apmēram sauja sāls). Cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā apm. stundu. Var cept vienlaikus ar cepeti.

 

5. Pirms pasniegšanas kartupelim vienā pusē krusteniski iegriež mizu un nedaudz izspiež mīkstumu. Uz atvēruma uzliek gabaliņu sviesta, riekstus un sasmalcinātas dilles.

Viskija mērce

6. Izkāš katliņā izceptā buka cepeša šķidrumu, pielej tikpat daudz saldā krējuma un uzvāra. Kad virums sāk sabiezēt, pievieno viskiju “Grants” – 200 g mērces nepieciešami 20 g viskija. Pavāra piecas sekundes, lai mērce nezaudētu viskija garšu un aromātu.

Brūkleņu ievārījums

7. Ja krājumā nav brūkleņu ievārījuma, to var ātri pagatavot. Brūklenes savāra kopā ar cukuru. Kad ogas sabiezējušas, pielej vīnu vai šeriju.

Raksts publicēts žurnālā “Medības”

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+